Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy

Ogłaszamy powrót kaszy na nasze stoły. To nie tylko samo zdrowie, ale także niebo w gębie. Zwłaszcza jeśli się ją dobrze przyrządzi.
Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem

szklanka palonej kaszy gryczanej
jajko
sól
pieprz
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
cebula
2 łyżeczki posiekanego tymianku
3 łyżki grubo pokrojonej natki


Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i chwilkę prażymy (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdejmujemy z ognia, zawijamy w koc i odstawiamy na 10-20 minut. W tym czasie podsmażamy orzechy na połowie masła (5 minut), mieszając. Przesypujemy do miski. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Black 8el 0015245011 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Daphne Białe 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... Silit Zestaw Garnków Passio... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pasztet z kaszy gryczanej i tofu Pasztet z kaszy gryczanej i tofu FOT. BBS

Pasztet z kaszy gryczanej i tofu

3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
szklanka wywaru warzywnego
2 cebule
kostka tofu (200-250 g)
200 g grzybów leśnych (najlepiej maślaków) lub pieczarek
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki sklarowanego masła
3 łyżki sosu sojowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Kaszę zalewamy wrzątkiem (2 i 1/2 szklanki) i bulionem, gotujemy, aż będzie całkiem miękka, a nawet lekko rozgotowana. Tofu rozgniatamy widelcem lub drobniutko siekamy, mieszamy z przestudzoną kaszą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Grzyby czyścimy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą smażymy na maśle i dodajemy do kaszy. Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Przekładamy masę do natłuszczonej i posypanej mąką podłużnej formy (lub dwóch mniejszych) do pieczenia, napełniając ją najwyżej do dwóch trzecich wysokości. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy ziarnami słonecznika i lekko je przyklepujemy. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Zdjęcie Lekue Classic keksówka 1210524R01 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie SNB Keksówka CAFFE CREME 00301
Lekue Classic keksówka 1210... Silit Keksówka zamykana 637... SNB Keksówka CAFFE CREME 00...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kasza ze skwarkami Kasza ze skwarkami Fot. Jarosław Madejski

Kasza ze skwarkami

250 g kaszy gryczanej
200 g boczku wędzonego
łyżka oleju do smażenia


Kaszę gotujemy według przepisu podstawowego. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na chrupko. Tłuszczem ze skwarkami polewamy ugotowaną kaszę.

Zdjęcie Brytfanna żeliwna Elo płomienna 29cm 09380 Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH-3849 Zdjęcie Officina Alessi Brytfanna żeliwna La Cintura di Orione
Brytfanna żeliwna Elo płomi... Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... Officina Alessi Brytfanna ż...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Pierogi z kaszą gryczaną Pierogi z kaszą gryczaną Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pierogi z kaszą gryczaną

ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
200 ml wody
2 łyżki oleju lub roztopionego masła

farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej palonej
1 szklanka mleka (plus szklanka wody)
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg białego sera


Ciasto: z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki. Wałkuj na wysypanej mąką stolnicy i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółka.
Farsz: kaszę ugotuj na sypko w mleku wymieszanym z wodą i solą. Twaróg rozkrusz i wymieszaj z przestudzoną kaszą. Dopraw solą i ewentualnie odrobiną pieprzu do smaku. Farszem nadziewaj pierogi, dokładnie sklejając brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną.
Najsmaczniejsze są z patelni, przesmażone z odrobiną pokrojonej w piórka cebulki i kwaśną śmietaną.

Rada: Kasza ugotowana w torebce zawiera mniej składników odżywczych - odlewa się je wraz z wodą. Gotując ją metodą tradycyjną, a więc pozwalając, by wchłonęła cały płyn, wszystko co najlepsze zostaje w ziarnach.

Zdjęcie KINGHOFF Stolnica silikonowa - mix kolorów Zdjęcie Tadar Stolnica bambusowa Mała Zdjęcie Tadar Stolnica drewniana 66328
KINGHOFF Stolnica silikonow... Tadar Stolnica bambusowa Mała Tadar Stolnica drewniana 66328
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (7)
Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy
Zaloguj się
  • remmm

    Oceniono 8 razy 4

    a równie dobra jak z boczkiem, jest kasza ze skwarkami z słoniny......

  • watyklan

    Oceniono 6 razy 2

    Kasza z podsmażaną cebulą i podsmażanymi podrobami (może być sama wątróbka indycza)

  • fcv

    Oceniono 4 razy 0

    Kasza z orzechami mniam. Sporo zamieszania jak na kaszę, ale naprawdę warto. Wyszło pycha:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE