Jeszcze więcej żurawiny

Surowa jest okrutnie kwaśna. Za to suszoną mogłabym jeść garściami. Okazuje się, że można ją dodać do wielu potraw.
Roszponka z sosem żurawinowym Roszponka z sosem żurawinowym Fot. Michael Holz mk 2

Roszponka z sosem żurawinowym

160 g roszponki
2 łyżki żurawiny amerykańskiej
2 łyżki orzechów włoskich
szalotka
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
4 łyżeczki miodu
sól
pieprz
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
kawałek sera koziego (najlepiej rolady)
2 gałązki tymianku


Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Żurawinę i orzechy siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Szalotkę kroimy w kostkę i mieszamy z octem, łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy po odrobinie oleju. Dorzucamy żurawinę i orzechy. Kozi ser kroimy na 8 plasterków, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Roszponkę skrapiamy żurawinowym sosem. Podajemy z zapiekanym serem kozim.

Spaghetti z pesto i żurawiną Spaghetti z pesto i żurawiną www.cranberries-usa.pl

Spaghetti z pesto i żurawiną

30 g orzeszków piniowych
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
8 gałązek bazylii
50 g tartego parmezanu
8 łyżek oliwy
sól
pieprz
400 g spaghetti


Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Następnie siekamy je wraz z żurawiną. Liście bazylii drobno siekamy. Orzeszki piniowe, żurawinę, bazylię mieszamy z 2/3 parmezanu i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z pesto żurawinowym i w razie potrzeby doprawiamy. Przed podaniem posypujemy pozostałym parmezanem.

Kurczak z żurawiną i rozmarynem Kurczak z żurawiną i rozmarynem www.cranberries-usa.pl

Kurczak z żurawiną i rozmarynem

3 gałązki rozmarynu
60 g suszonej żurawiny
cytryna
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 kurczak (1,7 kg)
600 g dyni hokkaido


1/3 igieł rozmarynu i 1/3 żurawiny drobno siekamy. Sparzoną cytrynę kroimy w plasterki. Z jednego wyciskamy łyżkę soku. Przygotowujemy sos z 2 łyżek oliwy, soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru. Oddzielamy skórę od mięsa kurczaka tuż nad piersią, tak by powstała "kieszonka". Napełniamy ją mieszanką żurawiny i rozmarynu. Mięso nacieramy oliwą z przyprawami. Nogi kurczaka związujemy sznurkiem kuchennym. Kurczaka kładziemy na blasze i pieczemy na dolnej półce piekarnika w 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 60-70 minut.
Dynię kroimy na pół i wydrążamy łyżką miąższ i pestki. Miąższ kroimy w kawałki, a następnie dodajemy plasterki cytryny, 2 łyżki oliwy, pozostałe igły rozmarynu, sól i pieprz. Tak przygotowaną dynię układamy wokół mięsa po upływie około 35 minut od rozpoczęcia pieczenia. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy pozostałą żurawinę.

Pieczone ziemniaki z dipem żurawinowym Pieczone ziemniaki z dipem żurawinowym www.cranberries-usa.pl

Pieczone ziemniaki z dipem żurawinowym

4 duże mączne ziemniaki
6 łyżek oliwy
sól
40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
awokado
łyżka soku z cytryny
250 g ziarnistego serka wiejskiego
pieprz


Ziemniaki myjemy, osuszamy, każdy nacieramy łyżką oliwy oraz solą, a następnie układamy na blasze. Pieczemy przez 1,5 godziny na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy dip. Siekamy grubo żurawinę, wydrążony miąższ awokado kroimy w kostkę i od razu mieszamy z sokiem z cytryny. Łączymy awokado, żurawinę i łyżkę oliwy z serkiem wiejskim. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, nacinamy wzdłuż i rozchylamy
połówki. Nakładamy do środka dip i skrapiamy pozostałą oliwą.

Sałatka makaronowa z żurawiną Sałatka makaronowa z żurawiną Fot. Michael Holz mk 2

Sałatka makaronowa z żurawiną

30 g płatków migdałowych
2 małe ząbki czosnku
czerwona papryka chilli
300 g makaronu orecchiette
700 g brokułów
sól
6 łyżek oliwy
50 g żurawiny amerykańskiej
łyżka startej skórki z ekologicznej cytryny
4 gałązki bazylii
80 g wiórków sera pecorino


Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Czosnek drobno siekamy. Papryczki chilli przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno kroimy. Brokuły dzielimy na różyczki. Makaron gotujemy al dente. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy brokuły. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy przez 2 minuty. Odcedzamy makaron i brokuły, zostawiając 250 ml wody z gotowania. Wlewamy ją na patelnię z czosnkiem i chilli, wrzucamy żurawinę amerykańską i skórkę z cytryny. Dodajemy makaron, brokuły i 3 łyżki oliwy, a następnie mieszamy. Danie podajemy posypane listkami bazylii, migdałami i serem pecorino.

Więcej o:
Copyright © Agora SA