Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

Porcję mrożonego ciasta francuskiego warto mieć zawsze w lodówce. Przydaje się zwłaszcza w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi.
Ciasto francuskie z morelami Ciasto francuskie z morelami Fot. Bogdan Biały

Ciasto francuskie z morelami

1 kg moreli
2/3 szklanki cukru
2-3 łyżki wody
50 ml wódki owocowej (najlepiej z moreli; może być węgierska palinka lub tyrolski sznaps)
400 g rozmrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki mleka


Morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Kilka pestek rozłupujemy i wyjmujemy nasiona. Owoce przekładamy na patelnię teflonową, dodajemy cukier i wodę. Dusimy 20 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę i nasiona. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy do syropu morele, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego dwa równe prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm (dwa o długości węższego i dwa szerszego boku placka). Roztrzepujemy jajko, smarujemy jeden z placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na?wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.

Zdjęcie Ambition Blacha Do Pieczenia Pyrex Asymetria 35x27 Zdjęcie Florina Blacha do Pieczenia z Pokrywą 42x29 Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819
Ambition Blacha Do Pieczeni... Florina Blacha do Pieczenia... Florina Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Diablotki Diablotki Fot. Lukasz Zandecki

Diablotki

arkusz ciasta francuskiego
żółtko
puszka anchois
150 g startego ostrego sera typu ementaler lub comté
łyżka kminku
sól
pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rozkładamy na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem rysujemy na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których połamiemy ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois kroimy na cieniutkie paseczki. Posypujemy całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie układamy fileciki anchois i oprószamy pieprzem. Pieczemy około 10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Po wyjęciu łamiemy wzdłuż naciętych linii.

Rada: Paluszki z ciasta francuskiego można również zrobić na słodko,posypując je zamiast solą i pieprzem, cukrem kryształem i cynamonem.

Zdjęcie CA COM Sos rybny 725ml Zdjęcie La Rossa Anchois w oleju 80g Zdjęcie Pan Do Mar Anchois (sardele) w BIO oliwie z oliwek 50g
CA COM Sos rybny 725ml La Rossa Anchois w oleju 80g Pan Do Mar Anchois (sardele...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Paszteciki Paszteciki Fot. Łukasz Zandecki

Paszteciki

Ciasto:
opakowanie ciasta francuskiego
jajko

Farsz:
250 g serka mascarpone
100 g fety
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
ewentualnie sól do smaku


Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty lub prostokąty. Na każdym kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty, lub zwijamy w ruloniki. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.

Zdjęcie Adler AD 4205 Zdjęcie MPM MMR-02Z Zdjęcie ZELMER Mix Robi 381.61SL
Adler AD 4205 MPM MMR-02Z ZELMER Mix Robi 381.61SL
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)

Farsz:
100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów
1 duża cebula
100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku)
1 łyżka śmietany 22 proc.
1 łyżka ostrej musztardy typu dijon
świeżo mielony czarny pieprz

1 żółtko do sklejenia ciasta
1 garść rukoli


Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i dokładnie odciśnij sok.
Boczek pokrój w paski i przesmażaj, aż się zrumieni, zdejmij z patelni, zachowując tłuszcz. Następnie na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku, zrumień drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj śmietanę z musztardą. Ser pokrój w plasterki.
Lekko rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 18 krążków o średnicy ok. 10 cm. Następnie z połowy z nich wykrój okręgi o średnicy ok. 8 cm - wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem).
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia).
W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ser się lekko zrumieni, a ciasto ładnie wyrośnie. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Podawaj na ciepło z porcją rukoli.

Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie SHIKISAI uFLEX komplet 4 noży - kolor żółty
Dekoria Komplet noży w blok... Gerpol Komplet noży SAKO SHIKISAI uFLEX komplet 4 no...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA