Robimy przetwory

Skoro nie możemy objadać się warzywami i owocami w zimie, zapakujmy je do słoików i schowajmy do spiżarni. Poprawią nam humor w listopadzie.
Czatnej pomidorowy z owocami Czatnej pomidorowy z owocami FOT. BBS

Czatnej pomidorowy z owocami

1/2 szklanki octu winnego
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
łyżeczka soli
ewentualnie łyżka cukru
500 g kwaśnych jabłek
2 kg pomidorów
500 g śliwek
500 g cebuli


Ocet zagotowujemy z przyprawami, przykrywamy. Umyte i pokrojone w ćwiartki jabłka i pomidory, wydrylowane śliwki oraz plastry cebuli wkładamy do rondla, wlewamy odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Rozgotowane owoce i warzywa przecieramy przez sito, wlewamy przecedzony ocet i gotujemy na małym ogniu, aż objętość sosu się zmniejszy. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy.

Konfitura z pigwy Konfitura z pigwy FOT. BBS

Konfitura z pigwy

1 kg niezbyt dojrzałych owoców pigwy
1,5 kg cukru


Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pigwy kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osączamy na sicie, przekładamy do rondla. Następnie zalewamy gorącym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i litra wody. Odstawiamy pigwy na dwa dni. Potem zlewamy syrop, zagotowujemy w osobnym naczyniu, ponownie zalewamy owoce, przykrywamy i zostawiamy na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie znów zlewamy syrop i gotujemy go z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje. Zalewamy pigwy, mieszamy, zagotowujemy. Rozkładamy konfiturę do wyparzonych, gorących słoików, dobrze je zakręcamy.

Borówki z gruszkami Borówki z gruszkami FOT. BBS

Borówki z gruszkami

1 kg borówek
500 g okrągłych gruszek (najlepiej bergamotek)
400-500 g cukru
kilka goździków


Borówki myjemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Następnie osączamy na sicie. Z cukru i 1/3 szklanki wody gotujemy syrop. Umyte gruszki kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne, wkładamy do syropu i gotujemy. Gdy gruszki zrobią się szkliste, dodajemy borówki i goździki, gotujemy 20 minut na małym ogniu. Gorącą masę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Brzoskwinie w syropie Brzoskwinie w syropie Fot. MARCIN URBAN

Brzoskwinie w syropie

2 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru
4-6 gwiazdek anyżu

Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, wsyp cukier i zagotuj. Brzoskwinie sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Do wysterylizowanych i suchych słoików wrzuć anyż (2-3 gwiazdki na litrowy słoik), dołóż dość ciasno brzoskwinie, zalej syropem na wysokość 2-3 cm od krawędzi słoika i zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka ze specjalną metalową wkładką do pasteryzacji lub wyłożonym czystą ściereczką kuchenną (zapobiega pękaniu słoików). Ustaw je, zachowując między nimi ok. 2-cm odległość. Następnie dolej zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, przykryj garnek pokrywką i zagotuj wodę na małym ogniu. Utrzymuj wodę w stanie lekkiego wrzenia przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć zakrętki i odstaw do wystygnięcia.

Więcej o: