Smaczne kąski

'Co by tu zjeść?' To pytanie chodzi za nami, zwłaszcza gdy po całym dniu pracy wracamy pod wieczór do domu. Oto kilka pomysłów.
Kiełbaski z fetą i szpinakiem Kiełbaski z fetą i szpinakiem Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski z fetą i szpinakiem

4 kiełbaski drobiowe
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
500 g liści szpinaku
4 papryki marynowane lub pieczone
200 g sera feta


Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 3-4 minuty.
Posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z chrupiącą bagietką. Kiełbaski możemy dodatkowo zapiec w piekarniku ? przez 10 minut, aż ser się roztopi.

Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny CZARNY 699 Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Garneczki Fartuszek dziecięcy CZERWONY KAPTUREK 657
Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuszek dziecię...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sznycel cielęcy po wiedeńsku Sznycel cielęcy po wiedeńsku Fot. Łukasz Kozyra

Sznycel cielęcy po wiedeńsku

1/2 kg udźca cielęcego
1-2 jajka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
cytryna


Tniemy udziec na plastry dwucentymetrowej grubości, usuwamy tłuszcz i błonę. Największe części przeznaczymy na kotlety. Rozbijamy je tłuczkiem na grubość około jednego centymetra. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko lekko ubijamy widelcem, dodajemy troszkę soli i łyżkę zimnej wody. Panierujemy kotlety. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni. Wkładamy kotlety do gorącego tłuszczu, smażymy dwie minuty, przewracamy, i jeszcze dwie minuty. Usmażone kotlety osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z ćwiartką cytryny.

Rada: Kupując mięso na sznycle, wybierajmy kawałek udźca z najgrubszej części.

Sałatka ziemniaczana z brokułami Sałatka ziemniaczana z brokułami Fot. Lukasz Zandecki / AG

Sałatka ziemniaczana z brokułami

brokuł
4 ziemniaki
puszka groszku
strąk zielonej papryki
2 ogórki małosolne
pęczek dymki
pieprz
sól

Sos:
4 łyżki musztardy
6 łyżek oliwy


Różyczki brokułu krótko obgotowujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Osączamy groszek. Oczyszczoną paprykę, ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę. Dymkę siekamy. Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos, mieszając musztardę z oliwą (obie powinny mieć temperaturę pokojową; sosu nie należy miksować!). Polewamy sosem składniki sałatki, mieszamy.

Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z czerwonej soczewicy Fot. Łukasz Kozyra

Pasztet z czerwonej soczewicy

cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
olej do smażenia
300 g czerwonej soczewicy
kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
kostka bulionowa warzywna
100 g zmielonych migdałów
5 jajek
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz
bułka tarta
masło do wysmarowania formy keksówki
torebka płatków migdałowych (75 g)


Drobno posiekane cebulę, czosnek i chilli smażymy na złoty kolor w rondlu na oleju. Dodajemy suszone pomidory. Wsypujemy soczewicę i mieszamy, by obtoczyć ją w tłuszczu. Zalewamy taką ilością wody, aby przykryła soczewicę, dodajemy kostkę bulionową, gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną masę miksujemy, dodajemy zmielone migdały i jajka. Doprawiamy, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe, obkładamy wiórkami masła. Wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Gdy płatki migdałowe zaczną się rumienić, otwieramy drzwiczki piekarnika, a pasztet szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Kroimy na plastry, gdy zupełnie ostygnie.

Więcej o: