3 strąki papryki (czerwonej lub żółtej)
2 cebule
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz
2-3 łyżki octu balsamicznego
2 garście liści szpinaku
400 g makaronu razowego w kształcie wstążek
Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w krążki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty.
Marcato Elektryczna maszynk... | Maszynka do makaronu - ręczna | Tescoma 630872 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii
300 g białej lub surowej wędzonej kiełbasy obranej z osłonki
400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek
100 g startego ostrego żółtego sera
1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu
sól
Na łyżce oliwy smażymy czosnek, przekładamy na spodek. Na pozostałym w rondlu tłuszczu krótko obsmażamy szałwię. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i, mieszając, smażymy 2-3 minuty. Gotujemy makaron. Odcedzamy i przekładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałą oliwę i wszystko mieszamy. Dodajemy czerwony pieprz i, jeśli trzeba, odrobinę soli. Gotową potrawę posypujemy smażonym czosnkiem i startym żółtym serem.
Alessi Garnek Dressed do Ma... | Alessi Garnek Mami do Makaronu | Silit Garnek Vitaliano Nero... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 cebule
ząbek czosnku
200 g obranych mrożonych krewetek
łyżeczka oliwy
1/2 szklanki bulionu
łyżka soku z cytryny
brokuł
250 g makaronu orkiszowego w kształcie wstążek o pofalowanych brzegach
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Cebulę kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy. Lekko rozmrożone krewetki smażymy 5 minut, mieszając, na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, krótko razem smażymy. Wlewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zblanszowane różyczki brokułu, dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy gorący ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Fissler Patelnia Patelnia G... | Pentolpress Patelnia Głębok... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Makaron:
500 g mąki gryczanej
3 jajka
Dodatki:
400-500 g świeżych rydzów lub innych grzybów
1/2 łyżki pieprzu
4 łyżki masła
1-2 łyżki białego wytrawnego wina
sól
Mąkę zagniatamy z jajkami, a gdy ciasto będzie elastyczne, rozwałkowujemy, po czym kroimy na szerokie paski, które tniemy na łazanki. Gotujemy kluski we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy. Grzyby myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Dusimy na maśle z dodatkiem wina, soli i pieprzu. Mieszamy z makaronem.
Feel Maestro Komplet Talerz... | Kristoff Komplet talerzy Br... | Villa & Tavola Carlo Komple... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
łyżka oleju arachidowego
łyżka startego świeżego imbiru
roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka cukru
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
sól, pieprz
250 g azjatyckiego makaronu pszennego
6 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki
Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przekładamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i łyżeczkę soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno ? jako przystawkę lub zamiast sałatki.
Silit Tao wok 0081280211 | Silit Wok Selara 0081413401 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |