Makarony na co dzień

Makaron można podać na 1001 sposobów. Dziś prezentujemy pięć, ale zapewniam, że ciąg dalszy nastąpi. Bez klusek bowiem trudno się w kuchni obejść.
Razowe tagliatelle z papryką Razowe tagliatelle z papryką Fot. Łukasz Zandecki

Razowe tagliatelle z papryką

3 strąki papryki (czerwonej lub żółtej)
2 cebule
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz
2-3 łyżki octu balsamicznego
2 garście liści szpinaku
400 g makaronu razowego w kształcie wstążek


Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w krążki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty.

Zdjęcie Marcato Elektryczna maszynka do makaronu ATLASMOTOR Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Tescoma 630872
Marcato Elektryczna maszynk... Maszynka do makaronu - ręczna Tescoma 630872
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Wstążki z kiełbasą Wstążki z kiełbasą Fot. Łukasz Zandecki

Wstążki z kiełbasą

2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii
300 g białej lub surowej wędzonej kiełbasy obranej z osłonki
400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek
100 g startego ostrego żółtego sera
1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu
sól


Na łyżce oliwy smażymy czosnek, przekładamy na spodek. Na pozostałym w rondlu tłuszczu krótko obsmażamy szałwię. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i, mieszając, smażymy 2-3 minuty. Gotujemy makaron. Odcedzamy i przekładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałą oliwę i wszystko mieszamy. Dodajemy czerwony pieprz i, jeśli trzeba, odrobinę soli. Gotową potrawę posypujemy smażonym czosnkiem i startym żółtym serem.

Zdjęcie Alessi Garnek Dressed do Makaronu z Wkładem 24cm Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm
Alessi Garnek Dressed do Ma... Alessi Garnek Mami do Makaronu Silit Garnek Vitaliano Nero...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron z krewetkami Makaron z krewetkami Fot. Łukasz Zandecki

Makaron z krewetkami

2 cebule
ząbek czosnku
200 g obranych mrożonych krewetek
łyżeczka oliwy
1/2 szklanki bulionu
łyżka soku z cytryny
brokuł
250 g makaronu orkiszowego w kształcie wstążek o pofalowanych brzegach
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Cebulę kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy. Lekko rozmrożone krewetki smażymy 5 minut, mieszając, na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cebulę i czosnek, krótko razem smażymy. Wlewamy bulion i sok z cytryny, dodajemy zblanszowane różyczki brokułu, dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy gorący ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Pentolpress Patelnia Głęboka 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Pentolpress Patelnia Głębok... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gryczane łazanki z grzybami Gryczane łazanki z grzybami FOT. BBS

Gryczane łazanki z grzybami

Makaron:
500 g mąki gryczanej
3 jajka

Dodatki:
400-500 g świeżych rydzów lub innych grzybów
1/2 łyżki pieprzu
4 łyżki masła
1-2 łyżki białego wytrawnego wina
sól


Mąkę zagniatamy z jajkami, a gdy ciasto będzie elastyczne, rozwałkowujemy, po czym kroimy na szerokie paski, które tniemy na łazanki. Gotujemy kluski we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy. Grzyby myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Dusimy na maśle z dodatkiem wina, soli i pieprzu. Mieszamy z makaronem.

Zdjęcie Feel Maestro Komplet Talerzy Głębokich 6szt Mr-10009-03 Zdjęcie Kristoff Komplet talerzy Bruno Black 20cm 6szt Zdjęcie Villa & Tavola Carlo Komplet talerzy 6/18
Feel Maestro Komplet Talerz... Kristoff Komplet talerzy Br... Villa & Tavola Carlo Komple...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Azjatycki makaron na ostro Azjatycki makaron na ostro Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

łyżka oleju arachidowego
łyżka startego świeżego imbiru
roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka cukru
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
sól, pieprz
250 g azjatyckiego makaronu pszennego
6 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki


Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przekładamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i łyżeczkę soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno ? jako przystawkę lub zamiast sałatki.

Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211 Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Silit Tao wok 0081280211 Silit Wok Selara 0081413401 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA