Cukinia pełna smaku

Ma przepiękne, żółte, a na dodatek jadalne kwiaty. Młodą, chrupiącą można jeść ze skórką. Jednak to ta wyrośnięta ma bardziej wyrazisty smak.
Cukinia marynowana Cukinia marynowana Fot. Łukasz Zandecki

Cukinia marynowana

400 g cukinii
150 ml octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
sól


Cukinię kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 15 minut. Płuczemy zimną wodą i przez 4 minuty gotujemy w occie rozcieńczonym małą ilością wody. Wyjmujemy, osączamy. Czosnek rozcieramy, mieszamy z sokiem cytrynowym, oliwą, posiekaną natką i szczyptą soli. Zalewamy marynatą cukinię i odstawiamy na 2 godziny.

Zdjęcie Fackelmann Krajalnica do warzyw i owoców z obieraczką 45379 Zdjęcie Ibili Obieraczka do Warzyw Plastikowa Zielona Zdjęcie Jamie Oliver JB6100 Obierak do warzyw
Fackelmann Krajalnica do wa... Ibili Obieraczka do Warzyw ... Jamie Oliver JB6100 Obierak...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Krem z cukinii z rozmarynem Krem z cukinii z rozmarynem Fot. Lukasz Zandecki

Krem z cukinii z rozmarynem

cebula
łyżka oliwy
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1,5 l bulionu drobiowego
ziemniak
4 cukinie
dymka
sól
pieprz


Posiekaną cebulę szklimy 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucamy pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlewamy bulion i dodajemy plasterki ziemniaków. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotujemy 15 minut, miksujemy i doprawiamy do smaku. Resztę cukinii - pokrojonej w kostkę - sparzamy przez 30 sekund w osolonym wrzątku. Zupę zagotowujemy jeszcze raz, dekorujemy cukinią i posiekaną dymką. Podajemy z grzankami.

Zdjęcie Lakeland 17885 Zdjęcie Sencor SHB 4360 Zdjęcie Zelmer 491.5
Lakeland 17885 Sencor SHB 4360 Zelmer 491.5
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Medaliony rybne z sosem szafranowym Medaliony rybne z sosem szafranowym Fot. Lukasz Zandecki

Medaliony rybne z sosem szafranowym

600 g filetów z białej ryby (np. sandacz, sola)
sól
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
3 młode cukinie

Sos szafranowy:
300 ml wywaru rybnego
200 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki
kilka nitek szafranu
sól
pieprz
cytryna
30 g masła


Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki - przyda się do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paski, najlepiej obieraczką do warzyw i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z winem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy zimne masło - dzięki temu sos będzie lśniący i jeszcze zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem.

Cukinia w zależności od odmiany może być żółta lub zielona. Młodą można jeść w całości, bardziej dojrzałą lepiej obrać ze skórki i oczyścić z nasion.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Kpl.noży kutych AMBITION 20352 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży SAKO Kpl.noży kutych AMBITION 20... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta cukiniowa z serem ricotta Tarta cukiniowa z serem ricotta Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl

Tarta cukiniowa z serem ricotta

ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody)
sól

farsz:
1 cukinia
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
2 jajka
1 łyżka ajwaru
4 gałązki świeżego oregano
sól
pieprz


Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj pokrojone w kawałki masło i posiekaj całość nożem, następnie dodaj śmietanę i szybko zagnieć dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, wsyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz z obciążeniem 15 minut, wyjmij z pieca i ostudź (ale nie wyjmuj z formy).
Przygotuj farsz: cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser wymieszaj z ajwarem i jajkami, dopraw solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzch ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Dopraw solą, pieprzem i wstaw tartę do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec). Piecz ok. 25 minut, aż ricotta się zetnie, a cukinia lekko przyrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017 Zdjęcie Patisse Forma do tarty metalowa CERAMIC KWADRATOWA BEŻOWA 21x21cm
Kitchen Craft MASTER CLASS ... Lekue Forma do tarty 241232... Patisse Forma do tarty meta...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA