Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.
Brokuły z fetą i migdałami FOT. BBS
Brokuły z fetą i migdałami
brokuł 1/2 opakowania sera feta garść płatków migdałów łyżeczka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, osączamy. Gotujemy na parze 10 minut. Fetę kroimy w kostkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Wystudzone różyczki brokułu wkładamy do miski, dodajemy fetę i posypujemy płatkami migdałów. Przygotowujemy sos: sól rozcieramy w soku z cytryny, dodajemy odrobinę pieprzu, wlewamy oliwę - mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.
REKLAMA
Flądra duszona z kalarepką fot. BBS
Flądra duszona z kalarepką
4 filety (razem ok. 600 g) z flądry, soli lub turbota sok i skórka otarta z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki cebula 2 młode kalarepki z jędrnymi listkami po ćwierć szklanki białego wytrawnego wina i śmietany
Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujmy skórką z cytryny, solą, pieprzem, przykrywamy i na 30 minut wstawiamy do lodówki. W miseczce ucieramy łyżkę masła z łyżką soku, resztą skórki z cytryny i dwiema łyżkami natki pietruszki. Cebulę siekamy. Kalarepki obieramy i kroimy w plastry, listki siekamy. W rondlu topimy pozostałe masło, smażymy na nim cebulę i kalarepkę Przyprawiamy solą, pieprzem, polewamy winem, chwilkę dusimy. Filety smarujemy masłem pietruszkowym, zwijamy, spinamy wykałaczkami, układamy na kalarepce, polewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia posypujemy potrawę pozostałą natką.
Tymbaliki z frutti di mare FOT. BBS
Tymbaliki z frutti di mare
10 obranych krewetek królewskich 200 g paluszków krabowych 4 łyżki gotowego sosu rybnego pieprz ok. 5 cm kłącza imbiru łodyżka trawy cytrynowej kilka gałązek kolendry 600 ml mleczka kokosowego (z puszki) 200 g naturalnego jogurtu 7-8 łyżeczek żelatyny instant strączek chilli 4 łyżki soku z limonki nieduża garść młodych listków bazylii
Krewetki kroimy na połówki, wrzucamy do salaterki. Dodajemy pokrojone paluszki krabowe, 2 łyżki sosu rybnego, pieprz, mieszamy. Marynujemy 20 minut. Trawę cytrynową kroimy, wrzucamy do rondla. Dodajemy pokrojony imbir, mleko kokosowe, resztę sosu rybnego. Gotujemy 2 minuty. Dodajemy kolendrę, pokrojone chilli, sok z limonki. Podgrzewamy 5 minut na małym ogniu. Przecedzamy wywar do garnka, gotujemy, zdejmujemy z ognia i powoli wsypujemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Gdy galaretka przestygnie, ale nie zacznie tężeć, mieszając, wlewamy jogurt. Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. W wypłukanych zimną wodą miseczkach układamy owoce morza, zalewamy przygotowaną galaretką, przykrywamy i schładzamy w lodówce, aż zakrzepnie.
Zupa z kalarepki Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Zupa z kalarepki
2 kalarepki liście z czterech kalarepek 2 ziemniaki kostka wywaru warzywnego łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 18% koperek sól pieprz
Kalarepki i liście myjemy. Z liści odcinamy łykowate łodygi, cieńsze siekamy wraz z liśćmi. Kalarepki obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do litra wrzątku. Gotujemy 10 minut. Potem dorzucamy posiekane liście, a po pięciu minutach ? obrane ziemniaki pokrojone również w słupki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy wywar warzywny w kostce, masło i zaciągamy zupę śmietaną. Przyprawiamy. Już na talerzach posypujemy posiekanym koperkiem.
Sałatka po włosku FOT. BBS
Sałatka po włosku
główka endywii lub cykorii puszka (450 g) serc karczochów 6 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej lub polędwicy łososiowej 12 cienkich plasterków salami 150 g mortadeli w cienkich plastrach 2 jajka ugotowane na twardo 4 pomidory 10 oliwek kilka listków bazylii 3 łyżki oliwy półtorej łyżki soku z cytryny ząbek czosnku sól pieprz
Półmisek wyściełamy umytymi, osuszonymi i lekko skropionymi sokiem z cytryny listkami endywii lub cykorii. Na nich układamy serca karczochów, przekładając je zrolowanymi plastrami szynki, mortadeli, salami oraz pokrojonymi na ćwiartki jajkami i pomidorami. Posypujemy pokrojonymi na plasterki oliwkami i dekorujemy listkami bazylii. Z oliwy, soku z cytryny, roztartego z solą czosnku, zmielonego pieprzu oraz 3-4 drobno posiekanych listków bazylii przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę.
Serca karczochów i krewetki to idealna dieta dla zarabiającego 1200 na rękę Polaka.
uwolnijcie.loginy
Oceniono 21 razy
21
Skąd wziąć cytrynę, z której bezpiecznie będzie można zetrzeć skórkę... i zużyć do potraw?
kretu23
Oceniono 4 razy
2
chłodnik!!
mama_karo
Oceniono 8 razy
0
osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem i stylem życia nieśmiało zapraszam na bloga 7godzinsnu.blogspot.com :)
profesorgabka
Oceniono 70 razy
-4
Kiedy byłem dzieciakiem, jadło się śniadanie, drugie śniadanie i solidny obiad po szkole, na podwieczorek jakieś jabłko i do łóżka.
Odkąd moda na te wszystkie idiotyczne diety cud, podjadanie co 3 godziny przyszła do Polski, dzieciaki w tym kraju zaczęły tyć najszybciej w całej europie, o czym zresztą gazeta niedawno pisała.
ka-mi-la789
Oceniono 49 razy 43
Serca karczochów i krewetki to idealna dieta dla zarabiającego 1200 na rękę Polaka.