Jesień na stole

Żegnamy się powoli ze świeżymi pomidorami. Na do widzenie przygotujmy aromatyczny krem z pomidorów i pyszny sos do spaghetti.
Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

4 plastry schabu wieprzowego (po 150 g każdy)
sól
pieprz
oliwa
garść suszonych śliwek
100 g drobnych kiełków (w tym garść do przybrania)


Schab bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie nacieramy oliwą. Na środku każdego kawałka układamy przekrojone na pół śliwki oraz kiełki. Zawijamy ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 minut w pojemniku do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy oliwą i podajemy z resztą kiełków.

Dodatek kiełków to nie tylko piękna dekoracja, ale również solidna porcja składników odżywczych.

Krem pomidorowy z kalafiorem Krem pomidorowy z kalafiorem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Krem pomidorowy z kalafiorem

(na podstawie przepisu E.E. Browna)

oliwa
posiekana cebula
3 posiekane łodygi selera
3 posiekane ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
zioła prowansalskie
sól
pieprz
mały kalafior
posiekana natka pietruszki
suszone oregano


Połowę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cebulę, selera i czosnek oraz przyprawy, chwilę razem smażymy. Zalewamy pomidorami, dodajemy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Zupę miksujemy. Kalafiora posypujemy natką, mieszamy, dodajemy do zupy.

Wykwintny sos pomidorowy do spaghetti Wykwintny sos pomidorowy do spaghetti Fot. BBS

Wykwintny sos pomidorowy do spaghetti

duża cebula
2 ząbki czosnku
500 g świeżych, mięsistych podłużnych pomidorów
4 łyżki oliwy
100 g czarnych oliwek
łyżka kaparów
łyżka orzeszków pinii
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz
sól


Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę, wykrawamy zdrewniałe części, po czym miąższ kroimy w drobną kostkę. Do rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. Oliwki miksujemy z kaparami, orzeszkami pinii, koncentratem pomidorowym i pozostałą oliwą. Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, pieprzem i solą. Gotujemy makaron, odcedzamy. Nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem.

Rada: Makaron można przed podaniem wymieszać z sosem. Jednak jeśli sos ułożymy na podanym na talerzu makaronie, spaghetti będzie wyglądało apetyczniej.

Sałata z gruszką i serem camembert Sałata z gruszką i serem camembert Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałata z gruszką i serem camembert

4 gruszki
300 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka miodu
kilka goździków
mieszanka sałat różnych odmian
czerwona cykoria
250 g sera camembert
2 łyżki żurawiny (ze słoika)
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa
ew. kilka malin do dekoracji


Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do rondla i zalewamy winem. Dodajemy miód i goździki, gotujemy do miękkości. Odstawiamy. Sałaty i cykorię myjemy, osuszamy, układamy na talerzu. Robimy sos: żurawinę mieszamy z octem balsamicznym, rozbijamy trzepaczką, powoli wlewając oliwę.
Przygotowanym sosem polewamy sałatę. Układamy na niej pokrojony w ćwiartki ser i gruszki. Możemy udekorować sałatę kilkoma malinami.

Babeczki bakaliowe Babeczki bakaliowe Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Babeczki bakaliowe

2 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
kostka masła
2 żółtka
łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:
paczka suszonych moreli
100 g jasnych rodzynek
3-4 łyżki skórki pomarańczowej
100-150 g orzechów włoskich
polewa czekoladowa (gotowa lub domowej roboty)


Mąkę, masło i cukier siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremki do babeczek i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C.  Przygotowujemy nadzienie do babeczek: bakalie rozdrabniamy w mikserze albo siekamy jak najdrobniej nożem. Mieszamy, powstałą masą  wypełniamy babeczki i polewamy polewą czekoladową.

Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Wyraziste, dojrzałe wino na bazie merlot będzie właściwym towarzyszem dla pieczeni wieprzowej z suszonymi śliwkami.

Merlot, obok cabernet sauvignon, cabernet franc, malbeca i petit verdot, jest jednym z gatunków winogron uprawianych w największym regionie winiarskim świata, jakim jest Bordeaux. Zalicza się go również do najbardziej popularnych szczepów czerwonych uprawianych w wielu krajach, ze względu na miękki, owocowy charakter. Szczep ten należy do grupy wszechstronnych winogron. Powszechnie miesza się go z wieloma innymi winogronami, zapewniając delikatne, soczyste, aksamitne cechy owocowe, zmiękczając ostrzejsze odmiany, takie jak cabernet sauvignon. Szczep ten charakteryzuje się luźnymi kiśćmi dużych jagód. Grona mają kolor niebieskoczarny z jaśniejszym odcieniem niż cabernet sauvignon oraz cieńszą skórę ? zawierają przez to mniej taniny. Najbardziej charakterystyczne aromaty wina ze szczepu merlot to śliwka, wiśnia i czerwona róża. Rzadziej maliny, miętę i przyprawy. Gdy jagody nie osiągną wymaganej dojrzałości, wino ukazuje wiele zielonych aromatów.

Kacper Woźniak, sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Więcej o:
Copyright © Agora SA