Obiad pełen aromatu

Jeśli macie dosyć drobiu, a nie lubicie czerwonego mięsa, spróbujcie królika. To chude białe mięso jest wyjątkowo delikatne w smaku.
Zapiekany królik z szałwią Zapiekany królik z szałwią Fot. MARCIN URBAN

Zapiekany królik z szałwią

650 g pomidorków koktajlowych przepołowionych
5 łyżek oliwy
łyżeczka cukru
1 kg królika bez kości pokrojonego w kostkę
2 łyżki mąki
cebula pokrojona w drobną kostkę
ząbek czosnku, posiekany
35 g orzeszków piniowych
250 ml wywaru warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
20 listków szałwii drobno posiekanych
opakowanie ciasta francuskiego
sól
pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pomidorki układamy w brytfannie, skrapiamy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut, aż będą miękkie. Mięso obtaczamy w mące, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy około 5 minut, aż zmięknie, dodajemy orzeszki i smażymy minutę, łyżką cedzakową przekładamy do żaroodpornego naczynia (o pojemności około 2 l). Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, smażymy mięso około 10 minut, aż się zarumieni, dodajemy wywar i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i łączymy z pomidorami, szałwią oraz pozostałymi składnikami, doprawiamy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190°C. Ciasto francuskie kroimy w paski i przykrywamy farsz. Zapiekamy około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.

Gazpacho

1 kg mięsistych pomidorów
500 g pomidorów z puszki, krojonych
ogórek, obrany i pokrojony na kawałki
ząbek czosnku
łyżeczka posiekanego chilii bez pestek
3 łyżki posiekanej cebuli
130 ml oliwy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru pudru
pieprz
2 kromki białego chleba

Wszystkie składniki oprócz chleba miksujemy na purée i przecedzamy przez sito. Ponownie wlewamy do miksera, dodajemy pieczywo i znów miksujemy. Gotową zupę schładzamy przed podaniem około godziny.

Kuskus z bakłażanem Kuskus z bakłażanem Fot. MARCIN URBAN

Kuskus z bakłażanem

200 g kuskusu
250 ml wrzącej wody
bakłażan
oliwa
sól
pieprz
3 łyżki orzeszków piniowych
250 g fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
400 g cieciorki z puszki lub ugotowanej
200 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
2 łyżki rodzynek

Sos:
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
papryczka chilli, oczyszczona z nasion i posiekana
ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki kolendry, posiekane
sól

Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrząca wodą, odstawiamy do napęcznienia.

Bakłażana kroimy wzdłuż na długie plastry. Na talerz wylewamy trochę oliwy i maczamy kolejno plastry bakłażana z obu stron. Smażymy na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki i przyrumieniony. Upieczone plastry przekładamy na talerz i oprószamy solą. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Fasolkę szparagową blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, następnie osuszamy. Wszystkie składniki na sos łączymy, następnie mieszamy z kuskusem, dodajemy rodzynki i pozostałe składniki oprócz bakłażana. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus podajemy z plasterkami bakłażana.

Dynia pieczona z szałwią

100 g bułki tartej
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
1 kg dyni obranej i pokrojonej w łódeczki
papryczka chilli bez nasionek, pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
10 listków szałwii
4 łyżki świeżo startego sera pecorino

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Bułkę tartą mieszamy z połową oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Dynie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy chilli, czosnkiem i szałwią. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Pieczemy około 45 minut (dynia musi być miękka)i podajemy na ciepło.

Ciasto kasztanowe

250 g mąki
120 g kakao w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
130 g cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 jajka
280 g przecieru z kasztanów jadalnych, słodzonego
330 ml mleka
130 ml zimnej kawy

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, esencję waniliową, jajka, przecier kasztanowy i mleko. Mieszamy wszystkie składniki, aż się połączą, na koniec dodajemy kawę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na kilka minut w piekarniku, by po wyjęciu nie opadło.
Rada: Krem kasztanowy - niezbędny do nadania niepowtarzalnego smaku temu deserowi, można kupić w większych sklepach w słoiku lub w puszce.

Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Wina na bazie sauvignon blanc lub chardonnay, o wyrazistej kwasowości i aromatem będą się znakomicie komponowały z mięsem królika.

Do prezentowanego przepisu, z powodu dodatku pomidorów, najlepiej pasuje sauvignon blanc. Choć młode czerwone wina z aksamitną taniną i łagodnym charakterem mogłyby być również interesującym dodatkiem. Szukając odpowiedniego kompana dla zapiekanki z królikiem, wróciłem wspomnieniami do dwóch degustacji. Z podróży po winnicach Doliny Loary przywiozłem butelkę pouilly fumé o nazwie Pur Sang. Podałem ją do duszonego królika. Schłodzone wino przelałem do karafki, natleniając je. Miało orzeźwiającą kwasowość, która łączyła się z wyrazistą mineralnością i przyjemnymi cytrusami. Głębia aromatów dobrze komponowała się z kawałkami króliczego mięsa. Innym razem otworzyłem do kolacji butelkę pouilly fuissé, białego burgunda z południa ze szczepu chardonnay. Wino dojrzewało w beczkach i miało wyraziste aromaty wanilii mieszające się z wciąż obecną owocowością. Średniej budowy pouilly fuissé, z umiarkowaną kwasowością i intensywnymi aromatami równie dobrze komponowało się z królikiem w ziołach.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.