Ciepła kolacja

Gdy za oknem zapada zmierzch, przyjemnie jest zaszyć się w ciepłej kuchni i przygotować coś pysznego do jedzenia.
Pieczony bakłażan z komosą ryżową Pieczony bakłażan z komosą ryżową Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z komosą ryżową

2 bakłażany
150 g quinoa (komosy ryżowej)
2 pomidory, garść suszonych moreli
pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz


Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory i morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną komosą, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną natkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie INMET Blacha do pieczenia otwarta 32177
Kaiser La Forme Plus Blacha... ELECTROLUX Blacha do piecze... INMET Blacha do pieczenia o...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Wątróbka cielęca w sosie winnym Wątróbka cielęca w sosie winnym FOT. BBS

Wątróbka cielęca w sosie winnym

szklanka kuskusu
2 jabłka
łyżka masła
500 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
olej do smażenia
ostra papryka

Sos:
6 suszonych śliwek bez pestek
6 suszonych moreli
2/3 szklanki białego wina
kieliszek sherry
pół szklanki słodkiej śmietanki
łyżka mąki
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka soku z cytryny


Suszone owoce kroimy na ćwiartki, zalewamy winem i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka kroimy w ósemki, rumienimy na maśle, przekładamy na ogrzany talerz. Umytą i osuszona wątróbkę kroimy w plastry. Na patelni po smażeniu jabłek rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy plastry wątróbki po 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, oprószamy pieprzem i solą. Sos po smażeniu rozprowadzamy sherry i przelewamy do rondelka. Dodajemy gorczycę, kremówkę wymieszaną z mąką, doprawiamy sokiem z cytryny i zagotowujemy. Dorzucamy gorące owoce w winie, mieszamy.
Na talerzach rozkładamy kuskus, jabłka i wątróbkę, polewamy częścią sosu z rondelka. Resztę sosu (do polania kuskusu) podajemy w sosjerce.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm Zdjęcie Skeepshult Patelnia Grillowa Walnut 0028v 28cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm Skeepshult Patelnia Grillow...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Peperonata Peperonata FOT. BBS

Peperonata

800 g cukinii lub kabaczka
3-4 cebule
1 kg pomidorów
olej do duszenia
2 ząbki czosnku
3-4 strąki papryki
sól
przyprawy ziołowe (np. majeranek)


Kabaczek obieramy ze skóry (cukinię tylko wtedy, jeśli jest wyrośnięta). Usuwamy nasiona, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na łyżce wody, aż będzie miękka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Podlewamy kilkoma łyżkami oleju i dusimy. W czasie duszenia dodajemy posiekane ząbki czosnku, zioła oraz pokrojoną na małe kawałki, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę. Na końcu dorzucamy cukinię lub kabaczek i dusimy do miękkości. We Włoszech peperonatę podaje się z bułką i winem, a w Meksyku z ziemniakami i pokrojoną w plastry kiełbasą.

Zdjęcie Alessi Deska do krojenia FS06 4X4 Zdjęcie Tomorrow Zdjęcie Duka Deska do Krojenia z Nożem do Pieczywa 1212417
Alessi Deska do krojenia FS... Tomorrow"s Kitchen Deska do... Duka Deska do Krojenia z No...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Klopsiki z orzechami Klopsiki z orzechami Fot. Łukasz Kozyra

Klopsiki z orzechami

500 g drobno zmielonej wołowiny
łyżka oleju
łyżeczka ziołowej przyprawy staropolskiej lub prowansalskiej
łyżka jasnego sosu sojowego
pieprz
sól

Sos:
3 łyżki oleju
2 małe cebule
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szklanka bulionu warzywnego z kostki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól y pieprz
cukier lub miód
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta melisy
kilka gałązek natki pietruszki


Mięso mieszamy z przyprawami, olejem i sosem sojowym, przyprawiamy solą i pieprzem. W wilgotnych dłoniach toczymy kulki. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną cebulę, przekładamy na talerz, odciskając tłuszczu, a do rondla wkładamy kulki. Rumienimy ze wszystkich stron. Wsypujemy orzechy, chwilę razem smażymy. Następnie wlewamy bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, wkładamy cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusimy na małym ogniu 15-20 min. Pod koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą.
Przed podaniem posypujemy natką.

Zdjęcie Bosch MFW67440 Zdjęcie Tefal NE205138 Zdjęcie TecTake Maszynka do mięsa ciasta rozmiar 5 400593
Bosch MFW67440 Tefal NE205138 TecTake Maszynka do mięsa c...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Cukinia zapiekana Cukinia zapiekana FOT. BBS

Cukinia zapiekana

600 g małych cukinii
2 pomidory
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka mąki
400 ml mleka
3 łyżki śmietany
jajko
sól
pieprz
3 łyżki startego parmezanu


Z cukinii odcinamy końce, płuczemy, a następnie kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy sos: smażymy na oliwie mąkę, wlewamy mleko i mieszamy 5 minut; zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, parmezan i jajko, doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy czosnkiem, układamy w nim na przemian cukinie i pomidory. Zalewamy sosem i pieczemy 30 minut w 200°C.

Zdjęcie Berghoff 1695167 Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru prostokątne 38 cm Zdjęcie ARCUISINE Naczynie żaroodporne 36719
Berghoff 1695167 Rosendahl Naczynie żaroodpo... ARCUISINE Naczynie żaroodpo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA