Placki ziemniaczane

Niektórzy jedzą je tylko z cukrem, inni ze śmietaną. My proponujemy placki w wersji wytrawnej. Sprawdźcie, które smakują wam najlepiej.
Placki ziemniaczane z kiełbasą Placki ziemniaczane z kiełbasą Fot. Łukasz Zandecki

Placki ziemniaczane z kiełbasą

700 g jędrnych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
4 ząbki czosnku
400 g pikantnej kiełbasy
natka pietruszki
pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia


Ziemniaki i cebule obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, jajkami, posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pikantną kiełbasę, doprawiamy. Kładziemy łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany na patelni olej i smażymy kształtne placuszki z obu stron na rumiano.

Zdjęcie Patelnia Fissler 5910320100 Zdjęcie Silit Selara Patelnia 2728413401 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Patelnia Fissler 5910320100 Silit Selara Patelnia 27284... Tefal Patelnia C2100752
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki ziemniaczane z łososiem Placki ziemniaczane z łososiem Fot. Łukasz Zandecki

Placki ziemniaczane z łososiem

3-4 ziemniaki
jajko
2 łyżki mąki
150 g wędzonego łososia
sól
pieprz
olej do smażenia
szczypiorek do dekoracji


Ziemniaki obieramy, ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy. Łososia kroimy na kawałki, dodajemy do masy ziemniaczanej, mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Podajemy od razu, posypane szczypiorkiem.

Placki selerowo-ziemniaczane Placki selerowo-ziemniaczane Fot. Jacek Ura

Placki selerowo-ziemniaczane

400 g selerów
500 g ziemniaków
100 g cebuli
100 g mąki
4 łyżki oleju
2 jajka
sól, pieprz
60 g masła
łyżka mąki
200 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany
kostka bulionowa
pietruszka
sól
pieprz


Obrane selery i ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych otworach. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju. Do utartych selerów i ziemniaków dodajemy cebulę, 100 g mąki i jajka, masę mieszamy i przyprawiamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy owalne placki, rumieniąc je z obu stron.
Przygotowujemy sos. Z mąki i części masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją ciepłym bulionem i zagotowujemy. Umyte pieczarki kroimy, a potem smażymy na pozostałym maśle, dodajemy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i natkę. Gorącym sosem polewamy placki.

Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Placki ziemniaczane klasyczne

1 kg ziemniaków
1 mała cebula
3 czubate łyżki mąki (lub więcej, jeśli ziemniaki są wodniste)
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia


Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), mąkę, jajko, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Dowolnej wielkości placki smaż z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą złocisto-brązowe.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.