Pestki i orzechy

Okazuje się, że można je jeść nie tylko prosto z torebki, ale również wyczarować z nich pyszne dania: pasty, desery, a nawet pożywny napój.
Pasta słonecznikowa Pasta słonecznikowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pasta słonecznikowa

szklanka łuskanego słonecznika
sól
pół łyżeczki przyprawy curry
łyżeczka oliwy


Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (tak aby ledwie je przykryła) i miksujemy. Dodajemy sól, curry, oliwę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli pasta jest za rzadka, dosypujemy trochę więcej ziaren słonecznika.

Pastę można podać zarówno jako dip, na przykład do warzyw, jak również jako smarowidło do pieczywa.

Zdjęcie Blender TEFAL HB863
Blender TEFAL
w okazje.info
Koktajl migdałowy Koktajl migdałowy Fot. Marcin Klaban

Koktajl migdałowy

250 g obranych ze skórki migdałów
250 ml mleka ryżowego
lód
2 łyżeczki cynamonu
kilka listków mięty
sok z 1/2 limonki


Migdały zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy 6 szklanek letniej wody i miksujemy przez 5 minut. Uzyskaną papkę przecieramy przez gęste sito. 250 ml odciśniętego w ten sposób mleka migdałowego rozlewamy do dwóch szklanek z lodem (resztę możemy przez 2 dni trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku). Uzupełniamy mlekiem ryżowym, posypujemy cynamonem i posiekaną miętą, skrapiamy sokiem z limonki.

Ten napój jest idealnym zamiennikiem mleka dla osób z nietolerancją laktozy oraz dla wegan.

Zdjęcie Blender ARIETE 560
Blender ARIETE
w okazje.info
Batoniki bakaliowe Batoniki bakaliowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Batoniki bakaliowe

200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych
100 g orzechów brazylijskich
50 g migdałów
100 g gorzkiej czekolady
140 g masła
50 g cukru trzcinowego
5 łyżek płynnego miodu
masło do natłuszczenia formy


W misce mieszamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy i migdały siekamy i przekładamy do miski. Czekoladę siekamy. Roztapiamy masło w rondlu, dodajemy cukier i miód ? mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wlewamy masę do płatków i mieszamy. Przekładamy do foremki o boku ok. 23 cm natłuszczonej masłem. Masę rozprowadzamy równomiernie łyżką, dociskamy dłonią.
Posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami oraz czekoladą i ponownie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 35 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki.

Rondel Fissler Paris
w okazje.info
Twarożek z pestkami Twarożek z pestkami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Twarożek z pestkami

100 g pestek dyni
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanej świeżej bazylii
200 g twarożku
łyżka jogurtu naturalnego
sól czosnkowa i pieprz
świeże kiełki


Miksujemy pestki dyni (trochę odkładamy do dekoracji), natkę i listki bazylii. Stopniowo dodajemy twarożek utarty z jogurtem. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do miseczki lub na kanapki. Posypujemy pestkami dyni i świeżymi kiełkami (wcześniej dokładnie je płuczemy).

Zdjęcie Blender Bosch MSM 7700
Blender Bosch MSM 7700
w okazje.info
Orzechy na słodko Orzechy na słodko Fot. Szymon Roginski / AG

Orzechy na słodko

150 g orzechów włoskich łuskanych
1 łyżka masła
szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
2 łyżki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, co 2-3 minuty mieszamy. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier zacznie się karmelizować ? będzie płynny i nabierze złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Wsypujemy orzechy i mieszamy, tak aby karmel oblepił je ze wszystkich stron. Następnie wysypujemy na zimną tacę, równomiernie rozprowadzamy i zostawiamy, aż wystygną.

Orzechy i pestki najlepiej przed podaniem lekko podprażyć na suchej patelni. Są wówczas bardziej chrupiące i pięknie pachną.

Guardini Blacha do pieczenia KERAMIA
w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Pestki i orzechy
Zaloguj się
  • kasiki

    0

    o koktajlu z migdałów bym nie pomyślała. orzechy lubię w każdej postaci to można spróbować. na bio-kraina.pl mają mnóstwo różnych to cos się wykombinuje nowego :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE