Obiad ze śliwkami w głównej roli

Monotematyczne menu? Czemu nie! Zwłaszcza jeśli chodzi o śliwki, które można podać zarówno w postaci surowych, jak i suszonych owoców, a także powideł.
Kurczak w śliwkach Kurczak w śliwkach Fot. Bogdan Biały

Kurczak w śliwkach

plaster boczku
2 cebule
ząbek czosnku
500 g udek kurczaka
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
bulionu (może być z kostki)


Boczek drobno kroimy i smażymy, aby wytopić tłuszcz. Cebule kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Do boczku dodajemy pokrojone mięso kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy śliwki przekrojone na pół (bez pestek) oraz powidła śliwkowe. Wlewamy wino i bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i owoce zmiękną (około 20 minut).

W podobny sposób można podać również inne gatunki mięsa.Wyjątkowo dobrze współgra ze smakiem śliwek na przykład wieprzowina.

Zdjęcie Kinghoff Komplet noży ceramicznych 5 szt. kh 3627 OPT1350 Zdjęcie Kpl.noży kutych AMBITION 20352 Zdjęcie Wusthof Blok noży Classic IKON 9877
Kinghoff Komplet noży ceram... Kpl.noży kutych AMBITION 20... Wusthof Blok noży Classic I...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa śliwkowa Zupa śliwkowa Fot. Bogdan Biały

Zupa śliwkowa

500 g śliwek węgierek
1 i 1/2 l bulionu lub wywaru z warzyw
3 goździki
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki śmietany 18%

Umyte śliwki drylujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż śliwki zmiękną (ok. 20 minut). Odcedzamy, wywar zachowujemy. Owoce przecieramy przez sito do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy z ognia, wlewamy śmietanę.

Knedle z suszonymi śliwkami Knedle z suszonymi śliwkami Fot. Bogdan Biały

Knedle z suszonymi śliwkami

200 g suszonych śliwek bez pestek
1 kg ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki
jajko
4 łyżki masła
łyżeczka cynamonu


Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, roztrzepane jajko i 2 łyżki masła. Wyrabiamy masę. Ciasto dzielimy na części. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy wałki grubości ok. 4 cm. Kroimy je na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdy spłaszczamy, robimy w nim wgłębienie, w które wkładamy śliwkę. Zaklejamy ciastem. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Przed podaniem polewamy je roztopionym masłem i posypujemy cynamonem.

Surówka z kapusty czerwonej i węgierek Surówka z kapusty czerwonej i węgierek FOT. BBS

Surówka z kapusty czerwonej i węgierek

300 g kapusty czerwonej
200 g kwaśnych jabłek
kilka śliwek węgierek
sok z cytryny
sól
cukier
2-3 łyżki oleju rzepakowego
płaska łyżeczka musztardy


Kapustę szatkujemy, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych otworach. Ze śliwek usuwamy pestki, miąższ kroimy w cienkie słupki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i cukrem. Polewamy sosem przygotowanym z musztardy wymieszanej z olejem.

Sernik ze śliwkami Sernik ze śliwkami Fot. Marcin Klaban / AG

Sernik ze śliwkami

Ciasto:
jajko
100 g cukru
200 g masła
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g śliwek


Jajko ucieramy z cukrem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i skórką otartą z cytryny. Powoli wsypujemy mąkę. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem, formując rant. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez 15 minut. Następnie wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy śliwki wewnętrzną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach kolejne 10 minut. Ostudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Decydujące znaczenie przy wyborze wina do dzisiejszego obiadu będą miały dodatki.

Zarówno wytrawne białe wino średniej budowy, jak i delikatne owocowe wino czerwone będą pasowały do pieczonego kurczaka. Jeżeli jednak główne składniki potrawy są wyraziste, tak jak w tym przypadku, warto sięgnąć po wina pełniejsze, o intensywniejszym smaku i aromacie. Ciekawym wyborem wydaje się być sangiovese, wino czerwone z Toskanii. Wyraziste taniny, wysoka kwasowość
oraz spora zawartość alkoholu dobrze zbalansują odrobinę tłuszczyku z plastra boczku, a intensywne aromaty suszonych śliwek będą mieszały się z aromatami czosnku. Gama win na bazie sangiovese jest bardzo szeroka. Od podstawowych sangiovese IGT z różnych regionów winiarskich Włoch (to najbardziej tam rozpowszechniony czerwony szczep), po bardziej wyszukane Vino Nobile di Montepulciano, Morelino di Scansano, aż do klasycznego chianti czy Brunello di Montalcino. Ciekawostką mogą być mało popularne, w smaku bardziej owocowe, łagodniejsze wina ze szczepu sangiovese z Nowego Świata.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Więcej o:
Komentarze (3)
Obiad ze śliwkami w głównej roli
Zaloguj się
  • mamagda3

    Oceniono 6 razy 6

    Dlaczego w momencie, kiedy wszędzie pełno świeżych śliwek, podajecie przepis na knedle z suszonymi? Ta zupa śliwkowa to jakieś dziwactwo - ni to słodka, ni wytrawna, a sernik wygląda dość nieapetycznie. Nie popisaliście się tym razem.

  • nie.mam.20

    Oceniono 4 razy 4

    brakuje tylko sliwowicy paschalnej.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX