Swojskie smaki

Cudze chwalicie, swego nie znacie. W tym powiedzeniu jest sporo prawdy. Rodzime przysmaki warto poznać. A najlepiej ugotować i spróbować.
Kotlety w gryczanej panierce z porami Kotlety w gryczanej panierce z porami Fot. Jarosław Madejski

Kotlety w gryczanej panierce z porami

8 kotlecików ze schabu po 100 g
2 łyżki oleju
łyżka białego octu winnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
10 małych porów
100 g masła
olej do smażenia
100 g ugotowanej kaszy gryczanej


Mięso marynujemy przez 2 godziny w oleju wymieszanym z octem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Pory myjemy, czyścimy, przekrawamy wzdłuż i smażymy na maśle 10 minut. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, zdejmujemy z patelni i obtaczamy w kaszy, przyciskając dłonią, żeby ziarenka dobrze się przykleiły. Następnie smażymy kotlety w panierce z kaszy przez kolejne 5 minut. Na połówkach pora układamy po 2 kawałki mięsa i od razu podajemy.

Rada: Pory warto przed smażeniem obgotować w osolonym wrzątku. Będą wówczas bardziej miękkie.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy HEMINGWAY biały Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Duo Serwis obiadowy HEMINGW... Duo Serwis obiadowy KWADRAT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa kurkowa z koprem włoskim Zupa kurkowa z koprem włoskim Fot. Bogdan Biały

Zupa kurkowa z koprem włoskim

po 2 marchewki i pietruszki
seler naciowy
koper włoski
cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1/2 kg kurek (mogą być mrożone)
1 l bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
200 ml śmietany 30%
natka pietruszki
sól i pieprz


Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 minut. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.

Zdjęcie Ambition Waza do zupy PARIS Zdjęcie Hendi 780268 Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208
Ambition Waza do zupy PARIS Hendi 780268 HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki z kaszy z grzybami i parmezanem Placki z kaszy z grzybami i parmezanem Fot. Jarosław Madejski

Placki z kaszy z grzybami i parmezanem

250 g kaszy gryczanej
3 jajka
100 g tartego parmezanu
4 ząbki czosnku
200 g borowików świeżych lub mrożonych
80 g masła
sól, pieprz
olej do smażenia


Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną mieszamy z jajkami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i z uzyskanej masy smażymy placki. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki. Borowiki rozmrażamy i obsmażamy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na gorące placki wykładamy smażone borowiki.

Rada:
Kasza gryczana ma mnóstwo cennych składników. Aż szkoda byłoby z nich nie korzystać. Można ją jeść z mięsem, zrobić z niej farsz, zapiekanki, kotlety, a nawet pastę do pieczywa.

Zdjęcie BERLINGER ZESTAW PATELNI QUICK SNAP 2 ELE. HAUS [BH-1010] Zdjęcie Gerlach PATELNIA CERAMICZNA KOMPLET HARMONY BLACK 20 24 28 CM + POKRYWKI Zdjęcie PETERHOF KOMPLET PATELNI PH-15443
BERLINGER ZESTAW PATELNI QU... Gerlach PATELNIA CERAMICZNA... PETERHOF KOMPLET PATELNI PH...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Marynowana fasola Marynowana fasola Fot. Lukasz Zandecki / AG

Marynowana fasola

po małej puszce fasoli czerwonej, białej i flageolet
po szklance fasolki mung i fasoli czarnej, ugotowanych na miękko
biała cebula
pęczek szczypiorku
po łyżeczce rozmarynu i bazylii
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki białego octu winnego
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz


Mieszamy wszystkie rodzaje fasoli (po odsączeniu z zalewy) z drobno posiekanymi: cebulą, szczypiorem i ziołami. Ubijamy widelcem cukier z octem i oliwą na gładko, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy marynatę na małym ogniu. Ciepłą marynatą polewamy warzywa i mieszamy. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Zdjęcie Bormioli Rocco DIAMOND 06529 Zdjęcie Krosno Kieliszek-Puchar do deserów 6 sztuk Prestige Fiesta Zdjęcie Pasabahce 450 ml 400061
Bormioli Rocco DIAMOND 06529 Krosno Kieliszek-Puchar do ... Pasabahce 450 ml 400061
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babeczki z serkiem i śliwkami Babeczki z serkiem i śliwkami Fot. MARCIN URBAN

Babeczki z serkiem i śliwkami

6 twardych dużych okrągłych śliwek
80 g serka typu mascarpone lub kremowego serka śmietankowego
7 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 i 1/5 szklanki (180 g) mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
łyżka roztopionego masła
sól
jajko
2/5 szklanki (100 ml) mleka
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek
cukier puder do posypania


Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. W misce mieszamy serek z cukrem pudrem. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i roztopione masło.
Do mąki dodajemy roztrzepane jajko z mlekiem i mieszamy. Sześć kokilek lub foremkę do muffinek smarujemy masłem i napełniamy połową ciasta. Na ciasto kładziemy po śliwce i porcję serka. Na wierzchu nakładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki wyrosną i się zrumienią. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Alessi Pojemnik Programma 8 FS02 1X1 Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne białe 0707004104 Zdjęcie Sagaform Piccadilly 5017323
Alessi Pojemnik Programma 8... Kuchenprofi Miseczki żarood... Sagaform Piccadilly 5017323
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Mięso wieprzowe jest dość wdzięczne, jeśli chodzi o dobór wina.

Pamiętajmy jednak, decydujący jest często dodatek, który zmienia smak i aromat potrawy. Inne wino podamy do kotleta schabowego, smażonego na patelni, w panierce, a inne do rolady wieprzowej z dodatkiem ostrych przypraw i polanej śmietanowym sosem. Dobierając wino do wieprzowiny, warto zastanowić nad białymi odmianami. Zwłaszcza latem. Dobrze schłodzone białe wino z odświeżającą kwasowością i wyrazistym  charakterem będzie lepszym towarzyszem niż niejedno czerwone.
Do dzisiejszych kotletów schabowych z kaszą i porami również poleciłbym białe wino. Mimo że potrawa jest dość tłusta, białe wino o wyrazistym smaku i wysokiej kwasowości powinno dobrze zrównoważyć jej smak. Ostry aromat pora będzie współgrać z winami ze szczepu grüner veltliner, uprawianego np. w Austrii.
Trafnym wyborem okaże się także długo dojrzewające w beczce chardonnay z Burgundii, a także bardziej maślane australijskie czy argentyńskie. Z win czerwonych polecam argentyńskiego malbeca bądź południowoafrykański syrah. Obydwa mają mocną strukturę, intensywne taniny oraz dużą dawkę owoców.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Libbey WINE Karafka + 4 Kieliszki do Wina Zdobione Zdjęcie Ministerstwogadzetów Butelkowy Zestaw do Wina Zdjęcie OPTIMUS zestaw do wina
Libbey WINE Karafka + 4 Kie... Ministerstwogadzetów Butelk... OPTIMUS zestaw do wina
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
Swojskie smaki
Zaloguj się
  • magwol2

    Oceniono 68 razy 60

    Parmezan, koper włoski - same swojskie smaki.
    Zabrakło tylko tradycyjnych staropolskich małży św. Jakuba i pierożków won ton wg. przepisu babuni.

  • matadore1

    Oceniono 27 razy 17

    Jak zwykle w gw, góno w czekoladzie, tym razem pod hasłem gotuj jak dawniej.

  • weki

    Oceniono 7 razy 3

    Same swojskie smaki i oczywiście bez udziwnień...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX