Kiełbaski w nowej roli

Przydadzą się do przygotowania pożywnego śniadania, wykwintnej przekąski dla gości, a także przyrządzenia ciepłej kolacji.
Kanapka z kiełbaską i papryką Kanapka z kiełbaską i papryką Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z kiełbaską i papryką

po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
mała garść liści bazylii
4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
oliwa
sól i pieprz
bagietka pełnoziarnista


Papryki kroimy w paski i dusimy na oliwie pod przykryciem przez 10 minut, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo.

Rada:
Kanapka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli bagietkę przed podaniem opieczemy na grillu lub w tosterze.

ZWILLING Nóż do krojenia pieczywa
w okazje.info
Kiełbaski w kruchym cieście Kiełbaski w kruchym cieście Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski w kruchym cieście

1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego)
8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.)
4 suszone pomidory
1 żółtko
4 ogórki małosolne lub korniszony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
kilka listków bazylii
sól i pieprz


Rozwijamy ciasto i układamy na nim kiełbaski. Kroimy na prostokąty. Na każdym z nich kładziemy połówkę suszonego pomidora, smarujemy krawędzie żółtkiem i zwijamy w ruloniki. Każde zawiniątko lekko nacinamy z wierzchu i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek.

ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana
w okazje.info
Pizza z kiełbasą i oliwkami Pizza z kiełbasą i oliwkami FOT. BBS

Pizza z kiełbasą i oliwkami

15 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
mąka pszenna do posypania
40 plasterków kiełbasy
pół słoika zielonych oliwek drylowanych

Sos:
2 puszki pomidorów pelati
łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
po garści rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruyčre'a


Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C, bez nawiewu. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy kule na placki i smarujemy sosem. Układamy plastry kiełbasy, pokrojone oliwki i posypujemy serami. Pieczemy 10-15 minut.

Zdjęcie BORMIOLI ROCCO Talerz na pizzę 330 ml Universal
BORMIOLI ROCCO Talerz na pizzę
w okazje.info
Hot dog Hot dog Fot. Sławomir Smolarek

Hot dog

1 cebula
1 ogórek kwaszony
dymka (biała część)
sól, pieprz
oliwa, ocet winny

Sos aioli:
1 łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
łyżeczka soku z cytryny
musztarda
keczup
bułka do hot doga
frankfurterka lub debrecynerka


Prażymy cebulkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju 1 minutę. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sałatkę z ogórka: ogórek kroimy w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek.
Przygotowujemy sos aioli: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą kiełbaskę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażoną cebulką.

Zdjęcie CLATRONIC HDM 3420 EK
CLATRONIC HDM maszyna do robienia hot dogów
w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (5)
Kiełbaski w nowej roli
Zaloguj się
  • agent_z_dolu

    Oceniono 9 razy 7

    Wow. Aż 4 sposoby na podanie kiełbasek. No po prostu gejzery kreatywności. Dobrze że nie płacę za to dziennikarstwo.

  • izomorfia3

    Oceniono 12 razy 0

    Proste-a jakie dobre w domowym wydaniu! :)

  • leveller

    Oceniono 15 razy -1

    mr.Woźniak,a które z tych dań to "wykwintna przekąska" ?( z kiełbasą buahaha)

  • acototak

    Oceniono 13 razy -5

    Ciekawy przepis na tort kiełbasiany (koło pizzy to nawet nie leżało)
    60 ml wody na 250 gram mąki? Trzeba co najmniej drugie tyle wody, inaczej będzie miało konsystencję ciasta na pierogi.
    no i ten sos z dwóch puszek pomidorów ma chyba za zadanie utopić całość

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX