Kiełbaski w nowej roli

Przydadzą się do przygotowania pożywnego śniadania, wykwintnej przekąski dla gości, a także przyrządzenia ciepłej kolacji.
Kanapka z kiełbaską i papryką Kanapka z kiełbaską i papryką Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kanapka z kiełbaską i papryką

po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
mała garść liści bazylii
4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
oliwa
sól i pieprz
bagietka pełnoziarnista


Papryki kroimy w paski i dusimy na oliwie pod przykryciem przez 10 minut, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo.

Rada:
Kanapka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli bagietkę przed podaniem opieczemy na grillu lub w tosterze.

ZWILLING Nóż do krojenia pieczywa
w okazje.info
Kiełbaski w kruchym cieście Kiełbaski w kruchym cieście Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski w kruchym cieście

1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego)
8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.)
4 suszone pomidory
1 żółtko
4 ogórki małosolne lub korniszony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
kilka listków bazylii
sól i pieprz


Rozwijamy ciasto i układamy na nim kiełbaski. Kroimy na prostokąty. Na każdym z nich kładziemy połówkę suszonego pomidora, smarujemy krawędzie żółtkiem i zwijamy w ruloniki. Każde zawiniątko lekko nacinamy z wierzchu i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek.

ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana
w okazje.info
Pizza z kiełbasą i oliwkami Pizza z kiełbasą i oliwkami FOT. BBS

Pizza z kiełbasą i oliwkami

15 g świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
mąka pszenna do posypania
40 plasterków kiełbasy
pół słoika zielonych oliwek drylowanych

Sos:
2 puszki pomidorów pelati
łyżka suszonego oregano
łyżka oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
po garści rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruyčre'a


Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C, bez nawiewu. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy kule na placki i smarujemy sosem. Układamy plastry kiełbasy, pokrojone oliwki i posypujemy serami. Pieczemy 10-15 minut.

Zdjęcie BORMIOLI ROCCO Talerz na pizzę 330 ml Universal
BORMIOLI ROCCO Talerz na pizzę
w okazje.info
Hot dog Hot dog Fot. Sławomir Smolarek

Hot dog

1 cebula
1 ogórek kwaszony
dymka (biała część)
sól, pieprz
oliwa, ocet winny

Sos aioli:
1 łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
łyżeczka soku z cytryny
musztarda
keczup
bułka do hot doga
frankfurterka lub debrecynerka


Prażymy cebulkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju 1 minutę. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy sałatkę z ogórka: ogórek kroimy w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek.
Przygotowujemy sos aioli: miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą kiełbaskę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażoną cebulką.

Zdjęcie CLATRONIC HDM 3420 EK
CLATRONIC HDM maszyna do robienia hot dogów
w okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA