Sos beszamelowy bez tajemnic

Beszamel to podstawa wielu klasycznych potraw. Jest idealny do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw.
Beszamel Beszamel Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Beszamel idealny

Składniki (proporcje na 250 ml sosu):
20 g masła
15 g mąki
250 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku


Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, mieszając drewnianą szpatułką, aby się nie zrumieniło. Kuchenkę możemy przykryć folią, w ten sposób unikniemy zatłuszczenia pryskającym masłem.
Dodajemy mąkę. Stale mieszając, smażymy do momentu, aż składniki gładko się połączą i mąka nie będzie wyglądała na surową. Powinno to zająć 5-10 minut.
Mleko podgrzewamy w rondelku i bardzo wąską strużką wlewamy gorące do zasmażki, ubijając intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada mu charakterystyczny smak. Pełnię aromatu zapewni gałka świeżo otarta.
Jeśli chcemy, aby sos był idealnie gładki, warto go jeszcze przetrzeć przez gęste sito.
Aby na stygnącym beszamelu nie zrobił się kożuch, smarujemy go kawałkiem masła lub przykrywamy folią spożywczą.
Rady: Beszamel może być podstawą wielu innych sosów. Dodatki: tarty ser, śmietana, zioła lub musztarda sprawią, że nabierze nowego smaku. I powstanie sos: mornay, velouté, musztardowy lub śmietanowy.
Uwaga: Sos łatwo się przypala, dlatego trzeba go robić na malutkim ogniu, stale mieszając.

Zdjęcie Tescoma Rondelek Ultima 780641 Zdjęcie Rondelek Mini niebieski Zdjęcie Broil King Rondelek 61491
Tescoma Rondelek Ultima 780641 Rondelek Mini niebieski Broil King Rondelek 61491
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryba pod beszamelem Ryba pod beszamelem FOT. BBS

Ryba pod beszamelem

600 g filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
łyżka przyprawy do ryb
1/4 szklanki oleju do smażenia
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól

Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
liść laurowy
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól

Dodatkowo:
2-3 garście liści szpinaku


Jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw ją lekko rozmrażamy. Gdy troszkę zmięknie, opłukujemy ją pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem kroimy na 4-6 kawałków, kropimy sokiem i oprószamy odrobiną skórki cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszamy, oprószamy mieszanką przypraw do ryb i ewentualnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy kawałki ryby po 2,5 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim rybę. Piekarnik włączamy, ustawiając termostat na 180°C.
Rozpuszczamy masło w rondlu. Do spienionego wsypujemy powoli mąkę, bez przerwy mieszając. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko, energicznie mieszając. Wrzucamy listek laurowy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję śmietany (ok. 5 minut). Zdejmujemy rondel z kuchenki, wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Do ryby pasuje beszamel z serem pleśniowym i szpinakiem. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Połowę rozsypujemy na rybie. Ścieramy ser pleśniowy i mieszamy go z gorącym sosem. Polewamy nim ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsypujemy pozostały szpinak. Wstawiamy danie na 30 minut do rozgrzanego piekarnika.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Lazania Lazania FOT. BBS

Lazania

12 płatów lazanii
150 g mozzarelli
100 g świeżo startego parmezanu
50 g masła

Sos boloński:
marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
szklanka bulionu
1/2 szklanki czerwonego wina
750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
100 g szynki pokrojonej w kostkę
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
po 100 g sklarowanego masła i mąki
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz


Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy.
Przygotowujemy sos beszamelowy: Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego.
Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.

Zdjęcie Duka Forma do Zapiekania 1211749 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800
Duka Forma do Zapiekania 12... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym Fot. BBS

Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym

paczka makaronu conchiglioni
2 łyżki oliwy
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1/2 opakowania sera ricotta (125 g)
4 łyżki tartego żółtego sera
szklanka gotowego sosu pomidorowego

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Makaron gotujemy al dente, dodając do osolonej wody łyżkę oliwy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i liście szpinaku. Smażymy, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z ricottą. Gotowy sos pomidorowy wkładamy do naczynia, w którym będzie zapiekana potrawa. Przygotowujemy beszamel. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając trzepaczką, wlewamy mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron nadziewamy szpinakiem, układamy na sosie pomidorowym i polewamy beszamelem.
Posypujemy startym serem. Zapiekamy 15 minut w 180°C.

Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne okrągłe z pokrywą 71071 Zdjęcie Kuchenprofi Miseczki żaroodporne białe 0707004104 Zdjęcie ARCUISINE Naczynie żaroodporne 36719
Tadar Naczynie żaroodporne ... Kuchenprofi Miseczki żarood... ARCUISINE Naczynie żaroodpo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Błyskawiczna lasagne z karczochami Błyskawiczna lasagne z karczochami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Błyskawiczna lasagne z karczochami

6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
200 g karczochów w zalewie
200 ml sosu beszamel (50 g maki, 50 g masła, 1 l mleka, 2 goździki, gałka muszkatołowa)
50 g parmigiano reggiano (parmezan)
pieprz czarny
sól
natka pietruszki
ok. 250 g świeżego makaronu lasagne*

Przygotuj ciasto na makaron wg połowy ilości składników z przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: płaty lasagne). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu.

W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj (nie pozwól, żeby zasmażka ściemniała). Dolej mleko, dodaj goździki i trochę startej gałki muszkatołowej. Gotuj sos przez ok.10 minut często mieszając, żeby sos się nie przypalił na dnie i nie powstały grudki. Następnie dodaj pokrojone w plastry karczochy. Ponownie gotuj przez ok.5 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente. Płaty lasagne przekładaj sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu.

Zdjęcie Ladelle CAFE LATTE Rękawice Kuchenne 2 Szt. 42890 Zdjęcie Ladelle WHIP IT Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40954 Zdjęcie Meliconi Rękawice kuchenne
Ladelle CAFE LATTE Rękawice... Ladelle WHIP IT Rękawice Ku... Meliconi Rękawice kuchenne
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Terrina warzywna Terrina warzywna Fot. Agata Jakubowska /Agencja Gazeta

Terrina warzywna

250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
500 g marchwi
500 g ziemniaków
500 g beszamelu (przepis znajdziesz tutaj)
4 jaja
50 g startego sera typu parmezan
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
pesto bazyliowe jako dodatek


Marchew i ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w słupki o przekroju zbliżonym do średnicy fasolki, przełóż do miseczek. Fasolkę rozmroź i zblanszuj: wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 1-2 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osusz i przełóż do miski. Warzywa delikatnie skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Przestudzony beszamel dopraw gałką muszkatołową, dodaj starty ser i żółtka, wymieszaj.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i stopniowo, delikatnie wymieszaj z beszamelem.
Przygotuj papier do pieczenia do wyłożenia niewielkiej keksówki. Zanurz go w wodzie, otrząśnij, zgnieć, a następnie delikatnie rozwiń - dzięki temu łatwiej będzie wyłożyć nim keksówkę tak, aby przylegał do brzegów foremki.
Do foremki nakładaj dosyć ściśle warstwy marchewki, fasolki i ziemniaków, przekładając je za każdym razem warstwą białego sosu. Wyrównaj powierzchnię terriny i ostukaj foremkę, żeby sos dokładnie wypełnił formę.
Keksówkę wstaw do większej brytfanki. Brytfankę napełnij gorącą wodą do poziomu ok. połowy wysokości formy z terriną. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Terrinę piecz w kąpieli wodnej przez półtorej godziny. Po upieczeniu przestudzoną terrinę delikatnie wyjmij z foremki, zdejmij papier i pokrój na plastry. Podawaj na ciepło z wyrazistym sosem, np. pesto bazyliowym, sosem z anchois, czosnku i octu winnego czy ostrą salsą pomidorową.

Zdjęcie Fartuszek PRL - Rzeczy niemożliwe Zdjęcie Niecenzuralne Fartuszek Sexy - Słowianka Zdjęcie Fartuszek Pan Młody
Fartuszek PRL - Rzeczy niem... Niecenzuralne Fartuszek Sex... Fartuszek Pan Młody
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zapiekanka makaronowa Zapiekanka makaronowa Fot. Wojciech Wiciejowski

Zapiekanka makaronowa

500 g makaronu spaghetti lub wstążki
650 g mielonej wołowiny
650 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
150 g masła
4-5 łyżek mąki pszennej
1 i 1/2 l mleka
sól
pieprz

250 g startego sera mozzarella lub innego ulubionego sera


Przygotuj beszamel: w rondlu na niewielkim ogniu roztop masło, dodaj mąkę, delikatnie mieszając, przesmaż, ale nie rumień. Następnie, cały czas mieszając masę trzepaczką, wlewaj mleko. Nie przerywając mieszania, zagotuj sos i podgrzewaj, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw.
Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Następnie całość zalej pozostałym sosem, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut, aż sos będzie złocistobrązowy. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Teka HR 750 Zdjęcie TEKA HL 870 Zdjęcie Smeg SF6381X
Teka HR 750 TEKA HL 870 Smeg SF6381X
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Croque madame Croque madame Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + STUDIO DUKLAS +

Croque madame

8 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki musztardy Dijon
100-120 g pokrojonej w cienkie plasterki szynki
2 garści startego sera - najlepiej gruyčre'a
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
czubata łyżka mąki
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej


Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie  przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

Zdjęcie Zassenhaus Kauczukowiec Taca 050547 Zdjęcie Blomus Pegos Taca 63452 Zdjęcie Kartell taca DUNE
Zassenhaus Kauczukowiec Tac... Blomus Pegos Taca 63452 Kartell taca DUNE
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (10)
Sos beszamelowy bez tajemnic
Zaloguj się
  • amorvertical

    Oceniono 67 razy 53

    Czy ktoś tu zwariował?????!!!!!!
    Smażyć mąkę 5-10 MINUT?????????? Przecież potem można od razu otworzyć okno i wypieprzyć wszystko do ogródka razem z garnkiem.
    Do spienienia baranki, do spienienia......

  • scarpetka

    Oceniono 34 razy 34

    Druga wersja to wystudzenie masła zmieszanego z mąką i dodawanie chłodnego mleka. Brak grudek gwarantowany, robi się gładziutka masa. I mnie wychodzi zawsze idealnie gładki, żadnych grudek, bo te rozsmarowuję na etapie mieszania masła z mąką. Weźcie przestańcie dorabiać teorię i magię do najprostszych czynności. I proponuję jeszcze dodać biały pieprz.

  • scarpetka

    Oceniono 25 razy 21

    Litości, przestańcie używać gotowych przypraw. CO TO JEST przyprawa do ryb? Wiecie, co w niej jest? Na pewno nie.

  • kaka-llina

    Oceniono 3 razy 3

    Mleko ZAWSZE zimne!

  • ol69

    Oceniono 4 razy -2

    Z tych komicznych porad na temat beszamelu to koń by się uśmiał. Tyle wam powiem, kucharczyki od siedmiu boleści.

  • caramba68

    Oceniono 18 razy -2

    Najlepiej to kupić gotowy w kartoniku. Na pewno się nie przypali.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX