Ryba na co dzień

O tej porze roku warto przeprosić się z rybami. Zwłaszcza z tłustymi morskimi: łososiem, śledziem, makrelą, tuńczykiem. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Łosoś teriyaki Łosoś teriyaki Fot. Marcin Klaban

Łosoś teriyaki

500 g łososia ze skórą
10 łyżek sosu teriyaki
sól
łyżeczka cukru
pieprz
300 g makaronu ryżowego
garść zielonej fasolki szparagowej
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa


Łososia dzielimy na cztery porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki, solą, cukrem i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na ostatnią minutę gotowania wrzucamy do makaronu fasolkę i pomidorki. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron z warzywami odcedzamy i mieszamy z resztą sosu teriyaki, skrapiamy oliwą i podajemy z łososiem.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy Venice Classic 18el Zdjęcie Tragar Serwis obiadowy 18/6 13B098 Zdjęcie Veroni OCTAGON Serwis obiadowy 41/12
Ambition Serwis obiadowy Ve... Tragar Serwis obiadowy 18/6... Veroni OCTAGON Serwis obiad...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Orzeźwiająca zupa rybna Orzeźwiająca zupa rybna Fot. Bogdan Biały

Orzeźwiająca zupa rybna

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mały por
2 łodygi selera naciowego
2-3 łyżki oliwy
1 l bulionu rybnego
sól
świeżo zmielony pieprz
1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
500 g filetów rybnych (może być łosoś)
garść rukoli
1-2 łyżki soku z cytryny


Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pozostałe jarzyny myjemy, czyścimy i kroimy w słupki grubości zapałki. Podsmażamy wszystko na oliwie, wlewamy bulion rybny, solimy, oprószamy pieprzem i gotujemy pod przykryciem. Po 3-4 min zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietanę. Filety kroimy na kawałki dł. 2-3 cm i gotujemy w bulionie na małym ogniu 3-5 min. Wsypujemy do zupy posiekaną rukolę i wlewamy sok z cytryny. Ostrożnie mieszamy, uważając, aby ryba się nie rozpadła.

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA Waza 270 Victoria 3830 HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Roladki z wędzonego łososia Roladki z wędzonego łososia FOT. BBS

Roladki z wędzonego łososia

ząbek czosnku
szczypta soli
opakowanie twarożku kanapkowego naturalnego
3 łyżki drobno posiekanego koperku
12 plasterków wędzonego łososia
cytryna
kilka piórek koperku do dekoracji


Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Twarożek mieszamy z czosnkiem i koperkiem, smarujemy nim plastry łososia. Każdy plasterek zwijamy w roladkę. Podajemy pokropione sokiem z cytryny i udekorowane koperkiem.

Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie Tadar Półmisek GŁĘBOKI 75219 Zdjęcie Półmisek Queen Isabell
HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... Tadar Półmisek GŁĘBOKI 7521... Półmisek Queen Isabell
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sardynki w cieście filo Sardynki w cieście filo

Sardynki w cieście filo

3 duże pomidory
szalotka
olej do smażenia
skórka starta z 1/2 cytryny
1 gałązka świeżej kolendry
sól, pieprz
puszka sardynek w pomidorach
4 płaty ciasta filo


Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Siekamy szalotkę i szklimy na oleju, dodajemy skórkę z cytryny i pomidory. Kiedy zmiękną, dorzucamy poszatkowaną kolendrę i doprawiamy. Rozgniatamy widelcem sardynki. Płaty ciasta filo smarujemy olejem z sardynek. Na każdym kładziemy część rybnego farszu i zaginamy cztery rogi tak, by utworzyć gwiazdę. Układamy na blasze i pieczemy 7 minut w temp. 180°C. Podajemy ze schłodzonym purée z pomidorów.

Zdjęcie Niecenzuralne Fartuszek Sexy - Bokserka Zdjęcie Niecenzuralne Fartuszek Sexy - Słowianka Zdjęcie Ministerstwogadzetów Fartuszek Sukienka Nitly
Niecenzuralne Fartuszek Sex... Niecenzuralne Fartuszek Sex... Ministerstwogadzetów Fartus...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pasta z makreli Pasta z makreli Fot. Marcin Klaban

Pasta z makreli

wędzona makrela
fenkuł
mała czerwona cebula
papryczka chilli
mały pęczek mięty
sparzona cytryna
100 ml jogurtu greckiego
sól, pieprz
oliwa


Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Fenkuła, cebulę, chilli oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Ścieramy skórkę z cytryny, z połowy wyciskamy też sok, mieszamy z jogurtem i łączymy z makrelą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Camry CR 4211 Zdjęcie BOSCH MUM57830 Zdjęcie Kenwood FDM780BA
Camry CR 4211 BOSCH MUM57830 Kenwood FDM780BA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (10)
Ryba na co dzień
Zaloguj się
  • 12w12

    Oceniono 14 razy 4

    Hodowlane lososie zawieraja dioksyny i zwiazku fenolu - TRUCIZNY, (tfuuu !)

    - juz duzo zdrowszy jest zwykly SLEDZ !

  • boczek150

    Oceniono 16 razy 4

    Problem polega na tym, że chyba z 3/4 dostępniego obecnie łososia, z uwagi na sztuczną hodowlę, jest dla mnie niejadalne. Trafienie na sztukę, która konsystencją nie przypomina galarety to prawie jak totolotek. No ale jest tani.... a raczej tańszy. Polecam natomiast od siebie dorsza.

  • lord.wiader

    Oceniono 9 razy 1

    Aby jesc lososia trzeba byc desperatem. 90% to niejadalne brojlery. Pozostale 10% to ryby klusowane.

  • mirafas

    Oceniono 3 razy 1

    Wspaniale smakują, ale kosztują tyle że przeciętny człowiek nie poszaleje za bardzo:P

  • matitalolo

    0

    Smakują jak są świeże

  • plastikpiokio

    Oceniono 14 razy 0

    łososia to jadaja te cymbały w telewizji sniadaniowej --za NASZ ABONAMENT

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE