Desery na chłodne dni

Zapach domowego ciasta to skuteczna obrona przed jesienną słotą. Gdy w piekarniku piecze się ciasto, żadna mżawka, wicher czy szaruga nam niestraszne.
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

Ciasto:
150 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g miękkiego masła
laska wanilii
60 g cukru
2 żółtka

Posypka do rogalików:
100 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka startej laski cynamonu
1 laska wanilii (pozostała po robieniu rogalików)


Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę i dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto.
Rolujemy je w wałeczek i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki posypki wrzucamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamykamy i trzymamy je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypujemy z każdej strony cukrem z cynamonem.

Zdjęcie Judge - Stolnica Silikonowa Zdjęcie STOLNICA MATA SILIKONOWA Zdjęcie Tadar Stolnica bambusowa Mała
Judge - Stolnica Silikonowa STOLNICA MATA SILIKONOWA Tadar Stolnica bambusowa Mała
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Fot. Łukasz Zandecki

Ciasto marchewkowe

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
po 2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka oleju
2 szklanki drobno utartej marchewki (4 sztuki)
szczypta soli
po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
bułka tarta do wysypania formy


Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając ciasto drewnianą łyżką, dorzucamy startą marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą dużej blachy. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zdjęcie Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 Zdjęcie GUARDINI Forma okrągła 28 sm Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Forma okrągła 637105
Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 GUARDINI Forma okrągła 28 sm Kaiser La Forme Plus Forma ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Szarlotka po amerykańsku Szarlotka po amerykańsku Fot. Bogdan Biały

Szarlotka po amerykańsku

Ciasto:
150 g masła
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

1,2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych w ósemki
łyżka wody
1/3 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
jajko
cukier


Masło mocno schładzamy. Rozcieramy je palcami z mąką i cukrem. Powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut. Jabłka dusimy 5 minut z łyżką wody, uważamy, żeby nie przywarły. Dodajemy cukier, sok i cynamon, dusimy jeszcze chwilę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nią formę na tartę (24 cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta, pośrodku wycinamy otwór. Przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 30 minut w 190°C.

Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie Eldom WRK1100 Zdjęcie KOHERSEN 8001
Bosch MUM58920 Eldom WRK1100 KOHERSEN 8001
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA