Ciasto:
150 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
40 g mielonych orzechów laskowych
100 g miękkiego masła
laska wanilii
60 g cukru
2 żółtka
Posypka do rogalików:
100 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka startej laski cynamonu
1 laska wanilii (pozostała po robieniu rogalików)
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę i dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto.
Rolujemy je w wałeczek i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Wszystkie składniki posypki wrzucamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamykamy i trzymamy je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypujemy z każdej strony cukrem z cynamonem.
Judge - Stolnica Silikonowa | STOLNICA MATA SILIKONOWA | Tadar Stolnica bambusowa Mała |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
po 2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka oleju
2 szklanki drobno utartej marchewki (4 sztuki)
szczypta soli
po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
bułka tarta do wysypania formy
Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli wlewamy olej. Następnie, nadal mieszając ciasto drewnianą łyżką, dorzucamy startą marchewkę, czekoladę i bakalie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą dużej blachy. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Garneczki OKRĄGŁA RED 75241 | GUARDINI Forma okrągła 28 sm | Kaiser La Forme Plus Forma ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto:
150 g masła
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2-3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
1,2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych w ósemki
łyżka wody
1/3 szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
jajko
cukier
Masło mocno schładzamy. Rozcieramy je palcami z mąką i cukrem. Powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut. Jabłka dusimy 5 minut z łyżką wody, uważamy, żeby nie przywarły. Dodajemy cukier, sok i cynamon, dusimy jeszcze chwilę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nią formę na tartę (24 cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta, pośrodku wycinamy otwór. Przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 30 minut w 190°C.
Bosch MUM58920 | Eldom WRK1100 | KOHERSEN 8001 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |