Jabłka na ciepło

Zapieczone z odrobiną masła i cukru pod kruszonką... Rozpływające się w ustach z aromatem pieczonego schabu... Jabłko smakuje nie tylko na surowo.
Jabłka Jabłka Fot. FOT. BBS

Polędwica wołowa z jabłkami

500 g winnych jabłek
łyżka masła
500 g polędwicy wołowej lub udźca
150 g wędzonego boczku w plastrach
2 łyżki oleju
sól
pieprz


Umyte jabłka kroimy w plastry, smażymy na maśle na jasnozłoty kolor. Polędwicę co 0,5 cm dość głęboko nacinamy, a następnie kroimy na centymetrowej grubości plastry, tak by nacięcia wypadły w środku grubości każdego plastra.
We wszystkie nacięcia wkładamy po kawałku boczku, posypujemy każdą porcję pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy pieprzem, solą, obkładamy jabłkami i zapiekamy w gorącym (200°C) piekarniku.

Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru średnie Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne prostokątne 71085 Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA
Rosendahl Naczynie żaroodporne Tadar Naczynie żaroodporne Termisil Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zdjęcie Eva Solo Naczynie do serwowania Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Eva Solo Naczynie do serwow... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jabłka w cieście pachnące cytrusami Jabłka w cieście pachnące cytrusami Fot. FOT. BBS

Jabłka w cieście pachnące cytrusami

4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki skórki otartej z wyszorowanej cytryny
4 jabłka (antonówki, boikeny, landsberska)
3/4 szklanki mąki
łyżka pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder


Formę do zapiekania lub 4 foremki muffinkowe smarujemy masłem. W misce ucieramy żółtka z cukrem (czubatą łyżkę cukru odsypujemy), masłem i skórką z cytryny. Jabłka obieramy, wydrążamy, usuwając gniazda nasienne. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy żółtkowej na przemian po łyżce piany i mąki, delikatnie mieszając. Na dno formy lub foremek wlewamy trochę ciasta, układamy jabłka, do otworków nasypujemy cukier wymieszany ze skórką pomarańczową i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy ok. 40 min w 175°C.

Zdjęcie APT SILIKONOWE FOREMKI NA MUFFINKI 6 SZT AG281 Zdjęcie Forma MUFFINKI Zdjęcie Silikomart Foremki silikonowe Muffinki Serca Muffiny CUP03
APT SILIKONOWE FOREMKI Forma MUFFINKI Silikomart Foremki silikonowe
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą Fot. Artur Rogalski

Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą

3/4 kg filetów z mintaja lub innej białej ryby morskiej
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
50 g boczku
250 g cebuli
po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
2 łyżki masła
1/2 kg winnych jabłek
olej do smażenia
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
łyżka mąki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki


Filety myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i na godzinę wstawiamy do lodówki.
Boczek drobno kroimy, smażymy z posiekaną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy tymiankiem. Połowę przekładamy do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem. Jabłka obieramy, kroimy w dość grube kliny. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oleju smażymy jabłka, posypujemy majerankiem, skórką otartą z cytryny. Filety obtaczamy w mące, smażymy na oleju, układamy na cebuli z boczkiem w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy jabłkami i resztą cebuli. Zapiekamy w gorącym (180°C) piekarniku.

Zdjęcie CILIO 105650 Zdjęcie CILIO 105797 Zdjęcie Menu V2 4512139
CILIO żaroodporny półmisek CILIO żaroodporny półmisek Menu żaroodporny półmisek
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ziemniaczane pierożki z jabłkami Ziemniaczane pierożki z jabłkami Fot. Lukasz Zandecki / AG

Ziemniaczane pierożki z jabłkami

Ciasto:
1 kg mączystych ziemniaków
150 g mąki
1 łyżeczka soli
szczypta gałki muszkatołowej
1-2 jajka

Nadzienie:
1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
50-80 g cukru
250 g gęstej śmietany
cynamon
rodzynki
oraz 2 jajka, kilka łyżek mleka


Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Zagniatamy z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkami. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na grube plasterki. Każdy rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką.
Obkładamy jabłkami, posypujemy cukrem, polewamy łyżeczką śmietany, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Placuszki składamy na pół i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Na krótko przed końcem pieczenia smarujemy jajkami roztrzepanymi z mlekiem.

Zdjęcie ARTYKUŁY AGD H WAŁEK DO CIASTA CZARNY H Zdjęcie Garneczki Wałek do ciasta SILICO RED 75253 Zdjęcie Wojdrew Wałek do ciasta 210x55 00160
ARTYKUŁY AGD H WAŁEK DO CIASTA Garneczki Wałek do ciasta Wojdrew Wałek do ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jabłka pieczone z orzechowym nadzieniem Jabłka pieczone z orzechowym nadzieniem Fot. FOT. BBS

Jabłka pieczone z orzechowym nadzieniem

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
łyżeczka tartej bułki
łyżeczka soku z cytryny
4 winne jabłka
łyżeczka koniaku
łyżka masła


Orzechy mieszamy z miodem, tartą bułką i sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Skrapiamy wewnątrz koniakiem i napełniamy przygotowaną masą. Na każdym jabłku kładziemy plasterek masła. Ustawiamy jabłka jedno obok drugiego w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 minut.

Zdjęcie Menu V2 4512149 Zdjęcie Rosendahl 20476 Zdjęcie Sagaform Season 5016546
Menu V 2 naczynie zaroodporne Rosendahl naczynie zaroodporne Sagaform Season naczynie zaroodporne
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: