Sycące menu na niedzielny obiad

Zupa przed spacerem, drugie po, a deser na five o'clock. Niedzielny obiad możemy rozłożyć w czasie. Zwłaszcza jeśli nie ma na nim proszonych gości.
Bitki z jabłkami Bitki z jabłkami Fot. FOT. BBS

Bitki z jabłkami

4 winne jabłka
sok z cytryny
1/4 szklanki bulionu
pieprz, sól
600 g schabu bez kości
mąka do obtoczenia
2 łyżki oleju
50 ml czystej wódki
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 18-proc.


Dwa jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte i osuszone mięso kroimy na 4 plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła i smażymy mięso z obu stron. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy je kilkoma kroplami wódki.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pozostałe jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, nacinamy dość głęboko od strony skórki i smażymy na tłuszczu po smażeniu kotletów. Na każdym kotlecie kładziemy połówkę jabłka. Zmiksowane wcześniej jabłka łączymy ze śmietaną i pozostałą wódką. Zalewamy sosem mięso i jabłka, posypujemy wiórkami masła. Zapiekamy 20 minut w 160°C. Schab jest bardziej soczysty, gdy pieczemy go w niezbyt wysokiej temperaturze, tj. 150-180°C.

Zdjęcie Bosch MUM 52131 Zdjęcie Bosch MUM58020 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Bosch MUM 52131 Bosch MUM58020 Clatronic KM 3632
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa pomidorowo-cebulowa z grzankami Zupa pomidorowo-cebulowa z grzankami Fot. fot. BBS

Zupa pomidorowo-cebulowa z grzankami

4 cebule
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów
1 l wywaru warzywnego
oregano
łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
listek laurowy
ziele angielskie
chleb na grzanki


Cebulę kroimy w pióra. Smażymy ją na oliwie, aż się zeszkli. Następnie dokładamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy obrane pomidory i przyprawy. Dusimy 10 minut. Wlewamy wywar, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki w tosterze. Kroimy je w grubą kostkę.

Rada: Grzanki do zupy najlepiej przygotować z chleba razowego lub pełnoziarnistego. Wówczas nie tylko dobrze smakują, ale zawierają więcej cennych składników.

Zdjęcie BOLESŁAWIEC BRĄZ Waza 3 L GU-1004 Zdjęcie GIARDINO LAWENDA Waza 2L GX15588 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
BOLESŁAWIEC BRĄZ Waza 3 L G... GIARDINO LAWENDA Waza 2L GX... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kulebiaki Kulebiaki Fot. FOT. BBS

Kulebiaki

Ciasto:
300 g mąki
70 g masła
30 g drożdży
po 1/2 łyżeczki soli i cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
jajko

Nadzienie:
40 g suszonych grzybów
700 g kapusty kiszonej
2 cebule
łyżka oliwy
sól i pieprz


Przygotowujemy farsz. Grzyby myjemy, namaczamy, a następnie kroimy i gotujemy. Kapustę siekamy i gotujemy, zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy razem przez chwilę. W tym czasie smażymy drobno pokrojona cebulę. Kapustę odcedzamy, łączymy z cebulą i drobno pokrojonymi grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki, dodajemy masło, drożdże roztarte z cukrem, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt grubości 1 cm, wykrawamy szklanką kółka. Na wykrojone koła nakładamy farsz, przykrywamy kółkami i zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 170°C około 30 minut.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z czerwonej kapusty z fasolą Sałatka z czerwonej kapusty z fasolą Fot. Arkadiusz cichocki

Sałatka z czerwonej kapusty z fasolą

szklanka czerwonej fasoli
1/4 szklanki pęczaku
1/4 główki czerwonej kapusty
oliwa
garść włoskich orzechów
sól
pieprz
miód
ocet balsamiczny
natka pietruszki


Fasolę i pęczak gotujemy osobno. Kapustę kroimy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy oliwę na dwóch patelniach. Na jedną wrzucamy pęczak, fasolę i orzechy, dodajemy sól, pieprz, miód i podsmażamy. Na drugą patelnię wsypujemy paski kapusty, chwilę smażymy, doprawiamy. Gdy zmiękną, wlewamy ocet balsamiczny, mieszamy i odparowujemy. Kapusta powinna być miękka, ale chrupiąca. Łączymy kapustę z fasolą, orzechami i pęczakiem. Ozdabiamy natką.

Zdjęcie Hendi Półmisek 7 404997 Zdjęcie HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783504 Zdjęcie LUBIANA ROMA Półmisek 28cm 2947
Hendi Półmisek 7 404997 HENDI PÓŁMISEK JAPOŃSKI 783... LUBIANA ROMA Półmisek 28cm ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Piernik marchewkowy Piernik marchewkowy Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Piernik marchewkowy

3 jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
szklanka oleju

Krem waniliowy:
100 g serka naturalnego kremowego
100 g miękkiego masła
pół łyżeczki esencji waniliowej
pół szklanki cukru pudru


Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystego kogla-mogla wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon. Mieszamy. Następnie wrzucamy startą marchewkę i olej. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem keksówki (30x10cm). Pieczemy godzinę w 180°C. Wszystkie składniki kremu miksujemy. Kiedy ciasto wystygnie, możemy posmarować wierzch lub przełożyć je kremem. Można również smarować kremem każdy plaster ciasta przed podaniem.

Zdjęcie Florina Keksówka SWEET HOME RED 31cm 33214 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa FIOLETOWA 75542
Florina Keksówka SWEET HOME... Silit Keksówka zamykana 637... Tadar Keksówka silikonowa F...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: