Tarta pełna smaku

Ma w sobie coś, co sprawia, że prawie wszyscy ją lubią. Może to kwestia chrupiącego ciasta albo złocistej skórki? A może formy, która nadaje jej tak apetyczny kształt?
Tarta z brukselką Tarta z brukselką Fot. Agata Jakubowska / AG

Tarta z brukselką

Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
sól
gałka muszkatołowa

Nadzienie:
300 g bardzo drobnej brukselki
4-5 plasterków szynki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pół szklanki śmietany
2 jajka
100 g ostrego żółtego sera


Mąkę siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy po szczypcie soli i gałki. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Brukselkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na półmiękko. 1/3 ciasta odkładamy, resztą wylepiamy formę do tart, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy brukselkę, posypujemy pokrojoną w paseczki szynką i posiekanym czosnkiem, skrapiamy olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika.
Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano.

Zdjęcie AMBITION FORMA NA TARTE 26 CM 74825 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Sagaform Season SF-5015821
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Lurch FlexiForm forma na ta... Sagaform Season SF-5015821
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z chorizo Tarta z chorizo Fot. Marcin Klaban / AG

Tarta z chorizo

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
łyżka oliwy
80 g masła
1/2 szklanki wody

Nadzienie:
4 duże jajka
300 ml śmietany 12%
100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę
pęczek kolendry
garść szałwii
100 g groszku (może być mrożony)
80 g pokruszonej na małe kawałki fety
sól, pieprz, masło do formy


Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę, pokrojone zioła i groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy
chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem.
Wylepiamy ciastem, które nakłuwamy widelcem, aby nie pęczniało, i pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180°C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną. Posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180°C.

Zdjęcie AMICA EBF 7541 Zdjęcie NODOR DECOR 700 Zdjęcie Teka HR 650
AMICA EBF 7541 NODOR DECOR 700 Teka HR 650
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta jabłkowo-ziemniaczana Tarta jabłkowo-ziemniaczana Fot. Lukasz Zandecki / AG

Tarta jabłkowo-ziemniaczana

150 g masła
1 kg cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
4 łyżeczki cukru
1,2 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
1 kg kwaskowatych jabłek pokrojonych w plastry
masło do formy


W rondlu roztapiamy 6 łyżek masła, smażymy cebulę, wsypujemy tymianek i 2 łyżeczki soli. Gdy cebula zacznie się rumienić, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, wodę i wino oraz cukier. Zagotujemy, odstawiamy do przestygnięcia, a potem mieszamy z ziemniakami, jabłkami i resztą soli. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Żaroodporną formę smarujemy masłem.
Napełniamy je przygotowaną masą, przykrywamy pergaminem, a potem folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Pieczemy około 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potem odkrywamy zapiekankę i pieczemy jeszcze 20 minut, aby wierzch ładnie się przyrumienił.

Zdjęcie GEFU 17060 Wieszak na akcesoria kuchenne Zdjęcie Zeal J211 Zdjęcie Bigjigs Akcesoria kuchenne różowe
GEFU 17060 Wieszak na akces... Zeal J211 Bigjigs Akcesoria kuchenne ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta porowa z boczkiem Tarta porowa z boczkiem Fot. Agata Jakubowska / AG

Tarta porowa z boczkiem

Ciasto:
300 g mąki
60-120 g masła
2 jajka
2 łyżki śmietany

Nadzienie:
białe części 6 porów
duża cebula
150 g boczku pokrojonego na plasterki
4 jajka
100 g twarogu
4-5 łyżek śmietany kremówki
250 g masła
sól, pieprz


Zagniatamy półkruche ciasto. Po schłodzeniu wylepiamy nim formę na tartę. Pieczemy 15 minut w 200°C. Białe części porów myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pory z cebulą dusimy na maśle 15 minut. Pokrojony boczek rumienimy na patelni. Dodajemy uduszone pory z cebulą, mieszamy i zestawiamy z ognia. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i ubijamy. Dodajemy pory z cebulą i boczkiem, śmietanę i twaróg. Farsz rozkładamy na podpieczonym cieście. Tartę pieczemy 10 minut w 200°C, a potem kolejne 20 minut w 180°C.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Omada Komplet noży 7cz. M1230RR Zdjęcie Richardson Komplet noży w bloku 5 szt GRIPI
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Omada Komplet noży 7cz. M12... Richardson Komplet noży w b...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta szpinakowo-łososiowa Tarta szpinakowo-łososiowa Fot. Szymon Roginski / AG

Tarta szpinakowo-łososiowa

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
szczypta soli

Nadzienie:
500 g świeżego łososia
oliwa
cytryna
pół łyżeczki suszonego tymianku
500 g mrożonego szpinaku
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
po łyżeczce koncentratu pomidorowego, posiekanego szczypiorku i świeżych listków estragonu


Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy z mąką. Dolewamy 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Kulę ciasta owijamy folią, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rybę kroimy w cienkie dzwonka i polewamy marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i tymiankiem. Odstawiamy na godzinę. Dno i ścianki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Rozmrożony szpinak osączamy na sicie. Następnie dusimy na łyżce oliwy.
Odparowujemy nadmiar płynu. Doprawiamy. Jajka mieszamy ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i ziołami. Na podpieczony spód kładziemy szpinak i polewamy masą śmietanowo-jajeczną. Układamy dzwonka łososia osączone z marynaty. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C.

Zdjęcie ELECTROLUX EMS 20400S Zdjęcie Sharp AX1100IN Zdjęcie Whirlpool MWD 302 WH
ELECTROLUX EMS 20400S Sharp AX1100IN Whirlpool MWD 302 WH
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE