Palce Lizać > Palce Lizać

Dania, które dodają energii

archiwum
28.11.2013 08:15
A A A Drukuj

fot. Klub 6 win

Wyrazisty aromat sosu dania głównego wymaga doboru odpowiedniego wina.

Wieprzowina współgra zarówno z czerwonym, jak i białym winem. Pikantny styl potraw z wieprzowiną dobrze skomponuje się na przykład z czerwonym winem z północnego Rodanu, gdzie króluje szczep syrah, dający wina wyraziste z mocno owocową nutą, złożoną strukturą i charakterystycznym aromatem pieprzu.
Równie interesującym partnerem do dzisiejszego obiadu może być wino z południowego Rodanu. W odróżnieniu od tych z północy, gdzie dominują wina jednoszczepowe, tutaj częściej możemy spotkać wina kupażowane (powstałe w wyniku zmieszania wina słabszego z mocniejszym, pośledniejszego ze szlachetniejszym, bardziej muskularnego z delikatniejszym), które charakteryzują się dużą zawartością alkoholu i korzenno-ziemistym charakterem. Poza wspomnianymi winami z południa Francji wieprzowinę często łączy się z winami ze szczepu pinot noir lub z trunkami z Włoch, na przykład z Toskanii, gdzie króluje sangiovese, dający wina o średniej budowie z charakterystycznymi aromatami ciemnych śliwek, wiśni i suszonych ziół. Aromaty te powinny dobrze współgrać z intensywnymi aromatami sosu dania głównego.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX