Dania, które dodają energii

Koniec listopada to pora, kiedy energię musimy czerpać, skąd tylko się da. Białe talerze zastąpmy kolorową zastawą i podajmy na niej potrawy, które nastroją nas pozytywnie do świata.
Wieprzowina w sosie sojowo-czosnkowym Wieprzowina w sosie sojowo-czosnkowym FOT. BBS

Wieprzowina w sosie sojowo-czosnkowym

2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
800 g karkówki wieprzowej pokrojonej w paski
pęczek dymki
3 łyżki sosu sojowego


Na rozgrzanym oleju smażymy czosnek przeciśnięty przez praskę i strączki chilli. Gdy czosnek zacznie się rumienić, wkładamy mięso i smażymy około minuty. Dodajemy cebulki dymki pokrojone na kawałki. Smażymy kolejną minutę, mieszając. Następnie dodajemy posiekany szczypior i trzymamy na ogniu kolejne pół minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z sosem sojowym.

Rada: Do przygotowania tej potrawy przydaje się wok, głęboka patelnia z rączkami. Specyficzny kształt umożliwia równomierne szybkie smażenie składników.

Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Ambition Lester komplet garnków 10el INDUKCJA 68855 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Daphne Białe 8el
Altom Tobias Komplet Garnkó... Ambition Lester komplet gar... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa marchwiowo-pomarańczowa Zupa marchwiowo-pomarańczowa FOT. BBS

Zupa marchwiowo-pomarańczowa

750 g marchwi
cebula
2 pomarańcze
1,5 łyżki sklarowanego masła
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
litr bulionu lub wywaru warzywnego
3/4 szklanki śmietany


Obraną marchewkę kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Pomarańcze sparzamy, ścieramy skórkę na tarce o małych otworach, z owoców wyciskamy sok. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Wrzucamy marchew, skórkę pomarańczową, kolendrę i mieszając, smażymy na małym ogniu 10 minut. Następnie wlewamy wrzący bulion lub wywar i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy, zagotowujemy ? doprawiamy sokiem pomarańczowym i śmietaną.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165
Blender Bosch MSM 64010 Blender Adler AD 4610 Blender Bosch MSM 87165
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Spaghetti z papryką Spaghetti z papryką FOT. BBS

Spaghetti z papryką

500 g spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
po jednym czerwonym i zielonym strąku papryki
4 łyżki oliwy
malutka świeża czuszka
5 ząbków czosnku
2 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1-2 łyżki startego parmezanu do posypania


Umyte strąki papryki przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, pieczemy w gorącym piekarniku aż skórka wyraźnie zbrązowieje. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy do torebki foliowej, ściśle zawiązujemy. Po chwili zdejmujemy odparzoną skórkę, paprykę kroimy na wąskie paski. Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem czuszki. Dodajemy roztarty czosnek i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory, smażymy 2 minuty, posypujemy natką, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem.

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Kinghoff Garnek do Makaronu Kh-3327 18cm Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm
Alessi Garnek Mami do Makaronu Kinghoff Garnek do Makaronu... Silit Garnek Vitaliano Nero...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka egzotyczna Sałatka egzotyczna FOT. BBS

Sałatka egzotyczna

2 kiwi
mały ananas
2 sharony
2 świeże figi
łyżka soku z cytryny
łyżka likieru pomarańczowego
łyżka cukru


Ananasa kroimy wzdłuż na pół, obieramy, wykrawamy ze środka rdzeń, miąższ kroimy w kostkę. Owoce sharona, kiwi oraz figi myjemy. Kiwi obieramy ze skórki i wraz z pozostałymi owocami kroimy na małe cząstki. Sok z cytryny mieszamy z likierem pomarańczowym. Wsypujemy cukier i ucieramy. Pokrojone owoce wkładamy do salaterki, zalewamy przygotowanym sosem, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Zdjęcie Alessi Zestaw 3 miseczki Mami SG60 Zdjęcie PPd miseczki na przystawki 1895 Zdjęcie Kare Design Miseczki Connect 39017
Alessi Zestaw 3 miseczki Ma... PPd miseczki na przystawki ... Kare Design Miseczki Connec...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sernik z nutą kawy Sernik z nutą kawy FOT. BBS

Sernik z nutą kawy

Biszkopt:
2 jajka
1/2 paczki cukru waniliowego
50 g cukru pudru
50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
szklanka śmietany kremówki
cukier waniliowy
5 jajek
250 g serka waniliowego
1/2 szklanki ajerkoniaku
duża paczka okrągłych biszkoptów
150 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka


Robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka. Porcjami dodajemy do ciasta ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy gotowe ciasto do natłuszczonej formy o śr. 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20-25 minut. Kawę rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka rozcieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę i ajerkoniak. Mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę w rozpuszczonej letniej kawie, a następnie wylewamy resztę masy, na wierzchu znów układamy biszkopty, wypukłą stroną do góry. Wstawiamy do lodówki. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Schłodzone ciasto smarujemy ciepłą czekoladą.

Zdjęcie BOSCH MUM 54251 Zdjęcie CAMRY CR4209 Zdjęcie Eldom WRK1100
BOSCH MUM 54251 CAMRY CR4209 Eldom WRK1100
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Wyrazisty aromat sosu dania głównego wymaga doboru odpowiedniego wina.

Wieprzowina współgra zarówno z czerwonym, jak i białym winem. Pikantny styl potraw z wieprzowiną dobrze skomponuje się na przykład z czerwonym winem z północnego Rodanu, gdzie króluje szczep syrah, dający wina wyraziste z mocno owocową nutą, złożoną strukturą i charakterystycznym aromatem pieprzu.
Równie interesującym partnerem do dzisiejszego obiadu może być wino z południowego Rodanu. W odróżnieniu od tych z północy, gdzie dominują wina jednoszczepowe, tutaj częściej możemy spotkać wina kupażowane (powstałe w wyniku zmieszania wina słabszego z mocniejszym, pośledniejszego ze szlachetniejszym, bardziej muskularnego z delikatniejszym), które charakteryzują się dużą zawartością alkoholu i korzenno-ziemistym charakterem. Poza wspomnianymi winami z południa Francji wieprzowinę często łączy się z winami ze szczepu pinot noir lub z trunkami z Włoch, na przykład z Toskanii, gdzie króluje sangiovese, dający wina o średniej budowie z charakterystycznymi aromatami ciemnych śliwek, wiśni i suszonych ziół. Aromaty te powinny dobrze współgrać z intensywnymi aromatami sosu dania głównego.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Inter-Deco Kieliszki do wina - Nova (1000) Zdjęcie Krosno Kieliszki do wina białego Krista Zdjęcie Rosendahl Grand Cru 2 kieliszki do wina deserowego 25349
Inter-Deco Kieliszki do win... Krosno Kieliszki do wina bi... Rosendahl Grand Cru 2 kieli...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.