Sprytne gotowanie

Gotowanie na co dzień polega na umiejętnym wykorzystaniu tego, co mamy w lodówce. No i dobrym pomyśle. Oto pięć nowych do kolekcji.
Ryba w cieście Ryba w cieście Fot. Łukasz Zandecki

Ryba w cieście

filet z dorsza (lub innej białej ryby morskiej)
cytryna
sól
pieprz
olej do smażenia
opakowanie gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
250 g pieczarek
cebula
pęczek koperku
żółtko


Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron na oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i razem z drobno posiekaną cebulą smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, rozsmarowujemy na nim wystudzone pieczarki z cebulą, a na nich układamy filet i posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy następną porcją ciasta francuskiego, smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy formę z rybą do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy około 45 minut, w zależności od wielkości fileta.

Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Maxwell & Williams Naczynie... Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z...
źródło: Okazje.info
Zupa czosnkowa z szynką Zupa czosnkowa z szynką Fot. Artur Rogalski

Zupa czosnkowa z szynką

2 cebule
6-8 ząbków czosnku
łyżka sklarowanego masła
4 szklanek wywaru z włoszczyzny
po 1/2 łyżeczki tymianku i suszonych listków czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz
1/3 szklanki śmietany 18%
5 plastrów szynki pokrojonych w pasy
6 połówek suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w pasy
2 łyżki startego sera tylżyckiego


Cebule siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i krótko smażymy, mieszając. Potem dokładamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wlewamy do rondla gorący wywar, wsypujemy tymianek, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Śmietanę rozprowadzamy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlewamy do rondla. Posypujemy zupę czosnkiem niedźwiedzim, doprawiamy solą i pieprzem. Paski szynki podsmażamy na odrobinie oleju, gdy się trochę zrumienią, dorzucamy suszone pomidory. Następnie dodajemy do gorącej zupy. Zupę można podać z grzankami posypaną tartym serem.

Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny CZARNY 699 Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Garneczki Fartuszek dziecięcy CZERWONY KAPTUREK 657
Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuch kuchenny ... Garneczki Fartuszek dziecię...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pizza San Domenico Pizza San Domenico Fot. BBS

Pizza San Domenico

Ciasto na spód:
250 g mąki
150 g masła
2 łyżeczki cukru
białko
2 żółtka
sól

Nadzienie:
po 200 g mozzarelli i obranych ze skórki pomidorów
świeżo zmielony pieprz
10 filetów sardeli (z puszki)
6 ząbków czosnku
czubata łyżka startego parmezanu
łyżeczka majeranku
3 łyżki oliwy


Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i na 30 minut wkładamy do lodówki. Przekrawamy na pół i każdą część rozwałkowujemy na placek grubości 5-7 mm. Przekładamy placki do wysmarowanych masłem tortownic, zawijając brzegi ciasta do góry. Smarujemy oliwą. Na plackach układamy pokrojone w plasterki pomidory i mozzarellę, oprószamy pieprzem. Na wierzchu układamy filety sardeli, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Posypujemy pizzę parmezanem i majerankiem, skrapiamy oliwą, pieczemy 190°C około 30 minut.

Zdjęcie SNB Forma do tarty i pizzy CAKE 30cm Zdjęcie Emerio do pizzy 401719 Zdjęcie Hendi Piecyk do pizzy (220306)
SNB Forma do tarty i pizzy ... Emerio do pizzy 401719 Hendi Piecyk do pizzy (220306)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz z kopytkami Gulasz z kopytkami Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Gulasz z kopytkami

150 g mięsa z kurczaka
250 g pomidorów, najlepiej koktajlowych
łodyga selera naciowego
marchew
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
200 ml wywaru lub bulionu
liść laurowy
sól, pieprz
opakowanie kopytek lub gnocchi
6 łyżek startego parmezanu


Mięso płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w ok. 2-cm kostkę. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwając nasady szypułek. Selera i marchew czyścimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kolejno mięso, cebulę, czosnek, marchew, selera i chwilę smażymy. Podlewamy wywarem lub bulionem, dodajemy pomidory, liść laurowy, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 50 minut. Kopytka gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Podajemy z gulaszem mięsno-warzywnym, posypane parmezanem.

Zdjęcie Ambition Zestaw Garnków Nox 8el 34257 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Quatro 8el
Ambition Zestaw Garnków Nox... Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Zestaw Garnków Quatro...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kanapeczka cud Kanapeczka cud Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Kanapeczka cud

6 kromek bułki wrocławskiej
kulka mozzarelli
jajko
olej lub masło do smażenia
sól


Ścinamy skórkę z bułki, mozzarellę przekrawamy na trzy plastry, jajko roztrzepujemy. Plastry sera wkładamy pomiędzy dwie kromki bułki. Kanapki zanurzamy w jajku z każdej strony. Rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kanapki na złoto. Ser powinien się lekko rozpuścić, a wierzch bułki zrumienić. Posypujemy solą przed podaniem.

Rada: Kanapeczki najlepiej smakują, gdy się je usmaży na sklarowanym maśle.

Zdjęcie Kinghoff noże kuchenne OPT16433 Zdjęcie SBS Noże ceramiczne 5el Zdjęcie STARKE HARUNA Noże kuchenne w bloku magnetycznym 6szt.
Kinghoff noże kuchenne OPT1... SBS Noże ceramiczne 5el STARKE HARUNA Noże kuchenne...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA