Pikantne, rozgrzewające menu

Za oknem coraz zimniej, za to w sercach coraz cieplej. Wszystkim udziela się już dobry nastrój związany ze zbliżającymi się świętami.
Roladki z papryką Roladki z papryką Fot. Artur Rogalski

Roladki z papryką

4 plastry schabu
pieprz
1/2 strąka czerwonej papryki konserwowej
cebula
1/4 szklanki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy delikatesowej
skórka starta z cytryny
łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
2 łyżki soku jabłkowego
3 łyżki bułki tartej
łyżka ziaren sezamu
olej rzepakowy
sól


Umyte i osuszone mięso rozbijamy, oprószamy pieprzem. Paprykę kroimy w słupki. Cebulę siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy obie musztardy, skórkę z cytryny, ziarenka zielonego pieprzu, odrobinę soku jabłkowego, doprawiamy solą. Następnie rozsmarowujemy przygotowaną pastę na rozklepanych kotletach (3 łyżeczki pasty zostawiamy). Na brzegu każdego kotleta układamy 2 słupki papryki i zwijamy, formując roladki. Spinamy je wykałaczkami, smarujemy pozostałą pastą, posypujemy bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu i smażymy na oleju.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 45 el. 2S0409 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844
Altom Serwis Obiadowy YALTA... Chodzież Serwis obiadowy Iw... Chodzież Serwis obiadowy Gl...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa z bakłażanem Zupa z bakłażanem Fot. Łukasz Kozyra

Zupa z bakłażanem

bakłażan
oliwa
2 cebule
kilkucentymetrowy kawałek imbiru
chilli w proszku
kumin
2-3 pomidory
słoiczek koncentratu pomidorowego
1 l wywaru warzywnego
puszka ciecierzycy
1/3 słoika masła orzechowego
2 łyżki śmietany 18%
kolendra
sól


Bakłażana kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki, imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, dodajemy imbir i przyprawy, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojone pomidory i przecier, dusimy kilka minut. Przekładamy do garnka, dodajemy bakłażana, zalewamy wywarem, gotujemy 20 minut. Następnie wrzucamy odsączoną ciecierzycę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odlewamy pół kubeczka zupy, rozprowadzamy w niej masło orzechowe, dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do zupy. Podgrzewamy i posypujemy kolendrą.

Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el
Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... Silit Zestawy garnków 21092... Berghoff komplet zestaw gar...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Linguine z anchois Linguine z anchois Fot. ukasz Zandecki

Linguine z anchois

2 cebule cukrowe
4-5 łyżek oliwy
6 połówek suszonych pomidorów
pęczek szpinaku sałatkowego
400 g makaronu linguine (lub spaghetti)
2-3 fileciki anchois w oliwie
sól
pieprz


Cebule obieramy, kroimy w pióra, smażymy na oliwie. Następnie wlewamy 3 łyżki wody, przykrywamy i dusimy 20 minut, doprawiamy. Połówki pomidorów osączamy i kroimy w paski, listki szpinaku myjemy i osuszamy. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posiekanymi filecikami anchois i chwilę smażymy razem na patelni.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Maja Zdjęcie Elvang Obrus Moon Antracytowy Zdjęcie DUKA Obrus 1213409
Andropol Bawełniany obrus M... Elvang Obrus Moon Antracytowy DUKA Obrus 1213409
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z kiełkami Sałatka z kiełkami Fot. Paulina Jakbiec

Sałatka z kiełkami

1/4 kapusty pekińskiej
1/4 selera
1 por
40 g mieszanki kiełków
garść orzechów włoskich
200 g sera żółtego

Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy


Kapustę drobno szatkujemy. Selera obieramy i ścieramy na tarce. Białą część pora przekrawamy wzdłuż, płuczemy i drobno kroimy. Mieszamy w misce razem z kiełkami i orzechami. Łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy sałatkę. Podajemy z kostkami sera.

Zdjęcie Creative Tops Zestaw: 3 Metalowe Miski Kuchenne National Trust Country Kitchen Zdjęcie Silit Miski kuchenne ze stali 0022.7399.11 Zdjęcie Simax Miski 6866/4
Creative Tops Zestaw: 3 Met... Silit Miski kuchenne ze sta... Simax Miski 6866/4
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tymiankowe ciasto z jabłkami Tymiankowe ciasto z jabłkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Tymiankowe ciasto z jabłkami

1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
150 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1-2 żółtka
2 łyżki bardzo zimnej wody
1 kg kwaskowatych jabłek (4 spore)
1/4 szklanki białego wina
1/3 szklanki cukru

Polewa:
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki domowej galaretki jabłkowo-miętowej
mały pęczek tymianku oraz do dekoracji kilka gałązek


Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy masło, szybko wyrabiamy. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy) i kroimy w cienkie cząstki. Przekładamy do miski i skrapiamy
winem. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wylepiamy blachę ciastem, formując wysoki rant. Układamy dookoła osączone cząstki jabłek, tak aby lekko zachodziły jedna na drugą. Skrapiamy winem, w którym się moczyły, i posypujemy cukrem. Pieczemy 45 minut. Gdy ciasto będzie ładnie przyrumienione, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy polewę: do rondelka wlewamy wino, dodajemy galaretkę i gałązki tymianku, gotujemy, aż odparuje połowa płynu. Przecedzamy przez gęste sitko i smarujemy jabłka. Dekorujemy gałązkami tymianku.

Zdjęcie CLATRONIC KM 3610 Zdjęcie Kenwood MX270 Zdjęcie OPTIMUM RK-0888
CLATRONIC KM 3610 Kenwood MX270 OPTIMUM RK-0888
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Łączenie pikantnych potraw z winem to dla wielu sommelierów bardzo interesujące doświadczenie.

Zabawa smakami o wyrazisty mcharakterze to nie lada wyzwanie. Pikantne potrawy najczęściej łączy się z białymi winami z regionów germańskich na bazie szczepów: gewürztraminer, riesling, müllerthurgau czy gruner veltliner. Gewürztraminer to szczep powszechnie uprawiany w Niemczech, Austrii oraz Alzacji. Jego przedrostek gewürz oznacza
aromaty korzenne, przyprawowe, ostre. Riesling to klasa sama w sobie. Jest to szczep, który stanowi doskonałą bazę do wielu stylów wina. Świetnie nadaje się do wina musującego. To również idealna podstawa do win wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich. Jego tajemnica tkwi w naturalnej kwasowości, która równoważy słodycz.
Dodatkowym atutem jest jego wyrazistość i zróżnicowana gama aromatów: od orzeźwiających cytrusów, po tak niecodzienne jak nafta.
Pozostałe szczepy: gruner veltliner i müller-thurgau, to krzyżówki, których podstawą jest właśnie wcześniej wspomniany riesling. Oba szczepy charakteryzują się wysoką kwasowością i wyrazistym charakterem.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Godstoys Conundrum Komplet do Wina Zdjęcie kieliszki kryształowe do wina 0205 Zdjęcie Leonardo CHEERS Kieliszek do Czerwonego Wina Burgundy 061635
Godstoys Conundrum Komplet ... kieliszki kryształowe do wi... Leonardo CHEERS Kieliszek d...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE