Odświętne menu

Na Sylwestra i w karnawale przygotujmy coś wyjątkowego. Może comber z królika?
Królik na przystawkę Królik na przystawkę Fot. Marcin Kiełbiewski

Królik na przystawkę

800 g combra z królika
50 g musztardy z ziarnami gorczycy
100 g słoniny
sól, pieprz


Comber myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 godziny. Słoninę kroimy w cienkie plasterki i owijamy nią mięso. Tak przygotowany comber wkładamy do brytfanny i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu zdejmujemy słoninę, a mięso polewamy wytopionym tłuszczem. Przed podaniem comber kroimy w plastry.

Rada: Plastry marynowanego buraka o intensywnym kolorze i smaku idealnie pasują do króliczego mięsa.

Zdjęcie BergHOFF Sztućce Stella Matt 1272429 Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Gerlach Sztućce Celestia - komplet sztućców 68 szt. 12 os, złocony, walizka
BergHOFF Sztućce Stella Mat... Gerlach Horizon NK 11 Zesta... Gerlach Sztućce Celestia - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Polędwiczki w sosie ziołowym Polędwiczki w sosie ziołowym Fot. Marcin Kiełbiewski

Polędwiczki w sosie ziołowym

500 g polędwiczek wieprzowych
sól i pieprz
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
100 ml wytrawnego białego wina
3-4 łyżki soku z cytryny


Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki grubości 1 cm, oprószamy solą i pieprzem. Rozmaryn drobno siekamy.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na średnim ogniu, porcjami, obsmażamy mięso po 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięso zdejmujemy z patelni, układamy na zakładkę na płaskim półmisku i posypujemy rozmarynem. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Wlewamy wino. Powstałym sosem polewamy mięso, skrapiamy je także resztą oliwy oraz sokiem cytrynowym. Oprószamy solą i pieprzem. Całość studzimy, przykrywamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 63/18 0001 Zdjęcie KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis obiadowy 43/12
Chodzież Serwis obiadowy Gl... ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... KRZYSZTOF OLIMPIA Serwis ob...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka hawajska Sałatka hawajska Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka hawajska

400 g ananasa z puszki lub świeżego
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
50 g marynowanej dyni lub papryki
150 g żółtego sera
150 g szynki
100 g majonezu lub jogurtu
100 g śmietany
sól, pieprz
ew. 25 ml brandy


Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Także w słupki kroimy marynowaną dynię lub paprykę. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do salaterki i mieszamy. Majonez lub jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brandy. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

Zdjęcie IB Laursen Casablanca 1563-24 Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdjęcie Olympia Talerzyk Cafe Śr.205mm Turkusowy 12szt
IB Laursen Casablanca 1563-24 Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... Olympia Talerzyk Cafe Śr.20...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka warzywna z ryżem Sałatka warzywna z ryżem Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka warzywna z ryżem

2 ugotowane marchewki
100 g selera naciowego
białe części z 2 porów
150 g groszku konserwowego
100 g grzybków marynowanych
150 g korniszonów
pęczek szczypiorku
500 g ryżu
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
8 łyżek jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku
sól, pieprz


Warzywa szatkujemy, dodajemy groszek konserwowy, posiekane grzybki, korniszony, szczypiorek. Mieszamy z ugotowanym na sypko i wystudzonym ryżem. Majonez łączymy z musztardą i jogurtem, dodajemy sok z cytryny i posiekany czosnek. Sos doprawiamy solą, pieprzem. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz bardzo delikatnie mieszamy.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Strucla z powidłami Strucla z powidłami Fot. Marcin Kiełbiewski

Strucla z powidłami

30 g drożdży
4 łyżki cukru
5 łyżek mleka
300 g mąki
4 żółtka
1 cukier waniliowy
4 łyżki masła
300 g powideł śliwkowych
tłuszcz i mąka do formy


Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, rozprowadzamy 3 łyżkami mleka i dodajemy tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Mieszamy. Zostawiamy w cieple. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką. Gdy zacznie odchodzić od łyżki, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych boków prostokąta.
Wolną przestrzeń zostawiamy także wzdłuż jednego z boków dłuższych. Krótsze boki zakładamy do środka. Wystarczy, gdy szerokość zakładki wynosi 3 cm. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od boku posmarowanego do końca. Uformowaną w ten sposób struclę przenosimy do wąskiej długiej foremki wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, pieczemy na jasnozłoty kolor. Struclę pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Możemy ozdobić lukrem waniliowym lub cytrynowym.

Zdjęcie Ambition Serwis kawowy Kubiko 17 cz. Zdjęcie Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Zdjęcie Karolina Serwis kawowy AMELIA FBC
Ambition Serwis kawowy Kubi... Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Karolina Serwis kawowy AMEL...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE