Pomysłowe dania na Sylwestra

Małe danka, potrawy na jeden ząb, ale również coś bardziej pożywnego, najlepiej na ciepło, to idealne menu imprezowe.
Zapiekane krewetki Zapiekane krewetki Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + / STUDIO DUKLAS +

Zapiekane krewetki

4 jajka
2 szklanki bulionu rybnego lub drobiowego
łyżka wina ryżowego
łyżka sosu sojowego
dymka (tylko zielona część, pokrojona na kawałeczki)
8 dużych, oczyszczonych, obranych i ugotowanych krewetek


Roztrzepujemy jajka. Dodajemy bulion, wino ryżowe i sos sojowy. Przecedzamy do 4 żaroodpornych miseczek (takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i po dwie krewetki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Wkładamy do lodówki na noc.
Zamiast krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo gotowanego mięsa kurczaka bądź 4 grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można je zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek).

Plastry buraka z farszem migdałowym Plastry buraka z farszem migdałowym Fot. KRZYSZTOF DUKLAS / DUKLAS + / STUDIO DUKLAS +

Plastry buraka z farszem migdałowym

duży burak
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka soli morskiej
szklanka (namoczonych przez noc) migdałów
sok z cytryny
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu


Buraka obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 1 mm. Mieszamy oliwę, sok z cytryny i sól. Powstałą marynatą polewamy plastry buraka i marynujemy je co najmniej przez godzinę. W tym czasie obieramy ze skórek namoczone przez noc migdały. Miksujemy z pozostałymi składnikami farszu na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody (konsystencja farszu powinna przypominać gęsty twarożek). Nakładamy po łyżeczce farszu na środek każdego marynowanego plastra buraka i składamy plastry na pół.

Papryka, cebula, pomidory i jajka w kokilkach Papryka, cebula, pomidory i jajka w kokilkach Fot. / StockFood

Papryka, cebula, pomidory i jajka w kokilkach

2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
3 łyżki oliwy
2 szczypty wędzonej papryki w proszku
2 szczypty cukru
1 mała puszka obranych pomidorów
sól i świeżo zmielony pieprz
6-8 jajek


Wykrawamy gniazda nasienne z papryk, obieramy cebule i czosnek. Czosnek miażdżymy, siekamy cebule i papryki. W garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę. Dusimy warzywa kilka minut, dodajemy wędzoną paprykę, cukier i osączone pomidory przekrojone na połówki. Doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy warzywa do kokilek, ustawiamy w brytfance z wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut.

Łosoś curry z salsą owocową Łosoś curry z salsą owocową Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Łosoś curry z salsą owocową

filet z łososia (bez skóry i ości)
łyżka curry
sól i pieprz
oliwa
dojrzałe mango
grejpfrut czerwony (pokrojony i obrany z białej błonki)
4 szalotki (obrane i pokrojone na ćwiartki)
4-cm kawałek imbiru (obrany i starty na drobnej tarce)
sok z 1-2 cytryn
łyżka miodu
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
garść kolendry
1 łyżeczka oleju sezamowego


Łososia kroimy na 4 mniejsze filety. Każdy kawałek oprószamy curry i pieprzem, skrapiamy oliwą, którą lekko wcieramy w filety; Pozostałe składniki wkładamy do miski i mieszamy, lekko wstrząsając naczyniem. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię (najlepiej grillową) i smażymy łososia przez 3 minuty. Gdy ryba się przyrumieni, odwracamy ją na drugą stronę. Smażymy 1-2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 3-5 minut. Podajemy na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy.

Muszle z tuńczykiem i grzybami Muszle z tuńczykiem i grzybami Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Muszle z tuńczykiem i grzybami

14-16 muszli z makaronu
1/2 cebuli
oliwa do smażenia
1/2 papryki pomarańczowej
1/2 opakowania mrożonych borowików
puszka tuńczyka w sosie własnym
garść startego parmezanu


Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojoną paprykę i grzyby, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy posypane serem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.