Obiad noworoczny

Choć święta już minęły, trudno pożegnać się od razu z uroczystym nastrojem. Zasiądźmy zatem razem przy stole i poświętujmy jeszcze przez chwilę.
Polędwiczki wieprzowe z morelami Polędwiczki wieprzowe z morelami Fot. Łukasz Kozyra

Polędwiczki wieprzowe z morelami

1/2 szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki gęstego dżemu morelowego
2 polędwiczki wieprzowe (po 1/2 kg każda)
500 g moreli z syropu przekrojonych na połówki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz


Ustawiamy piekarnik na opcję "grill" (lub włączamy tylko górną grzałkę, temp. 220-230°C). Mieszamy musztardę z dżemem, odkładamy 2/3 tej mieszaniny, do reszty dodajemy czosnek. Polędwiczki myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na każdą nakładamy porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej, układamy mięso na blasze wyściełanej folią aluminiową. Morele mieszamy z odłożoną musztardą morelową, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je w jednej warstwie dookoła mięsa, pieczemy 15 minut na górnym poziomie rozgrzanego piekarnika. Mięso wyjmujemy, układamy na desce i czekamy około 5 minut, by soki dobrze się w nim rozłożyły. Kroimy polędwiczki w ukośne plastry i podajemy z pieczonymi morelami.

Zdjęcie Ambition Komplet patelni INTELIGENT 59622 Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków BELLEZZA KROPKI (8 el.) 59842 Zdjęcie Vinzer Komplet garnków 89037
Ambition Komplet patelni IN... Emalia Olkusz Komplet garnk... Vinzer Komplet garnków 89037
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa z chorizo Zupa z chorizo Fot. Marcin Klaban

Zupa z chorizo

3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
łyżka kaparów
2 łyżki zielonych oliwek
200 g chorizo
puszka pomidorów w zalewie
sok z 2 cytryn
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego


Do rondla wlewamy oliwę, szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wrzucamy kapary, wydrylowane i posiekane oliwki oraz chorizo pokrojone na ćwierćplasterki. Smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz 2 szklanki wody, gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 25 minut, aż będzie gęsta i esencjonalna. Na koniec wlewamy sok z cytryn, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę posiekanej pietruszki. Zupę podajemy w miseczkach, posypujemy resztą pietruszki, do każdej porcji wkładamy po łyżce jogurtu.

Ragout z maślaków Ragout z maślaków Fot. FOT. BBS

Ragout z maślaków

2 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
500 g maślaków (z mrożonki)
łyżeczka mąki
tymianek
200 ml wywaru warzywnego
pieprz i sól
natka pietruszki


W rondlu przesmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i grzyby. Oprószamy mąką i tymiankiem, podlewamy wywarem i dusimy 25 minut, mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką.

Rada: Gulasz z maślaków można również podać na chrupiących plackach ziemniaczanych. Potrawa będzie pyszna, ale niestety ciężko strawna.

Bakłażany z czosnkiem Bakłażany z czosnkiem Fot. Lukasz Zandecki / AG

Bakłażany z czosnkiem

2 bakłażany
6 suszonych pomidorów z zalewy
słoiczek czosnku w zalewie
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki białego octu winnego
sól i pieprz
szczypta pieprzu cayenne


Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na patelni teflonowej i odstawiamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. W misce mieszamy plastry bakłażana, suszone pomidory i odcedzony czosnek. Z reszty składników robimy marynatę - mieszamy je, ubijając widelcem. Warzywa zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy je do słoików, wlewając na koniec także marynatę. Słoiki wstawiamy do lodówki na dwa dni. Wyśmienite jako przekąska z krakersami, chlebkiem pita lub jako dodatek do kanapek.

Tarta migdałowa z brzoskwiniami Tarta migdałowa z brzoskwiniami Fot. Bogdan Biay

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Kruche ciasto:
250 g masła
125 g cukru pudru
450 g mąki
jajko

Nadzienie migdałowe:
200 g masła
200 g mielonych migdałów
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
nasiona z 1 laski wanilii

Oraz:
3 brzoskwinie
3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
40 g płatków migdałowych


Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.
Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, nakładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-25 minut.

Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Polędwiczki wieprzowe z morelami najlepiej będą smakować w towarzystwie białego wina.

Interesującym połączenie będzie wino ze szczepu viognier, którego najszlachetniejsze gatunki powstają w północnej części doliny Rodanu. Wina te charakteryzują się intensywnymi aromatami owoców, a zwłaszcza brzoskwiń, zatem doskonale zagrają ze smakiem i aromatem moreli w potrawie. Ponadto wina ze szczepu viognier dobrze komponują się z cięższymi potrawami. Inną propozycją może być włoskie pinot bianco. Stosunkowo neutralne, ale za to z odrobiną ciała i przyjemną kwasowością. Francuski odpowiednik z Alzacji ? pinot blanc, to równie ciekawy wybór.
Charakteryzują go mineralne aromaty i orzeźwiająca kwasowość, która może dobrze zagrać ze słodko-kwaśną nutą owoców. Oczywiście jest również wiele interesujących win czerwonych, które mogłyby pasować do tego dania. Jednym z nich jest na pewno włoska valpolicella z Veneto lub francuskie Beaujolais. Łagodne owocowe wina z delikatnymi taninami i neutralnym charakterem stworzą udaną parę z mięsem wieprzowym.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE