Treściwe śniadania

W dzień powszedni powinno być proste i szybkie, choć zawsze treściwe. W weekendy jednak możemy przygotować sobie o poranku coś ekstra.
Owsianka z bakaliami Owsianka z bakaliami Fot. MARCIN URBAN

Owsianka z bakaliami

filiżanka płatków owsianych
drobno siekane orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie)
owoce żurawiny lub rodzynki
szczypta cynamonu


Płatki zalewamy wrzącą wodą, tak by je przykryła. Gotujemy 2-3 minuty. Odstawiamy, dodajemy orzechy i suszone owoce, całość mieszamy. Przelewamy do miseczki. Zalewamy chłodnym mlekiem.

Rada: Bakalie przed dodaniem do owsianki warto chwilę namoczyć. Będą wówczas bardziej miękkie.

Zdjęcie Oxford Zestaw śniadaniowy IRIS OKSN 003 Zdjęcie Sklep Przyrodnicze - Owady - komplet śniadaniowy Zdjęcie Thermobaby Pojemniki na jedzenie z łyżeczką
Oxford Zestaw śniadaniowy I... Sklep Przyrodnicze - Owady ... Thermobaby Pojemniki na jed...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jaglotto wytrawne Jaglotto wytrawne Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Kasza jaglana (jaglotto) wytrawnie

150 g dyni
oliwa
sól, pieprz
por
mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wywaru warzywnego
1/3 szklanki startego sera typu parmezan
1/4 szklanki posiekanej kolendry
1/4 szklanki pokrojonych migdałów


Obraną i pokrojoną dynię skrapiamy oliwą, przyprawiamy, układamy na blasze i pieczemy 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekaną cebulę i pora przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Wlewamy wywar, mieszamy, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być miękka, ale jędrna. Gdy kasza wchłonie cały wywar, jest gotowa. Dodajemy upieczone kawałki dyni oraz ser. Mieszamy, aby jaglotto zrobiło się kremowe. Dodajemy kolendrę i migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, przyprawiamy. Przed podaniem skrapiamy oliwą. To danie najlepiej przygotować wieczorem, a rano tylko odgrzać.

Zdjęcie Czajnik Selena (śr. 20 cm) Zdjęcie Le Creuset Czajnik Traditional wiśniowy Zdjęcie Wesco RETRO Czajnik - Różowy
Czajnik Selena (śr. 20 cm) Le Creuset Czajnik Traditio... Wesco RETRO Czajnik - Różowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Naleśniki egzotyczne Naleśniki egzotyczne FOT. BBS

Naleśniki egzotyczne

Ciasto:
szklanka mąki
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
25 g masła
jajko
sól

Sos:
2 dojrzałe banany
garść wiórków kokosowych
250 g jogurtu naturalnego


Najpierw przyrządzamy sos jogurtowy. Banany myjemy, obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy wiórki kokosowe, jogurt i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy naleśniki. Składniki ciasta miksujemy. Następnie niedużymi porcjami wlewamy na rozgrzaną małą patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Gorące smarujemy sosem jogurtowo-bananowym i od razu podajemy.

Zdjęcie Elo Patelnia do Naleśników Rubicast97576 26cm Zdjęcie Hendi Patelnia do Naleśników Profi Line 629413 Zdjęcie Patelnia do Naleśników Różowa
Elo Patelnia do Naleśników ... Hendi Patelnia do Naleśnikó... Patelnia do Naleśników Różo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kiełbaski z fetą i szpinakiem Kiełbaski z fetą i szpinakiem Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski z fetą i szpinakiem

4 kiełbaski (najlepiej z indyka)
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
500 g liści szpinaku
4 papryki pieczone
200 g sera feta


Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 3-4 minuty. Posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z chrupiącą bagietką.

Narodem, który przywiązuje dużą wagę do porannego posiłku, są Brytyjczycy. Angielskie śniadanie jest obfite i często zawiera składniki, które nam kojarzą się raczej z obiadem, na przykład fasolę podawaną na gorąco.

Zdjęcie Euromat Rękawice kuchenne Lavender lawenda F9275B Zdjęcie Ladelle POSTCARDS Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40723 Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne
Euromat Rękawice kuchenne L... Ladelle POSTCARDS Rękawice ... Pikselowe Rękawice Kuchenne
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajko sadzone w pomidorze Jajko sadzone w pomidorze Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Jajko sadzone w pomidorze

okrągły pomidor średniej wielkości
jajko
łyżeczka bułki tartej
pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
łyżeczka oliwy


Pomidora myjemy, ścinamy mu wierzch i wydrążamy środek, tak żeby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osuszamy papierowym ręcznikiem. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Do pomidora wsypujemy bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrapiamy oliwą, a następnie wbijamy do niego umyte jajko (oliwę możemy też zastąpić parmezanem). Pieczemy około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie do serwowania Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Eva Solo Naczynie do serwow... Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (5)
Treściwe śniadania
Zaloguj się
  • wredna2

    Oceniono 10 razy 10

    Jajko na pomidorze proponuję zapiec jeszcze ze słonym serem. Najlepiej w kokilce. Pycha!

  • jacek-jacenty

    Oceniono 6 razy 4

    Jak robicie z jednego pomidora i jednego jajka dwie połówki pomidora każdy z sadzonym jajkiem? :)

  • zewszad_i_znikad

    0

    Bardzo mnie zaintrygowało jajko w pomidorze, ale nie cierpię pomidorów ze skórką. Czy obrany pomidor ma szansę przeżyć w całości 20 minut zapiekania?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX