Gulasze

Idealnym mięsem na gulasz jest wołowina, najlepiej 'młoda'. Kupując ją, zwracajcie uwagę na kolor tłuszczu - jasny, prawie biały, świadczy o tym, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Świetne gulasze wychodzą również z jagnięciny.
Gulasz jagnięcy Gulasz jagnięcy Fot. Lukasz Falkowski / AG

Gulasz jagnięcy

600 g łopatki jagnięcej
3 ząbki czosnku
cebula
oliwa do smażenia
2 marchewki
seler
2 pietruszki
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżone w moździerzu
gałązka rozmarynu
500 ml bulionu drobiowego
kieliszek czerwonego wina
puszka pomidorów pelati


Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor.

Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810
Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... Silit Zestawy garnków 21092... Florina Komplet garnków Sto...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz z fasolką Gulasz z fasolką FOT. BBS

Gulasz z fasolką

700 g wołowiny na pieczeń
cebula
pomidor obrany i pokrojony w kostkę
4 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta szafranu
50 ml oliwy
300-400 g mrożonej fasolki szparagowej
2 cukinie
łyżka natki
łyżka świeżej kolendry
sok z 1/2 cytryny


Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną cebulą, pomidorem, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie. Zalewamy wodą do wysokości składników, przykrywamy i gotujemy przez 45 minut. Fasolkę gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odsączamy i wkładamy do mięsa po 30 minutach jego gotowania. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem gotowania mięsa dokładamy cukinie, posiekane pietruszkę oraz kolendrę i sok z cytryny.

Zdjęcie Fissler Signum 8-częściowy komplet noży w bloku 8006608001 Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Fissler Signum 8-częściowy ... Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz z kiełbasą Gulasz z kiełbasą FOT. BBS

Gulasz z kiełbasą

cebula
biała część pora
strąk zielonej papryki
łyżka oleju
szczypta ostrej papryki
kilka gałązek natki pietruszki
sól
łyżka koncentratu pomidorowego
300-400 g kiełbasy, najlepiej szynkowej


Cebulę kroimy w półkrążki. Odkrawamy zieloną część pora, a białą kroimy w talarki. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pora, wlewamy 2 łyżki gorącej wody i smażymy, mieszając 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, wlewamy pół szklanki gorącej wody, solimy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach wrzucamy kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę. Gotujemy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką.

Zdjęcie THK Komplet obiadowy 30el. DUNE OPT13896 Zdjęcie THK zastawa obiadowa Red Bird 6os. (4405) Zdjęcie THK Zastawa obiadowa Rose porcelana 6os. (4404)
THK Komplet obiadowy 30el. ... THK zastawa obiadowa Red Bi... THK Zastawa obiadowa Rose p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz dla miłośników kuchni azjatyckiej Gulasz dla miłośników kuchni azjatyckiej FOT. BBS

Gulasz dla miłośników kuchni azjatyckiej

700 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę
2 łyżki oleju
szklanka dashi (bulion rybny, który można kupić w dobrych delikatesach w postaci esencji, pasty, kostek bądź proszku)
1/2 szklanki sake (napój alkoholowy produkowany z ryżu pochodzący z Japonii)
pęczek dymki
2,5 łyżki cukru
12 małych ziemniaków
2 marchewki
3 łyżki sosu sojowego


Mięso smażymy na oleju. Wlewamy dashi, sake, wrzucamy białe części dymek, dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 1, 5 godziny). Dodajemy cukier, gotujemy jeszcze 15 minut pod przykryciem, Obieramy ziemniaki, gotujemy je (najlepiej na parze). Marchewki obieramy i kroimy w talarki, gotujemy je najlepiej również na parze.
Ugotowane jarzyny dodajemy do gulaszu, gotujemy razem kolejne 5 minut, wlewamy sos sojowy, zagotowujemy. Wyjmujemy dymkę. Przed podaniem posypujemy gulasz posiekanym szczypiorkiem dymek.

Zdjęcie FLORINA WOK GREEN 24591 Zdjęcie Tescoma wok President 780282 Zdjęcie Vinzer Wok 89404
FLORINA WOK GREEN 24591 Tescoma wok President 780282 Vinzer Wok 89404
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz cygański Gulasz cygański FOT. BBS

Gulasz cygański

700 g polędwicy wołowej
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 duże cebule
100 g suszonych moreli
500 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml + 125 ml kwaśnej śmietany
tyle bulionu, żeby przykryć mięso


Polędwicę wołową kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dodając sól i sproszkowaną paprykę. Obrane cebule i morele kroimy na plastry i dodajemy do mięsa. Kiedy cebula lekko się zrumieni, wlewamy wino i 250 ml śmietany oraz bulion.
Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany.

Zdjęcie Ambition Deska Z Silikonowymi Czerwonymi Nakładkami Zdjęcie MID Zestaw z deską do krojenia OIL&VINEGAR wielokolorowy Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Ambition Deska Z Silikonowy... MID Zestaw z deską do kroje... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: