Jak jeść owoce zimą?

O tej porze roku najlepiej jeść te, które zostały zebrane w sezonie, gdy miały w sobie najwięcej smaku i witamin, a potem odpowiednio przetworzone: zamrożone lub zawekowane.
Crumble Crumble Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Crumble

2 łyżki cukru kandyzowanego
torebka cukru waniliowego
paczka mrożonych owoców jagodowych
gęsty jogurt naturalny

Na ciasto:
150 g mąki
80 g masła
80 g cukru kandyzowanego
szczypta soli


Składniki ciasta mieszamy (masło kroimy na małe kawałki), całość siekamy nożem, aby otrzymać grudki ciasta. Dwie łyżki cukru kandyzowanego mieszamy z cukrem waniliowym. Zamrożone owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, każdą warstwę posypując mieszanką dwóch rodzajów cukru. Przysypujemy grudkami ciasta (na 5 mm grubości). Pieczemy w 180°C przez 35 minut, aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe, podając cukier kandyzowany i jogurt.

Zdjęcie Baumalu 6szt 339196 Zdjęcie Guardini 2szt foremki C0TC9A Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM
Baumalu 6szt 339196 Guardini 2szt foremki C0TC9A Küchenprofi Kokilki PLUM
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczone jabłka z sosem waniliowym Pieczone jabłka z sosem waniliowym Fot. William Lingwood StockFood

Pieczone jabłka z sosem waniliowym

2 duże jabłka
6 łyżek skondensowanego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cynamony
skórka otarta z cytryny
2 kawałki kory cynamonu (do przybrania)

Sos waniliowy:
200 ml jogurtu waniliowego
szczypta cynamonu
łyżka miodu


Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, które po wierzchu skrapiamy likierem. Na każdym jabłku kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150°C. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Podajemy w osobnym naczyniu lub polewamy jabłka przed podaniem.

Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Żaroodporne naczynie 25603 Zdjęcie THK Okrągłe naczynie żaroodporne szklane OPT4526 Zdjęcie Zen Naczynie żaroodporne 102684
Rosendahl Grand Cru Żaroodp... THK Okrągłe naczynie żarood... Zen Naczynie żaroodporne 10...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką

Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką

4 renety
puszka brzoskwiń
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżki żurawiny suszonej
masło do smarowania formy

Kruszonka:
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki
100 g cukru
100 g masła
masło do smarowania formy


Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń z puszki osączamy i kroimy w plastry. Następnie polewamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i wyrabiamy palcami, aż powstaną małe grudki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.
Na dnie układamy połowę owoców i posypujemy je półtorej łyżki żurawiny. Wykładamy drugą część owoców i posypujemy je resztą żurawiny. Owoce przykrywamy warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-35 minut, aż warstwa kruszonki się za rumieni.
Potrawę podajemy na ciepło.

Zdjęcie Naczynie żaroodporne SIMAX 3,2 L Zdjęcie Tadar Naczynie żaroodporne owalne z pokrywą 71078 Zdjęcie THK Naczynie żaroodporne do pieczenia tarty OPT4529
Naczynie żaroodporne SIMAX ... Tadar Naczynie żaroodporne ... THK Naczynie żaroodporne do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jabłka w cieście pachnące cytrusami Jabłka w cieście pachnące cytrusami Fot. FOT. BBS

Jabłka w cieście pachnące cytrusami

4 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki skórki otartej z wyszorowanej cytryny
4 jabłka (antonówki, boikeny, landsberska)
3/4 szklanki mąki
łyżka pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder


Formę do zapiekania lub 4 foremki muffinkowe smarujemy masłem. W misce ucieramy żółtka z cukrem (czubatą łyżkę cukru odsypujemy), masłem i skórką z cytryny. Jabłka obieramy, wydrążamy, usuwając gniazda nasienne. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy żółtkowej na przemian po łyżce piany i mąki, delikatnie mieszając. Na dno formy lub foremek wlewamy trochę ciasta, układamy jabłka, do otworków nasypujemy cukier wymieszany ze skórką pomarańczową i przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy ok. 40 min w 175°C.

Zdjęcie Bosch MFQ 4020 Zdjęcie MPM MMR-02Z Zdjęcie ZELMER 481.64
Bosch MFQ 4020 MPM MMR-02Z ZELMER 481.64
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE NAJNOWSZE