Bułeczki, rogaliki, racuchy

Drożdże bywają kapryśne. Trzeba obchodzić się z nimi jak z jajkiem. Lubią ciepło, nie lubią przeciągów, potrzebują czasu, aby dojrzeć i odpowiednio urosnąć. Warto spełnić te warunki, aby potem cieszyć się smakiem i zapachem drożdżowego ciasta.
Racuchy z jabłkami Racuchy z jabłkami FOT. BBS

Racuchy z jabłkami

żółtko
2 łyżki cukru
łyżka drożdży
szklanka mleka
szklanka mąki
kwaskowate jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypywania

W małej miseczce ucieramy żółtko z cukrem. W większej misce pokruszone drożdże zalewamy mlekiem, dodajemy żółtko i tyle mąki, aby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Obrane jabłka kroimy w plastry. Na gorącą patelnię z rozgrzanym olejem wylewamy krążki ciasta, kładziemy na nie plastry jabłka i zalewamy ciastem, aby zatopić jabłko. Gdy jedna strona się zrumieni, odwracamy. Usmażone racuchy osączamy na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem.

 FOT. BBS

Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki
40 g drożdży
2/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
szczypta soli
100 g rodzynek
łyżka cynamonu
żółtko

Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy, po środku robimy wgłębienie. Drożdże kruszymy, ucieramy z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlewamy w zagłębienie. Obok wlewamy 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypujemy 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie składniki mieszamy, dolewamy resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na prostokąt 45x30 cm. Resztę masła roztapiamy i smarujemy powierzchnię ciasta. Rodzynki płuczemy i osączamy. Mieszamy z cynamonem i resztą cukru. Rozkładamy na cieście. Placek zwijamy w rulon. Kroimy w plastry o grubości ok. 2,5-cm. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180-200°C.

Francuskie brioche

1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soli
łyżeczka drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
5 szklanek mąki
6 jajek
250 g masła pokrojonego na kawałki
żółtko
oliwa do natłuszczania blachy

W głębokim naczyniu ucieramy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i szklankę mąki na gładką masę. Ucierając mikserem na wolnych obrotach, dodajemy stopniowo jajka i kawałki masła, a następnie pozostałą mąkę. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstego masła, odstawiamy do wyrośnięcia. Delikatnie przekładamy ciasto do dobrze natłuszczonego oliwą naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce, aż dwukrotnie zwiększy objętość. Następnie ostrożnie wyjmujemy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na 10 godzin, aby jeszcze urosło. Delikatnie układamy ciasto na obsypanej mąką stolnicy, odrywamy po kawałku i formujemy kulki ? dużą i małą. Dużą wkładamy do natłuszczonej formy. Pośrodku robimy zagłębienie, w które wkładamy małą kulkę ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na 45 minut, aby brioche urosły dwukrotnie. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do gorącego piekarnika (200°C). Pieczemy w aż się zrumienią.

 FOT. BBS

Rogaliki z nadzieniem

1/2 kg mąki tortowej
200 g masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
50 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
masa makowa, konfitura, marmolada - na nadzienie

Mąkę siekamy z masłem i solą, następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier, mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 5 części, każdą cienko rozwałkowujemy, formując koło, które dzielimy na osiem trójkątów, na każdy trójkąt nakładamy porcję nadzienia, zawijamy od zewnątrz koła do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C około 25-30 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Bułeczki z żurawiną

łyżka cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g suszonych żurawin
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
szklanka mleka
30 g rozpuszczonego masła

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut.


Rada: Bakalie przed dodaniem do ciasta najlepiej oprószyć mąką. Wówczas rozłożą się w nim równomiernie, a nie opadną na dół.

Więcej o:
Komentarze (4)
Bułeczki, rogaliki, racuchy
Zaloguj się
  • monika.libra36

    Oceniono 13 razy 9

    Kocham jeść i gotować.Jestem słodyczoholikiem :)

  • koty_schrodingera

    Oceniono 3 razy 1

    to mit, że drożdże wymagają chuchania i dmuchania

    robię pączki z drożdżowego ciasta, które wyrasta w lodówce, po wyjęciu wałkuję jak na kluski do pomidorowej i obchodzę się z ciastem mało delikatnie a jednak pączki zawsze się udają i podczas smażenia rosną tak, że same się przewracają na drugą stronę.

    w każdą sobotę robię placek drożdżowy z kruszonką, dla męża. Też bez ceregieli, choć tym razem bez lodówki. Zawsze się udaje.

    Jedyne z czym się zgadzam, to że drożdże potrzebują czasu, ale czasu potrzebuje każde ciasto, nawet proszkowe.

  • nostalgiczna.emigrantka

    Oceniono 5 razy 1

    A taka "lyzka" drozdzy to ile w gramach? Tu gdzie jestem, nie ma swiezych drozdzy, a jakbym miala w gramach, to sobie moge przeliczyc na suche. Lyzka to bardzo nieprecyzyjnie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX