Palce Lizać > Palce Lizać

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

archiwum
23.01.2014 12:44
A A A Drukuj

Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas StockFood

200 g cukru
140 g mąki pszennej
45 g dobrego kakao
po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju
po 1/2 szklanki mleka i mocnej kawy

Krem:
sok z pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
250 g mascarpone
łyżeczka cukru


Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) dołki formy muffinkowej wyłożone papilotkami, pieczemy 20 minut Patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Przygotowujemy krem. Wyciskamy sok z pomarańczy. Mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy łyżeczkę cukru. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i skórką pomarańczową.

Zobacz także

Komentarze (7)

Zaloguj się
  • ms.studniak

    0

    Krem robiłam w wersji na bogato. + pierś z kurczaka, + marchewka, + ziemniak. nie miksowałam.
    Pycha.
    Naprawdę fajny smak i coś zupełnie innego :)

  • Oceniono 2 razy 0

    oh, koszerne winko proponuje, nie dziwota, wkoncu to gazeta polskojezyczna. Z okupowanych wzgorz golan. Jasne, juz bede wspieral chociazby zlotowka zydow

  • sylwekj1979

    Oceniono 7 razy -3

    chyba sie nie znam, ale 6-8h w piekanriku? bozhe, to schab ze sliwka wigilyjny sie krocej robi. juz lepiej i taniej pojsc do sphinxa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX