Pomysły na dania z soczewicą

Soczewica świetnie wypada w towarzystwie aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej - curry, kolendry, kuminu. No i oczywiście z kroplą cytryny.
Sałatka z soczewicy i granatów w zielonym sosie Sałatka z soczewicy i granatów w zielonym sosie Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z soczewicy i granatów w zielonym sosie

350 g zielonej soczewicy
2 owoce granatu
pęczek dymki
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Zielony sos:
zielona papryka
2 ząbki czosnku
łyżeczka tartego imbiru
pęczek natki pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1 cytryny
4-5 łyżek oliwy


Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Następnie powtórnie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 7-9 minut (powinna być twardawa). Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Owoce granatu przecinamy na pół i nad salaterką wyłuskujemy czerwone pestki, tak by nie stracić soku. Dodajemy posiekaną dymkę i natkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: zieloną paprykę kroimy w kostkę i wraz z resztą składników (oprócz oliwy) miksujemy, dolewając stopniowo oliwę. Sos powinien być kremowy i jedwabisty. Dodajemy go do sałatki na godzinę przed podaniem, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków INTELIGENT 59621 Zdjęcie GERLACH Komplet garnków BARVA 99817 Zdjęcie Tadar Komplet garnków STOKROTKI 76598
Ambition Komplet garnków IN... GERLACH Komplet garnków BAR... Tadar Komplet garnków STOKR...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pasztet z soczewicy

250 g czerwonej soczewicy
150 ml oliwy
2 cebule pokrojone w kostkę
4 posiekane ząbki czosnku
2 tarte marchewki
ćwierć utartego korzenia selera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki przyprawy curry
sól
pieprz
4 jajka
masło i bułka tarta do wysypania formy


Soczewicę zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę i rozpadnie się na purée. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dodajemy soczewicę i doprawiamy. Mieszamy masę z koncentratem pomidorowym. Ponownie doprawiamy, pamiętając, że po dodaniu jaj smak stanie się łagodniejszy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujmy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Roztrzepane jaja mieszamy z masą soczewicową, wlewamy do formy. Stukamy kilka razy blaszką o blat, aby pozbyć się ze środka bąbelków powietrza.
Pieczemy 40 minut. Smak pasztetu można urozmaicać, dodają zioła, kmin rzymski (kumin), grzyby, słodką i ostrą paprykę.

Kotlety z soczewicy Kotlety z soczewicy Fot. Agata Jakubowska / AG

Kotlety z soczewicy

400 g zielonej soczewicy
ząbek czosnku
100 g suszonych daktyli
4 łyżki mąki
olej do smażenia


Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i miksujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę, usuwamy pestki z daktyli, owoce drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i zmiksowaną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż nabiorą brązowego koloru.

Rada: Masa z soczewicy na kotlety nie powinna być zbyt gęsta ? mogą wyjść zbyt suche.

Pierogi soczewicowe z pieczarkami Pierogi soczewicowe z pieczarkami Fot. Marcin Urban

Pierogi soczewicowe z pieczarkami

Ciasto:
cebulowe litewskie lub dowolne podstawowe

Farsz:
200 g zielonej soczewicy
duża cebula
300 g pieczarek
1/2 łyżki sklarowanego masła
jajko
1/2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól


Soczewicę zalewamy wrzącą wodą i na chwilę odstawiamy. Gdy przestygnie, odcedzamy, a następnie zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ziarna będą całkiem miękkie (15-20 minut). Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki drobno kroimy i szklimy na maśle, łączymy z odcedzoną soczewicą, a następnie wszystko razem mielemy lub drobno siekamy na desce. Mieszamy z jajkiem, doprawiamy farsz sosem sojowym, pieprzem i solą. Zawijamy i zlepiamy półokrągłe pierożki. Gotujemy i ewentualnie na koniec obsmażamy.

Pasta z soczewicy Pasta z soczewicy Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pasta z soczewicy

szklanka czerwonej soczewicy
cebula
łyżka oliwy
1-2 łyżeczki curry
sól
łyżeczka soku z cytryny


Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Soczewica wchłania dużo wody, jeśli trzeba uzupełniamy płyn. Gdy ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy ? powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku.

Rada: Pastę można zmiksować na gładkie purée lub rozgnieść widelcem, tak aby pozostały wyczuwalne ziarenka. To zależy od naszych upodobań.

Więcej o:
Komentarze (3)
Pomysły na dania z soczewicą
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE