Cytryna na cztery sposoby

Najlepsze cytryny kupimy właśnie zimą. Mają teraz najwięcej soku. Aż szkoda dodawać je tylko do herbaty. Warto wycisnąć z nich więcej!
Sorbet cytrynowy Sorbet cytrynowy Fot. Marcin Kiełbiewski

Sorbet cytrynowy

11 cytryn (w tym 3 wyjątkowo duże)
400 g cukru


Cytryny myjemy, a potem sparzamy. Z ośmiu odkrawamy wierzchołki (zachowujemy) i "piętki", tak aby można było je postawić. Wydrążamy miąższ, uważając, aby nie przebić dna cytrynowych pucharków. Miąższ wkładamy do sitka i wyciskamy z niego sok. Gotujemy syrop z 1/2 l wody i cukru. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ścieramy skórkę z pozostałych 3 dużych cytryn i wyciskamy z nich sok (razem z sokiem wyciśniętym poprzednio powinno wyjść 375 ml). Sok i otartą skórkę miksujemy z syropem i wkładamy do zamrażarki. Zanim masa całkowicie zamarznie, wyjmujemy ją kilka razy i miksujemy. W tym czasie zamrażamy też przygotowane cytrynowe pucharki.
Sorbet wkładamy do wydrążonych cytryn, przykrywamy odkrojonymi wierzchołkami i wkładamy jeszcze na 15 minut do zamrażarki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.

Rada: Lepiej kupować cytryny, które nie są owinięte w bibułki. Są nasączone toksycznym środkiem zapobiegającym pleśnieniu.

Zdjęcie Kenwood FP 126 Zdjęcie Kenwood FP 185 Zdjęcie Kenwood FP 190
Kenwood FP 126 malakser Kenwood FP 185 malakser Kenwood FP 190 malakser
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa cytrynowa Zupa cytrynowa Fot. Marcin Kielbiewski

Zupa cytrynowa

300 g cielęciny z kością
pęczek włoszczyzny
cebula
sól
60 g kaszy jęczmiennej
20 g masła
natka pietruszki
sok z 1 cytryny
250 ml śmietany
2 żółtka
cytryna


Opłukane mięso wkładamy do garnka wraz z obraną włoszczyzną oraz cebulą, zalewamy 1 l wody. Solimy i gotujemy rosół. Oddzielnie gotujemy kaszę na wodzie z dodatkiem masła. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy trochę rosołu, mieszamy i łączymy z resztą zupy. Przyprawiamy, wrzucamy posiekaną natkę, wlewamy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy żółtka rozmieszane ze śmietaną. Zupę podajemy z cienkimi plasterkami cytryny.

Zdjęcie Garnek Fissler Fiamma 20 cm 3310320 Zdjęcie QUISELLE Garnek 24cm DELUXE MONETA ALDE007 Zdjęcie Garnek Silit Accento 6,6l 0324175011
Garnek Fissler Fiamma QUISELLE Garnek Garnek Silit Accento
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta bardzo cytrynowa Tarta bardzo cytrynowa Fot. Marcin Kielbiewski

Tarta bardzo cytrynowa

250 g mąki
200 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
cukier wanilinowy
1 1/2 szklanki cukru
5 cytryn
płatki migdałowe


Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy ciastem dużą formę do tarty i przykrywamy papierem do pieczenia. Kładziemy na wierzchu fasolę (aby ciasto się nie podniosło) i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier i zostawiamy ciasto do przestygnięcia. Gdy spód stygnie, ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody gotujemy syrop. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu 2 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sitku. Układamy plasterki cytryny na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Ostudzoną tartę dekorujemy płatkami migdałowymi i ewentualnie plasterkami cytryny ugotowanymi wcześniej w syropie z wody i cukru.

Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Fioletowa Zdjęcie Lurch FlexiForm 68008 Zdjęcie Pavoni FRT052MRAS.2
Kuchenprofi - Forma do Tarte Lurch FlexiForm Pavoni forma na tarte
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Marynowane cytryny Marynowane cytryny Fot. MARCIN URBAN

Marynowane cytryny

składniki na 1 duży 2-3 litrowy słoik
czas przygotowania: 15 min + 1-2 tygodnie

1 kg cytryn
sól morska grubo ziarnista

Cytryny wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparz wrzątkiem. Każdą ponacinaj wzdłuż, jakby w ćwiartki (ale nie do końca, cytryny muszą być całe). W każde nacięcie wetrzyj dokładnie sól.
Niezbyt ciasno ułóż je w słoju, zalej wrzątkiem, zakręć i odstaw na tydzień albo dwa.
Otwarte przechowuj w lodówce do 3 tygodni. Cytryny doskonale pasują do dań z kurczakiem.

Zdjęcie Jamie Oliver JC8300 Zdjęcie Kela Baker 10768 Zdjęcie Maxwell & Williams Słój szklany 1,5 litra Olde English ZY20512
Jamie Oliver szkalny słój Kela Baker szkalny słój Maxwell & Williams Słój szkalny słój
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE