Pyszne dania z makaronem

Wszyscy je lubimy i wszyscy się ich trochę boimy. Bo podobno tuczą. Mam dobrą wiadomość, jeśli wybierzemy razowe lub pełnoziarniste i nie utopimy ich w tłustym sosie, możemy się nimi delektować do woli. Dla uspokojenia sumienia podajemy liczbę kalorii w 100 g porcji.
Ravioli z groszkiem Ravioli z groszkiem FOT. BBS

Ravioli z groszkiem

300 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
150 g szynki
kilka liści bazylii
duża cebula
60 g masła
ok. pół szklanki śmietany 18%
świeżo zmielony biały pieprz
sól
400 g ravioli
4 łyżki startego parmezanu


Groszek świeży lub mrożony gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy (konserwowy odcedzamy z zalewy). Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, bazylię w paski. W rondlu rozgrzewamy 1/3 masła. Smażymy cebulę, dorzucamy groszek, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę, mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy. Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miękkiego groszku dodajemy szynkę, pozostałą część masła i bazylię. Podgrzewamy. Gorące ravioli przekładamy do garnka z groszkiem, delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy parmezanem.

100g - 185 kcal

Zdjęcie Esperansa Maszynka 2 W 1 Do Pierogów Ravioli Zdjęcie Tescoma Delicia 630023 Zdjęcie Unold 68801 Nudelmeister
Esperansa Maszynka 2 W 1 Do... Tescoma Delicia 630023 Unold 68801 Nudelmeister
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Wstążki z sosem serowo-orzechowym Wstążki z sosem serowo-orzechowym FOT. BBS

Wstążki z sosem serowo-orzechowym

400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek (pappardelle)
garść listków bazylii
4-6 ząbków czosnku
100 g ostrego sera owczego
3-4 łyżki siekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła
pół szklanki oliwy z oliwek
sól


Liście bazylii drobno siekamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie ucieramy ze startym serem. Dodajemy orzechy oraz masło i razem ucieramy. Następnie dolewamy oliwę, stale mieszając, aż sos stanie się płynny. Makaron gotujemy al dente, polewamy przygotowanym sosem.

Makaron to domena kuchni włoskiej, stąd też popularność włoskich nazw, na przykład: pappardelle i tagliatelle czyli wstążki, conchiglione ? muszle, fusilli ? świderki, penne ? rurki, farfalle ? kokardki.

100 g - 225 kcal

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Maestro Garnek Parowar Mr-2900-20 20cm Zdjęcie Silit Garnek Passion 320175811 20cm
Alessi Garnek Mami do Makaronu Maestro Garnek Parowar Mr-2... Silit Garnek Passion 320175...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Muszle nadziewane pieczarkami Muszle nadziewane pieczarkami FOT. BBS

Muszle nadziewane pieczarkami

10 pieczarek
2-3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
500 g makaronu w kształcie dużych muszli
2-3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej parmezanu


Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Obieramy czosnek, następnie drobno siekamy i rumienimy na patelni z trzema łyżkami oliwy. Wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż będą miękkie, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i znowu starannie odcedzamy. Napełniamy wgłębienia makaronowych muszelek farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Posypujemy parmezanem i skrapiamy oliwą. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy.

100 g - 120 kcal

Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 57/12 0001 Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... Karolina Serwis obiadowy CA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Fusilli zapiekane z klopsikami Fusilli zapiekane z klopsikami FOT. BBS

Fusilli zapiekane z klopsikami

150 g pomidorów
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
sól
pieprz
400 g makaronu w kształcie świderków

Klopsiki:
500 g mielonej wołowiny
jajko
120 g startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sok cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz


Mięso mieszamy z jajkiem, 1/4 parmezanu, natką pietruszki i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Formujemy małe kulki. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy czosnek i bazylię, dusimy, aż część płynu odparuje. Następnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Makaron gotujemy al dente. Następnie polewamy sosem pomidorowym i mieszamy. Jedną trzecią makaronu rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozkładamy połowę klopsików i posypujemy łyżką parmezanu. Przykrywamy połową pozostałego makaronu z sosem. Kładziemy resztę klopsiki, posypujemy łyżką parmezanu i przykrywamy makaronem. Znów posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 190°C, ok. 30-40 minut.

100 g - 115 kcal

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Lazania z bakłażanami w sosie serowym Lazania z bakłażanami w sosie serowym FOT. BBS

Lazania z bakłażanami w sosie serowym

500 g płatów lazanii (jasnych lub zielonych)
500 g bakłażanów
olej
500 g pomidorów
250 g mozzarelli

Sos serowy:
80 g masła
ćwierć szklanki mąki pszennej
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
150 g startego parmezanu


Płaty lazanii obgotowujemy. Bakłażany kroimy w plastry, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Smarujemy z wierzchu olejem i pieczemy ok. 25 minut. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. W rondelku roztapiamy masło, posypujemy mąką i, mieszając, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy zimne mleko, mieszamy. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Gotujemy 2 minuty, wsypujemy 3/4 parmezanu. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy trochę sosu, przykrywamy go płatami makaronu. Na nich rozkładamy bakłażany, polewamy je sosem i znów przykrywamy warstwą makaronu. Powtarzamy do wyczerpania składników. Przedostatnią warstwę makaronu przykrywamy połową plastrów mozzarelli i pomidorów. Na ostatniej rozkładamy resztę sera i pomidorów. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy ok. 35 minut w180°C.

100 g - 140 kcal

Zdjęcie Gorenje BO 87 ORAX Zdjęcie SMEG SFP140 Zdjęcie TEKA HS 710
Gorenje BO 87 ORAX SMEG SFP140 TEKA HS 710
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (11)
Pyszne dania z makaronem
Zaloguj się
  • ellena81

    Oceniono 10 razy 10

    To nie fussili a fussili rigati.
    Na zdjęciu widać, że do sosu do ravioli oprócz groszku, szynki i bazylii dodano coś jeszcze - radicchio i jakąś inną sałatę?
    Zamierzacie nadziać pół kg makarony dziesięcioma pieczarkami? Serio?

  • dorotabezkota

    0

    Makaron makaronowi nierówny. Oprócz przygotowania dodatków warto znaleźć w sklepie makaron z włoskich składników Primo Gusto. To gwarancja pysznego dania.

  • Daria Nowicka

    0

    Najlepszy makaron to ten od Primo Gusto - sprężysty, złocisty i po prostu pyszny!

  • Daria Nowicka

    0

    Żeby makaron się nie rozgotował, nie rozpadł, nie był za twardy ani za miękki tylko po prostu idealny wybieram Primo Gusto - to makarony z najwyższej półki, po prostu pyszne.

  • kala

    0

    Jeśli makaron będzie dobry to każdy dodatek będzie z nim smakował. Primo gusto mają bardzo dobre włoskie makarony, uwielbiam także ich pesto.

  • lilit84

    0

    Aeluję o zatrudnienie na gazeta.pl kogoś kto potrafi gotować!!!!!! Chociaż trochę!! A nie tylko wklejać niedorzeczne ( patrz 500g makaronu nadziewane 10 pieczarkami) lub pretensjonalne przepisy( przykłady w co drugim debilnym pseudo-artykule o gotowaniu). Nosz normalnie ja bym lepsze przepisy na makarony podała TERAZ! Ale najwyraźniej zatrudnianie gimbazy jest TANIE!!!!! Nie ważne, że żałosne i podkopuje reputacje. Wait, jaką reputację...

  • lilit84

    0

    Ja pier..., apeluję o zatrudnienie na gazeta.pl kogoś kto potrafi gotować!!!!!! Chociaż trochę!! A nie tylko wklejać niedorzeczne ( patrz 500g makaronu nadziewane 10 pieczarkami) lub pretensjonalne przepisy( przykłady w co drugim debilnym pseudo-artykule o gotowaniu). Nosz normalnie ja bym lepsze przepisy na makarony podała TERAZ! Ale najwyraźniej zatrudnianie gimbazy jest TANIE!!!!! Nie ważne, że żałosne i podkopuje reputacje. Wait, jaką reputację...

  • Wiktor Ziemczyk

    Oceniono 4 razy -4

    Marcelina a robilas juz z ta szynka kani? czy dopiero plany? jesli robilas...jak wyszlo?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX