300 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
150 g szynki
kilka liści bazylii
duża cebula
60 g masła
ok. pół szklanki śmietany 18%
świeżo zmielony biały pieprz
sól
400 g ravioli
4 łyżki startego parmezanu
Groszek świeży lub mrożony gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy (konserwowy odcedzamy z zalewy). Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, bazylię w paski. W rondlu rozgrzewamy 1/3 masła. Smażymy cebulę, dorzucamy groszek, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę, mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy. Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miękkiego groszku dodajemy szynkę, pozostałą część masła i bazylię. Podgrzewamy. Gorące ravioli przekładamy do garnka z groszkiem, delikatnie mieszamy. Na talerzu posypujemy parmezanem.
100g - 185 kcal
Esperansa Maszynka 2 W 1 Do... | Tescoma Delicia 630023 | Unold 68801 Nudelmeister |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek (pappardelle)
garść listków bazylii
4-6 ząbków czosnku
100 g ostrego sera owczego
3-4 łyżki siekanych orzechów włoskich
łyżeczka masła
pół szklanki oliwy z oliwek
sól
Liście bazylii drobno siekamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie ucieramy ze startym serem. Dodajemy orzechy oraz masło i razem ucieramy. Następnie dolewamy oliwę, stale mieszając, aż sos stanie się płynny. Makaron gotujemy al dente, polewamy przygotowanym sosem.
Makaron to domena kuchni włoskiej, stąd też popularność włoskich nazw, na przykład: pappardelle i tagliatelle czyli wstążki, conchiglione ? muszle, fusilli ? świderki, penne ? rurki, farfalle ? kokardki.
100 g - 225 kcal
Alessi Garnek Mami do Makaronu | Maestro Garnek Parowar Mr-2... | Silit Garnek Passion 320175... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
10 pieczarek
2-3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
500 g makaronu w kształcie dużych muszli
2-3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej parmezanu
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Obieramy czosnek, następnie drobno siekamy i rumienimy na patelni z trzema łyżkami oliwy. Wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż będą miękkie, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i znowu starannie odcedzamy. Napełniamy wgłębienia makaronowych muszelek farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Posypujemy parmezanem i skrapiamy oliwą. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy.
100 g - 120 kcal
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... | Karolina Serwis obiadowy CA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g pomidorów
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
sól
pieprz
400 g makaronu w kształcie świderków
Klopsiki:
500 g mielonej wołowiny
jajko
120 g startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sok cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Mięso mieszamy z jajkiem, 1/4 parmezanu, natką pietruszki i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Formujemy małe kulki. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy czosnek i bazylię, dusimy, aż część płynu odparuje. Następnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Makaron gotujemy al dente. Następnie polewamy sosem pomidorowym i mieszamy. Jedną trzecią makaronu rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozkładamy połowę klopsików i posypujemy łyżką parmezanu. Przykrywamy połową pozostałego makaronu z sosem. Kładziemy resztę klopsiki, posypujemy łyżką parmezanu i przykrywamy makaronem. Znów posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 190°C, ok. 30-40 minut.
100 g - 115 kcal
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Roemertopf Naczynie do piec... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g płatów lazanii (jasnych lub zielonych)
500 g bakłażanów
olej
500 g pomidorów
250 g mozzarelli
Sos serowy:
80 g masła
ćwierć szklanki mąki pszennej
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
150 g startego parmezanu
Płaty lazanii obgotowujemy. Bakłażany kroimy w plastry, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Smarujemy z wierzchu olejem i pieczemy ok. 25 minut. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. W rondelku roztapiamy masło, posypujemy mąką i, mieszając, smażymy 1-2 minuty. Wlewamy zimne mleko, mieszamy. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Gotujemy 2 minuty, wsypujemy 3/4 parmezanu. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy trochę sosu, przykrywamy go płatami makaronu. Na nich rozkładamy bakłażany, polewamy je sosem i znów przykrywamy warstwą makaronu. Powtarzamy do wyczerpania składników. Przedostatnią warstwę makaronu przykrywamy połową plastrów mozzarelli i pomidorów. Na ostatniej rozkładamy resztę sera i pomidorów. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy ok. 35 minut w180°C.
100 g - 140 kcal
Gorenje BO 87 ORAX | SMEG SFP140 | TEKA HS 710 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |