Obiad jak u mamy

Smak potraw, które znamy z dzieciństwa, jest często niepowtarzalny. Zupie czy sernikowi maminej roboty rzadko co dorówna.
Kotlety wieprzowe w rajskim sosie Kotlety wieprzowe w rajskim sosie Fot. Artur Rogalski

Kotlety wieprzowe w rajskim sosie

4 kotlety wieprzowe
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
2 jabłka pokrojone w plastry
łyżka cukru trzcinowego
łyżka masła
sól
pieprz


Kotlety smażymy na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i przykrywamy, by nie ostygły. Wlewamy na patelnię sok jabłkowy i wodę, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy jabłka z cukrem i dusimy 10 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy masło i doprawiamy do smaku. Kotlety przed podaniem polewamy sosem.

Rada: Do gotowania i pieczenia świetnie nadają się jabłka odmiany Granny Smith, nie ciemnieją tak szybko jak inne odmiany i są dość twarde, dzięki temu nie rozpadają się w czasie gotowania.

Zdjęcie Camry Patelnia CR 6703 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6690 Zdjęcie Stalgast Patelnia 35281
Camry Patelnia CR 6703 Patelnia CAMRY CR 6690 Stalgast Patelnia 35281
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa chlebowa z żółtym serem Zupa chlebowa z żółtym serem Fot. Artur Rogalski

Zupa chlebowa z żółtym serem

6 kromek czerstwego żytniego chleba
1 litr wywaru z warzyw
sól
4 żółtka
235 ml tłustego mleka
2-3 łyżki śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
pieprz
150 g ostrego żółtego sera
2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki


Chleb namaczamy w wywarze, następnie miksujemy lub przecieramy przez sito. Dolewamy pół szklanki wody, doprawiamy solą i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i kremówką, wlewamy, mieszając, do gorącej zupy. Znów stawiamy garnek na ogniu, chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy odrobiną startej gałki, solą i pieprzem. Już na talerzach gorącą zupę posypujemy startym żółtym serem i posiekaną zieleniną.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Blender Severin SM 3798 Zdjęcie Blender Camry CR 4612
Blender Bosch MSM 6150 Blender Severin SM 3798 Blender Camry CR 4612
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z pomidorkami Tarta z pomidorkami Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z pomidorkami

opakowanie ciasta francuskiego
100 g pomidorków czereśniowych
sól
pieprz
10 g świeżego oregano
10 g rozmarynu
150 ml oliwy
100 g czarnych oliwek


Ciasto układamy w formie o średnicy 30 cm lub na blasze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i rozmarynem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 210°C. Podajemy na ciepło z oliwkami.

Zdjęcie Lekue TARTY TATIN 2412329R01M017 Zdjęcie Kitchen Craft KCMCHB86 Zdjęcie Kaiser HOME 2300659275
Lekue TARTY TATIN 2412329R0... Kitchen Craft KCMCHB86 Kaiser HOME 2300659275
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Surówka francuska z czerwonej kapusty i jabłek Surówka francuska z czerwonej kapusty i jabłek Fot. Marcin Kiełbiewski

Surówka francuska z czerwonej kapusty i jabłek

750 g czerwonej kapusty
3 łyżki oleju słonecznikowego
500 g jabłek
250 g cebuli
cynamon
gałka muszkatołowa
kminek
suszony tymianek
sól
pieprz
starta skórka z pomarańczy
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 kieliszki czerwonego wina
3-4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego


Kapustę drobno szatkujemy (głąb ścieramy na tarce o dużych otworach) i dusimy z olejem 5 min pod przykryciem. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Kapustę układamy w rondlu warstwami na przemian z jabłkami i pokrojoną w krążki cebulą, posypując przyprawami, cienko pokrojoną skórką pomarańczową, siekanym czosnkiem oraz ziołami. Wierzch posypujemy cukrem, polewamy winem i sokiem z cytryny, skrapiamy wrzącą wodą (3-4 łyżki). Podgrzewamy w piekarniku, pod przykryciem, około 15 minut.

Zdjęcie Chef'n Sleekslice Szatkownica regulowana Zdjęcie Wojdrew Szatkownica 00076 Zdjęcie Wojdrew Szatkownica 00372
Chef'n Sleekslice Szatkownica Wojdrew Szatkownica Wojdrew Szatkownica
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sernik na herbatnikach Sernik na herbatnikach FOT. BBS

Sernik na herbatnikach

110 g słodkich herbatników owsianych
50 g posiekanych, opieczonych orzechów laskowych
25 g stopionego masła
100 g ciemnej (75% kakao) czekolady
250 g serka mascarpone
200 g chudego twarogu (8% tłuszczu)
2 jajka
40 g cukru pudru
30 ml Baileys Irish Cream
ew. 50 g rodzynek
ew. 110 g całych, opieczonych orzechów laskowych


Przygotowujemy spód. Kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do okrągłej formy i pieczemy przez 20 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi ostygnąć. Roztapiamy czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Mascarpone i twaróg ucieramy, dodajemy jajka i cukier, całość miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę i Baileys, można wsypać także rodzynki i orzechy laskowe. Mieszamy i wylewamy na upieczony spód. Pieczemy w piekarniku przez ok. 75 minut w 150°C. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie Guardini Tortownica CHOCOFORME 701 Zdjęcie Silit Tortownica 20cm 637013 Zdjęcie Silit Tortownica 24cm 622002
Guardini Tortownica CHOCOFO Silit Tortownica Silit Tortownica
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Białe wino wydaje się być wymarzonym partnerem dla dzisiejszego dania z wieprzowiny.

Jabłka, kwaskowy sok jabłkowy i mięso wieprzowe stworzą łagodne w smaku, choć dość tłuste danie. Zazwyczaj gdy w skład potrawy wchodzą jabłka i potrawa nie jest zbyt ciężka, stawiam na wina z podwyższoną kwasowością. Riesling, sauvignon blanc czy w szczególności chenin blanc, znany również pod nazwami Pineau de la Loire oraz steen (nazywany tak w RPA), szczep mający swoją kolebkę w środkowej części regionu Dolina Loary we Francji. Do bardziej znanych apelacji z tego regionu, gdzie powstają wysokiej jakości wina ze szczepu chenin blanc, zaliczyć możemy Vouvray. Z reguły wina z tej apelacji są łagodnie wytrawne (zawierają sporo cukru resztkowego, który z naturalną kwasowością daje wrażenie odświeżenia bez zbędnej słodyczy). Innymi znanymi apelacjami, gdzie głównym szczepem jest chenin blanc, są Anjou, Montlouis czy Saumur, dają głównie wina wytrawne. Natomiast Bonnezaux i Coteaux du Layon to miejsca, gdzie powstają
wysokiej klasy wina słodkie. Chenin blanc, to również znakomita baza dla win musujących, które mogą być również ciekawą propozycją do wieprzowych kotletów w jabłkach.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Więcej o:
Komentarze (5)
Obiad jak u mamy
Zaloguj się
  • daga_1

    Oceniono 23 razy 21

    Jak żyję parędziesiąt lat, nie jadłam żadnego dania z opisu u swojej mamy. Moje dzieci u swojej mamy też nie.

  • ciotka_ltd

    Oceniono 11 razy 11

    Jaka surowka, jesli kapucha duszona, a potem zapiekana? Albo ja polskiego nie znam, albo...Polak, co toto pisal.:)

  • Rafał Cerera

    Oceniono 10 razy 10

    Przede wszystkim taka firma jak gazeta powinna naprawdę sprawdzić te przepisy, ugotować i zrobić zdjęcia, a tak mamy drobną popelinkę ;)

  • ciotka_ltd

    Oceniono 4 razy 2

    Tarte z pomidorkami jutro robie, bo coz z pomidorowymi zakupami wczoraj przesadzilam- na surowo sie ich nie da zjesc nim zdechna. I mam kozi serek, co z przepisu zniknal, ale najwyrazniej jest na fotce.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE