Camembert - co za ser!

Ten słynny serek pokryty białą pleśnią jest przysmakiem nie tylko Francuzów. Ma bardzo dużo kalorii, dlatego lepiej nie jeść go za często i w nadmiarze. Za to od czasu do czasu i to w tak oryginalnej formie, czemu nie?
Camembert w słodkim sosie Camembert w słodkim sosie Fot. Marcin Kiełbiewski

Camembert w słodkim sosie

krążek sera camembert

Sos:
3/4 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki brązowego cukru z melasą
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kropel sosu tabasco
sól morska


Przygotowujemy sos. Podgrzewamy na niewielkim ogniu sok pomarańczowy z cukrem. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i całość zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i koncentrat. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy tabasco i solą. Krążek sera układamy na półmisku i polewamy go przygotowanym sosem.

Rada: Oryginalny camembert powinien wewnątrz być kremowy, a nie żółty.

Zdjęcie Nóż do sera Stelton Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Nóż do sera 27537 Zdjęcie VICTORINOX Nóż do sera 6.1103.09
Nóż do sera Stelton Rosendahl Grand Cru Nóż do ... VICTORINOX Nóż do sera 6.11...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Brie i camembert w złotej skorupce Brie i camembert w złotej skorupce Fot. Agata Jakubowska / AG

Brie i camembert w złotej skorupce

ser camembert
2 sery brie trójkątne
2-3 jaja
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Serek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a camembert na 3 lub 4. Każdy plaster sera najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach roztrzepanych z odrobiną oleju i na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy każdą porcję w  głębokiej oleju na jasnozłoty kolor. Podajemy na gorąco z miską kolorowych sałat w sosie winegret.

Rada: Chrupiąca skórka, a w środku kremowy serek rozpływający się w ustach ? prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie podawajcie jednak tego dania prosto z piekarnika, możne się nim bardzo poparzyć.

Zdjęcie DUŻE NACZYNIE DO ZAPIEKANIA - Mediterraneo - EASY LIFE Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
DUŻE NACZYNIE DO ZAPIEKANIA... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Camembert w cieście Camembert w cieście Fot. Marcin Kiełbiewski

Camembert w cieście

opakowanie ciasta francuskiego
2 serki camembert (każdy po 110 g)
100 g konfitury z żurawiny
suszony tymianek
jajko


Nastawiamy piekarnik na 220°C ? góra/dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy na blacie, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i ścinamy z każdego kawałka pasek, tworząc kształt kwadratu z większej części. Na środku każdego kawałka ciasta układamy ser, posypujemy niewielką ilością tymianku, nakładamy porcję konfitury. Zawijamy boki ciasta tak, by zakryły ser. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem od środka i na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C i przełączamy grzanie na sam dół. Pieczemy kolejne 10-15 minut, by ser w środku się roztopił, a ciasto na zewnątrz było złociste i chrupiące. Podajemy od razu po upieczeniu.

Zdjęcie Deska do serów 113094 Zdjęcie Deska do serów 116766 Zdjęcie Witeks Deska do serów 146447
Deska do serów 113094 Deska do serów 116766 Witeks Deska do serów 146447
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami Fot. Sławomir Smolarek smolarekstudio.pl

Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego)

Farsz:
300 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
1 jajko
100 g sera camembert (dojrzałego, temp. pokojowa)
80 ml mleka
50 g śmietany 22 proc.
20 g orzechów włoskich
1 łyżka oliwy lub oleju
sól
pieprz
1 białko do posmarowania brzegów ciasta
gałązki świeżego tymianku do dekoracji


Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła, wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje.
W miseczce trzepaczką roztrzep jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu, równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie - tak by masa nie wypłynęła poza tartę - rozlej masę jajeczną. Na koniec posyp grubo posiekanymi orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Pomarańczowa Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017 Zdjęcie Silit Forma do tarty 28cm 622040
Kuchenprofi - Forma do Tart... Lekue Forma do tarty 241232... Silit Forma do tarty 28cm 6...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: