Oryginale przekąski i drinki

Na imprezie karnawałowej nie może zabraknąć dobrej muzyki, tacy pysznych przekąsek i oryginalnych drinków. Na naszej brakuje już tylko szalonych rytmów.
Drink: campari z wodą
Przekąska: babeczki z pomidorami i bazylią Drink: campari z wodą Przekąska: babeczki z pomidorami i bazylią Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas

Campari z wodą oraz babeczki z pomidorami i bazylią

Drink: campari z wodą

kostka lodu
60 ml campari
gazowana woda mineralna
3 ćwiartki limonki + 1 plasterek


Campari wlewamy do szklanki z lodem. Dopełniamy zimną gazowaną wodą mineralną i sokiem z limonki. Dekorujemy plasterkiem owocu.

Przekąska: babeczki z pomidorami i bazylią

3 pomidory
80 g miękkiego serka koziego
2 łyżki posiekanych liści bazylii
4 łyżki oliwy cytrynowej
sól
pieprz
24 gotowe wytrawne babeczki, np. z ciasta filo lub kruchego
12 czarnych oliwek przekrojonych na połówki


Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy pestki i siekamy. Ucieramy ser z bazylią i 2 łyżeczkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy masą babeczki. Pomidory mieszamy z pozostałą oliwą, oprószamy pieprzem i solą. Niewielkie porcje układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy połówkami oliwek.

Zdjęcie Kamienne kostki do drinków (6994) Zdjęcie Orion Shaker do drinków i koktajli KOKTAJL 12792 Zdjęcie Fackelmann Shaker barmański do drinków i koktajli 49736
Kamienne kostki do drinków ... Orion Shaker do drinków i k... Fackelmann Shaker barmański...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Zimowa sangria oraz zraziki na patyku

Drink: zimowa sangria

750 ml słodkiego czerwonego wina
60 ml cointreau
60 ml soku z pomarańczy
60 ml soku z limonki lub cytryny
60 ml brandy
pomarańcza pokrojona w plasterki
375 ml schłodzonej gazowanej wody mineralnej
2 kostki lodu na szklankę


Wino, likier, sok pomarańczowy i sok z limonki oraz brandy wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy plastry pomarańczy.
Przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wlewamy wodę mineralną. Serwujemy z kostkami lodu.

Przekąska: zraziki na patyku

3 sznycle cielęce
9 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto)
24 spore listki szałwii
łyżka oleju
80 ml wytrawnego białego wina


Sznycle rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry do siebie pasowały. Na cielęcinie układamy plastry prosciutto i listki szałwii, nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy ok. 1 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy wino, gotujemy na dużym ogniu, aż zredukuje objętość. Do winnego sosu przekładamy zraziki, przez chwilę podgrzewamy.

Zdjęcie Alessi Shaker Chiringuito Shaker Zdjęcie Ibili Shaker 139 Zdjęcie Shaker 151991
Alessi Shaker Chiringuito S... Ibili Shaker 139 Shaker 151991
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Martini Mai Tai oraz frittaty z bakłażanem Martini Mai Tai oraz frittaty z bakłażanem Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas

Martini Mai Tai oraz frittaty z bakłażanem

Drink: martini Mai Tai

30 ml białego rumu
30 ml złotego rumu
15 ml cointreau lub grenadiny
15 ml soku z limonki
15 ml syropu z migdałów
20 ml soku z ananasa
drobne kostki lodu


Schładzamy kieliszek do martini. Do shakera przelewamy składniki drinka i kostki lodu, energicznie potrząsamy, napełniamy kieliszek.

Przekąska: frittaty z bakłażanem

10 jajek
400 ml kremówki
sól
pieprz
pęczek kolendry
tłuszcz do formy

Farsz z bakłażanów:
mały bakłażan
łyżka oleju
zielona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki pasty pomidorowej
sól
pieprz
szczypta cukru


Jajka, mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy. Pieczemy 30 minut w temp. 160°C, aż frittata się zetnie. Przygotowujemy farsz. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Siekamy i łączymy z papryczką, posiekanym czosnkiem, pastą pomidorową. Doprawiamy. Wyjmujemy frittatę z formy i wycinamy kółeczka, np. za pomocą małej szklaneczki. Podajemy udekorowane usmażonym bakłażanem.

Zdjęcie KROSNO S.A. Kieliszek do martini Krista 170ml E0-2571 Zdjęcie Eva Trio Kieliszek do Martini Zdjęcie Glasmark Stylowy kieliszek do martini 260 ml
KROSNO S.A. Kieliszek do ma... Eva Trio Kieliszek do Martini Glasmark Stylowy kieliszek ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tatar z łososia Tatar z łososia Fot. Marcin Klaban

Tatar z łososia

500 g filetu z łososia
niewielki ogórek
por
pęczek dymki
4 łyżki sosu sojowego
łyżka czarnego sezamu
pieprz


Zdejmujemy z ryby skórę. Mięso drobno siekamy. Ogórka, pora i dymkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy z rybą, doprawiamy sosem sojowym, sezamem i pieprzem. Podajemy natychmiast w małych kieliszkach.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866 Zdjęcie Home&You Komplet Noży Cappio 35374-CZA-NÓŻ
Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży... Home&You Komplet Noży Cappi...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Long Island oraz tosty z mięsnym farszem Long Island oraz tosty z mięsnym farszem Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas

Long Island oraz tosty z mięsnym farszem

Drink: Long Island

15 ml wódki
15 ml ginu
15 ml białego rumu
15 ml cointreau
30 ml soku z cytryny
łyżeczka cukru
kostka lodu
schłodzona coca-cola do dopełnienia

Wszystkie składniki (oprócz coli) łączymy w shakerze i energicznie potrząsamy. Wlewamy drinka do wysokiej szklanki i dopełniamy colą.

Przekąska: tosty z mięsnym farszem

2 łyżki oliwy
250 g mielonej wieprzowiny, indyka lub jagnięciny
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 duże chlebki pita pocięte na trójkąty lub kromki bagietki
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki uprażonych na patelni i posiekanych orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól
pieprz
pomidor
70 g greckiego jogurtu


Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mięso, smażymy, mieszając, aż się przyrumieni. Wsypujemy przyprawy, smażymy przez minutę, dodajemy obranego ze skórki, pozbawionego pestek i posiekanego pomidora oraz koncentrat. Mieszamy ok. 2-3 minut, aż wyparuje nadmiar sosu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, smarujemy oliwą pokrojone chlebki lub kromki bagietki i posypujemy je papryką. Pieczemy ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy orzeszki i kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Na gorące tosty wykładamy mięso, ozdabiamy kleksami jogurtu i natychmiast podajemy.

Zdjęcie Amica ZIM 636 Zdjęcie Beko DFN 28330 X Zdjęcie SMEG ST322
Amica ZIM 636 Beko DFN 28330 X SMEG ST322
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE