Deser idealny na przyjęcie

Kiedy po szaleństwach na parkiecie opadniecie nieco z sił, przyda się wam skoncentrowana dawka energii. Proponowane desery spełnią się w tej roli znakomicie.
Słodkie trio Słodkie trio Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Słodkie trio

3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1/2 kg sera mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml likieru Kahlúa (meksykańskiego likieru kawowego) + dodatkowo do nasączenia biszkoptów
30 g pasty sezamowej tahini
30 g pasty marcepanowej lub pistacjowej
6 podłużnych biszkoptów


Żółtka ucieramy z cukrem na białą, jednolitą masa. Ubijamy ją na sztywno z mascarpone. Dodajemy żelatynę namoczoną w 2 łyżkach wody. Dzielimy masę na trzy części i do każdej dodajemy odpowiednio: likier, pastę sezamową i pastę marcepanową. Biszkopty kruszymy na kawałki i lekko nasączamy likierem. Przygotowujemy 6 małych przezroczystych pucharków. Kremy układamy na przemian z warstwą biszkoptów. Dekorujemy.

Rada: Pasty marcepanową i pistacjową można kupić w dobrych delikatesach lub specjalistycznych sklepach dla cukierników (również internetowych).

Krem czekoladowy Krem czekoladowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Krem czekoladowy

2 tabliczki czekolady gorzkiej
200 g kremówki
3 jajka
4 czubate łyżki cukru
łyżka brandy
wiórki czekoladowe do dekoracji


Połamaną czekoladę wrzucamy do garnka, który wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą, lekko podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Jajka dokładnie myjemy i osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie ubijamy na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy), alkoholem i wreszcie ? pianą z białek. Gotowy krem rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy odłożoną śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Rada: Do rozpuszczania czekolady bardzo się przydaje specjalna miseczka, którą zaczepiamy na rondlu z wrzącą wodą.

Galaretka z ananasem Galaretka z ananasem FOT. BBS

Galaretka z ananasem

puszka ananasa w kawałkach
kilkanaście wiśni z konfitury
2 szklanki wytrawnego białego wina
sok i otarta skórka z połowy cytryny
1/2 szklanki cukru
żelatyna ? 4 łyżeczki na 2 szklanki płynu


Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Ananasa przecedzamy nad garnkiem. Dodajemy do tej zalewy wino, sok oraz skórkę otartą z cytryny, doprawiamy do smaku cukrem i zagotowujemy. Dokładamy napęczniałą żelatynę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i zdejmujemy galaretkę z ognia. Rozlewamy część przestudzonej galaretki do szklanych pucharków (powinna sięgać do 1/3 wysokości tych naczyń), przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka w pucharkach stężeje, układamy na niej kawałki ananasa, dekorujemy wisienkami z konfitury, zalewamy pozostałą galaretką i trzymamy w chłodzie, aż i ta warstwa galaretki zastygnie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA