Jak pączek w maśle

Okazuje się, że pączek pączkowi nierówny. Mogą się różnić nie tylko rozmiarem, ale również smakiem.

Pączki arabskie

Ciasto:

500 g mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
olej do głębokiego smażenia
Syrop:
500 g cukru
szklanka wody
1/2 łyżeczki esencji rumowej
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pozostałe składniki syropu i gotujemy
ok. 50 minut, często mieszając, odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do
pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy gęste, plastyczne ciasto. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Wkładamy je partiami do płaskiego rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku.

Zdjęcie Clatronic DM 3495 Zdjęcie Sensiohome STWP001 Zdjęcie TRISTAR SA1123
Clatronic DM 3495 Sensiohome STWP001 TRISTAR SA1123
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Łatwe pączki

50 g drożdży
400 g mąki
6 łyżek cukru
szklanka mleka
2 jajka
2 żółtka
100 g sklarowanego masła
3 łyżki wódki
skórka otarta z pomarańczy
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Mieszamy drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i połową letniego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy do mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, letnie masło, resztę mleka i mieszamy. Zagniatamy ciasto, w trakcie dolewamy wódkę i wrzucamy skórkę z pomarańczy. Odstawiamy, by wyrosło. Łyżką maczaną w rozgrzanym tłuszczu nabieramy nieduże porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany w głębokiej patelni olej. Smażymy kilka minut z obu stron. Wyjmujemy na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Bestpro Drewniane sito do mąki Zdjęcie Florentyna Przesiewacz Do Mąki Poli Fiolet 20464 Zdjęcie Tala Sitko mechaniczne do mąki 1609
Bestpro Drewniane sito do m... Florentyna Przesiewacz Do M... Tala Sitko mechaniczne do m...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Pączki luksusowe

100 g drożdży
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki śmietany 12%
1 kg mąki
5 żółtek
2 jajka
150 g masła
laska wanilii
50 ml rumu
olej do głębokiego smażenia

Nadzienie:
50 g migdałów
4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
żółtko
100 g cukru pudru
25 ml rumu
2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier:
szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
l50 ml rumu

Przygotowujemy nadzienie. Migdały sparzone i obrane mielemy i ucieramy wraz z pozostałymi składnikami. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 3/4 szklanki śmietany i 3 łyżkami mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Ubijamy żółtka i jajka z cukrem i miąższem wanilii na parze. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka i resztę śmietany. Wyrabiamy ciasto. Po chwili wgniatamy masło oraz rum i odstawiamy, by wyrosło. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy nieduże krążki. Przekładamy dwa krążki nadzieniem
i zlepiamy, formując pączki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Ucieramy, aż zbieleje. Wrzucamy posiekaną skórkę pomarańczową, wlewamy sok z cytryny, rum i tyle ciepłej wody, by lukier miał konsystencję śmietany. Wyrośnięte pączki smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Gorące lukrujemy.

Zdjęcie KENWOOD KAX950ME Zdjęcie Szatkownica Sencor SSG 3504RD Zdjęcie Cole&Mason Mason H102299
KENWOOD KAX950ME Szatkownica Sencor SSG 3504RD Cole&Mason Mason H102299
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. Łukasz Zandecki

Pączki serowe

5 jajek
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
2 homogenizowane serki waniliowe
3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo, mieszając, dodajemy żółtka utarte z cukrem, serki waniliowe i przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i toczymy w dłoniach kształtne kule. Kładziemy je porcjami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki przekładamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Osączone z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Pączki orientalne

Rozczyn:
50 g drożdży
łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:
1/2 kg mąki
3 łyżki masła
100 g cukru
szczypta soli
szklanka jogurtu naturalnego
150 g rodzynek
łyżka soku z cytryny
łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki suszonej mięty
olej do smażenia

Lukier i dekoracja:
2/3 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku pomarańczowego
50-80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g migdałów w słupkach
listki mięty

Mieszamy wszystkie składniki rozczynu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, posiekanego masła, cukru, soli, jogurtu i rozczynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sparzone i skropione sokiem z cytryny rodzynki, otartą skórkę z pomarańczy oraz miętę. Ponownie zagniatamy. Formujemy pączki, smażymy w oleju, osączamy z tłuszczu. Robimy lukier: ucieramy cukier puder i sok pomarańczowy. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dekorujemy skórką, migdałami, listkami mięty.

Więcej o: