Palce Lizać > Palce Lizać

Niedzielny obiad z chrzanem

archiwum, Grzegorz Łapanowski
06.03.2014 08:04
A A A Drukuj

fot. Klub 6 win

Przyjęło się, że wina czerwone pasują do wołowiny, a białe do owoców morza i kurczaka. A co z wieprzowiną? Jakie wino do niej pasuje?

Zaproponowałbym wina na bazie rieslinga, pinot blanc i pinot noir. Rieslingi kojarzą się z deserowym winem słodkim, zwłaszcza jeżeli mówimy o rieslingach z Niemiec. Jednak to niejedyny producent rieslinga na świecie. Równie  interesujące propozycje możemy znaleźć we francuskiej Alzacji bądź dalekiej Nowej Zelandii. Delikatna słodycz rieslinga zrównoważona wysoką naturalną kwasowością jest idealnym partnerem do dodatków, z którymi podawana jest zazwyczaj wieprzowina. Innym równie ciekawym winem do wieprzowiny jest białe wino ze szczepu pinot blanc popularnego, podobnie jak riesling, we francuskiej Alzacji. Daje wina mało intensywne, z neutralnym aromatem, ale mocnym charakterem i zauważalnym ciałem.
Lokalna kuchnia górzystej Alzacji słynie z dań mięsnych, a zwłaszcza z wieprzowiną. Jako, że zawsze polecam do dań kuchni regionalnej lokalne trunki, wybrałem właśnie pinot blanc.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX