Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

Przyrządzić rybę tak, aby smakowała dzieciom, to prawdziwe wyzwanie. Musi być nie tylko smaczna, ale również apetycznie podana. Inaczej możemy spotkać się ze stanowczą odmową.
Pierożki z łososiem Pierożki z łososiem Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pierożki z łososiem

por
3 łyżki masła
3 łyżki mrożonego groszku
300 g upieczonego łososia
100 g serka kremowego
opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
żółtko (do posmarowania)


Myjemy pora, kroimy w cienkie plasterki, a następnie smażymy na maśle. Dodajemy nierozmrożony groszek, chwilę dusimy.
Zdejmujemy z ognia. Rybę mieszamy z serkiem, ostudzonym porem i groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i nakładamy na środek każdego z nich nadzienie. Zlepiamy pierogi, smarujemy żółtkiem, układamy na blasze przykrytej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut.

Zdjęcie JANE Talerz utrzymujący ciepło - komplet Zdjęcie Lassig Komplet Naczyń Z Melaminy Starlight Olive Zdjęcie Les Deglingos 3 Częściowy Zestaw Z Melaminy Kot
JANE Talerz utrzymujący cie... Lassig Komplet Naczyń Z Mel... Les Deglingos 3 Częściowy Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tortille z pieczoną rybą Tortille z pieczoną rybą Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Tortille z pieczoną rybą

3 marchewki
1/2 białej rzodkwi
300 g upieczonego halibuta lub łososia
4 tortille pszenne
100 ml gęstego jogurtu naturalnego

Sos:

posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sok z cytryny
oliwa
sól
pieprz


Składniki sosu dokładnie mieszamy. Następnie myjemy i obieramy marchewki oraz rzodkiew, po czym kroimy wszystko w cienkie zapałki i mieszamy. Rybę dzielimy na nieduże kawałki. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Mieszamy delikatnie ciepłą rybę i warzywa z sosem. W gorące tortille zawijamy kawałki ryby i sałatkę marchewkową. Gotowe ozdabiamy łyżką jogurtu.

Zdjęcie BOTTI JK 1003 Zdjęcie ECG mini ET 3333 Zdjęcie STEBA Mini piekarnik elektryczny KB 19
BOTTI JK 1003 ECG mini ET 3333 STEBA Mini piekarnik elektr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Rybna zapiekanka z koperkiem Rybna zapiekanka z koperkiem Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Rybna zapiekanka z koperkiem

300 g upieczonego halibuta lub łososia
4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanego koperku
sól
2 łyżki masła
szklanka śmietanki 22%
4 łyżki tartego żółtego sera


Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Śmietankę mieszamy z serem, zalewamy rybę z ziemniakami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy, aż wierzch się zrumieni. Zapiekankę można urozmaicać, dodając inne gotowane warzywa: marchewkę, brukselkę, kalafiory, duszone pory, zielony groszek.

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Monika Zdjęcie Elvang Obrus Moon Stalowy Zdjęcie HEINE Obrus (10122)
Andropol Bawełniany obrus M... Elvang Obrus Moon Stalowy HEINE Obrus (10122)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: