Wiosenne menu dla dbających o linię

Wiosna za pasem. Pora zatem zacząć dbać o linię, aby odzyskać talię. Oto propozycja niskokalorycznych dań, które kuszą smakiem i kolorem.
Lekka zupa z kapustą włoską Lekka zupa z kapustą włoską Fot. Artur Rogalski

Lekka zupa z kapustą włoską

(6 porcji)

2-3 łyżeczki nasion kminku
5 szklanek rosołu drobiowego lub wołowego
ok. 500 g kapusty włoskiej
4-6 ziemniaków
2 marchewki
duża cebula
łyżka oliwy
łyżeczka majeranku
sól
pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki


Zalewamy kminek szklanką wody i gotujemy 20 minut na malutkim ogniu pod przykryciem. Wywar przecedzamy i wlewamy do  garnka z gorącym rosołem (nasiona wyrzucamy). Myjemy kapustę pod bieżącą wodą, osączamy i kroimy w krótkie paski.  Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, a oskrobaną marchewkę - w plasterki, przekładamy do wrzącego bulionu. Gotujemy wszystko 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dokładamy obraną, pokrojoną w drobną kostkę i lekko zrumienioną na rozgrzanej oliwie cebulę. Zagotowujemy zupę i doprawiamy roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Rozlewamy do talerzy, posypujemy natką.

Porcja: 87 kcal

Zdjęcie Duo Waza do zupy KWADRATY Zdjęcie Duo Waza do zupy SILVER LINE Zdjęcie Waza 100039
Duo Waza do zupy KWADRATY Duo Waza do zupy SILVER LINE Waza 100039
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas

Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami

(6 porcji)

1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
łyżka roztartego czosnku
3 pomarańcze
mała czerwona cebula
czerwona papryka
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką
1/4 szklanki natki pietruszki
sól
pieprz
4-6 garści sałaty różnych gatunków
1/3 szklanki płatków migdałowych


Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Porcja: 270 kcal

Zdjęcie Design Letters Miska Zdjęcie MISKA La Rochere - Perigord Zdjęcie Miska różowa (100430781)
Design Letters Miska MISKA La Rochere - Perigord Miska różowa (100430781)
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka warstwowa Sałatka warstwowa Fot. Magdalena & Krzysztof Duklas

Sałatka warstwowa

(6 porcji)

Sos:
3 łyżki czerwonego octu winnego
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 szklanki oliwy

Sałatka:
3 piersi kurczaka
2 awokado
sałata rzymska lub lodowa
3 pomidory
60-80 g rokpola
1-2 tacki kiełków słonecznika
2 jajka ugotowane na twardo
dymka


Ucieramy składniki sosu. Piersi kurczaka gotujemy w 1,5 l wody, studzimy i kroimy w kostkę. Miąższ awokado również kroimy w kostkę. W misce układamy warstwami: poszatkowaną sałatę, kurczaka, pomidory pokrojone w kostkę, pokruszony ser, awokado, kiełki, pokrojone jajka i dymkę. Polewamy sosem.

Porcja: 370 kcal

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Koszyczki z makaronu Koszyczki z makaronu Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Koszyczki z makaronu

(4 porcje)

1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej lub żółtej
250 g makaronu tagliatelle
tłuszcz do smarowania foremek
bułka tarta
garść listków rukoli
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
1/2 opakowania fety
sól
pieprz

Sos:
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka 0,5%


Paprykę pieczemy i obieramy ze skórki. Robimy sos. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Powoli wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Cztery foremki o średnicy 10-12 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, a następnie napełniamy makaronem, robiąc w środku zagłębienie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 15 minut. Makaron powinien się ładnie zrumienić. Przygotowujemy sałatkę. Rukolę mieszamy z pokrojoną pieczoną papryką i ćwiartkami pomidorków. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Sałatką napełniamy makaronowe koszyczki, na wierzchu posypując je fetą.

Porcja: 400 kcal

Zdjęcie Five Senses Naczynie 397782A90039C Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800
Five Senses Naczynie 397782... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Łódeczki z cukinii Łódeczki z cukinii Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Łódeczki z cukinii

(6 porcji)

3 średnie cukinie
sól
pieprz
3 bulwy kopru włoskiego
1/3 kostki masła
6 ząbków czosnku
150 ml wytrawnego białego wina
listki szałwii do smaku
80-100 g sera typu roquefort
szklanka śmietanki 30%
sok z połowy pomarańczy


Wydrążamy z cukinii pestki. Cukiniowe łódki solimy i odkładamy. Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuła, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię. Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Zapiekamy 5 minut w temp. 250°C. Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.

Porcja: 210 kcal

Za opracowanie wartości kalorycznej przepisów dziękujemy Anecie Łańcuchowskiej, dietetyczce.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie LaNova Serwis obiadowy Quadro Fresco 18/6 Zdjęcie THK serwis obiadowy Garden 30 elem. porcelana OPT5625
Altom Serwis Obiadowy YALTA... LaNova Serwis obiadowy Quad... THK serwis obiadowy Garden ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA