Kolorowe i lekkie menu na wiosnę

Seledynowy, limonkowy, pistacjowy... Wiosenna zieleń ma wiele odcieni. I wiele smaków.
Buritto z jajecznicą i chorizo Buritto z jajecznicą i chorizo Fot. Marcin Klaban

Buritto z jajecznicą i chorizo

2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
awokado
limonka
5 jajek
sól, pieprz
garść startego sera żółtego (może być cheddar)
mały pęczek kolendry


Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki.
Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Zdjęcie Ambition Komplet obiadowy Tokyo 45el Zdjęcie FLORINA KOMPLET TALERZY 6/18 DMUCHAWEC Zdjęcie Mondex Komplet talerzy fala - 18cz HTDC4288
Ambition Komplet obiadowy T... FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... Mondex Komplet talerzy fala...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Lekki deser z kiwi Lekki deser z kiwi Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Lekki deser z kiwi

400 g kiwi
2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy lub bazylii
2 łyżki soku z cytryny
250 g jogurtu naturalnego + do dekoracji
miód lub cukier do smaku
orzeszki pistacjowe
listki bazylii lub melisy do dekoracji


Obieramy kiwi, kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny, miód lub cukier do smaku, mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Jogurt mieszamy z miodem, przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy owoce, dekorujemy kleksem jogurtu, orzeszkami i listkami ziół.

Rada: Kiwi to owoc, którego nie można dodać do wszystkiego: zawiera bowiem enzymy uniemożliwiające ścięcie się galaretek. Za to jako dodatek do jogurtu jest znakomite.

Zdjęcie Dajar Pucharek Gondol 170 ml Zdjęcie Florentyna Pucharek Hip 450ml Zdjęcie JASŁO Pucharek szklany 12cm
Dajar Pucharek Gondol 170 ml Florentyna Pucharek Hip 450ml JASŁO Pucharek szklany 12cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ostra pasta do chleba Ostra pasta do chleba Fot. Marcin Kiełbiewski

Ostra pasta do chleba

1 kg papryki (najlepiej żółtej lub białej)
1 kg cebuli
ząbek czosnku
200 g oliwy
2 papryczki chilli
sól
przyprawa do kwaszenia ogórków


Wszystkie składniki miksujemy. Następnie dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji pasty.

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Philco PHHB 6603 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender Adler AD 4610 Blender Philco PHHB 6603 Blender TEFAL HB 850
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Zielone masełko Zielone masełko Fot. Bogdan Biały

Zielone masełko

1/2 kostki miękkiego masła
łyżeczka herbaty matcha
chrupki ryżowe lub inne ulubione pieczywo


Miękkie masło dokładnie mieszamy z herbatą, najlepiej mikserem. Podajemy na kromkach pieczywa.

Rada: Masełko z herbatą matcha to wyjątkowy przysmak. Pastę można przygotować z bardziej swojskich składników, np. miksując masło z natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.

Zdjęcie A di Alessi Ship Shape ASG13MS Zdjęcie Fiskars Functional Form 1016131 Zdjęcie Koziol Rio 3619102
A di Alessi Ship Shape ASG13MS Fiskars Functional Form 101... Koziol Rio 3619102
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ogórki faszerowane Ogórki faszerowane FOT. BBS

Ogórki faszerowane

2 duże ogórki

Farsz:
4 kromki razowego chleba
150 g pieczarek
1/4 szklanki wywaru warzywnego
sok z cytryny
szczypta suszonego tymianku
jajko ugotowane na twardo
2 pomidory
łyżka majonezu
cebula
łyżka oliwy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz


Myjemy ogórki, przekrawamy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami. Pieczarki myjemy, drobniutko siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy roztartym tymiankiem i pieprzem. Następnie siekamy cebulę i polewamy ją oliwą. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, osączamy z soku, oczyszczamy z pestek i łączymy z majonezem. Pokruszony chleb moczymy kilka minut w wywarze, odciskamy, ucieramy z żółtkiem, śmietaną i koperkiem, mieszamy z pieczarkami, pomidorami i cebulą, a następnie przyprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy farsz do łódeczek z ogórka i posypujemy drobno posiekanym białkiem z jajek.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 noży kuchennych - 961A BLN w bloku drewnianym Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Zestaw noży kutych
GERLACH Komplet 5 noży kuch... Gerpol Komplet noży SAKO Zestaw noży kutych
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA