Kasza na trzy sposoby

Można ją jeść na wiele sposobów, nie tylko jako dodatek do obiadu. Może wręcz stanowić danie samo w sobie. Kotlety z kaszy podajemy zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Ba! Nawet z owocami.
Kotlety vege Kotlety vege FOT. BBS

Kotlety vege

300 g kaszy gryczanej
500 g twarogu
2 jajka
garść posiekanej natki pietruszki
tarta bułka
kostka bulionowa
pieprz, sól
olej do smażenia


Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, zalewamy kaszę i gotujemy na sypko na małym ogniu.
Gdy kasza przestygnie, mielemy ją z twarogiem. Dodajemy jajka i natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy malutkie kotleciki lub krokieciki, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Rada: Kasza, z której chcemy przygotować kotleciki, nie musi być ugotowana na sypko. Lepiej, by była nieco kleista.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Tefal Patelnia Character C67838 25cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Tefal Patelnia Character C6... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Krakowska na słodko Krakowska na słodko FOT. BBS

Krakowska na słodko

250 g kaszy krakowskiej
2 szklanki mleka
żółtko
4 łyżki masła
4 łyżki karmelu
łyżka cukru waniliowego
150 g rodzynków
słoik (200 g) konfitur z wiśni
sok wiśniowy do polania


Kaszę zacieramy żółtkiem, suszymy, a następnie wsypujemy do wrzącego mleka. Dodajemy karmel, cukier  waniliowy i połowę masła. Gotujemy 20 minut. Studzimy, dodajemy rodzynki i 3/4 konfitur, starannie mieszamy i przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Polewamy stopionym masłem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotową potrawę przybieramy pozostałymi konfiturami i podajemy z sokiem wiśniowym.

Zdjęcie Krokus Konfitura Morelowa 320g Zdjęcie Spiżarnia Konfitura z Pigwy Zdjęcie Spiżarnia Pomarańcze Konfitura Korzenna
Krokus Konfitura Morelowa 320g Spiżarnia Konfitura z Pigwy Spiżarnia Pomarańcze Konfit...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Bliny z manny Bliny z manny FOT. BBS

Bliny z manny

1 i 1/2 szklanki kaszy manny
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
4 jajka
3 łyżki cukru
sól
skórka otarta z cytryny
olej do smażenia


Zagotowujemy mleko z masłem, a gdy zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę, mieszając. Stawiamy garnek na płytce ochronnej i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, by kasza nie przywarła do dna. Ugotowaną kaszę studzimy. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sól i skórkę otartą z cytryny, po czym całość mieszamy z zimną kaszą. Na końcu dodajemy do powstałej masy pianę ubitą z białek. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy je na rozgrzany w malutkiej patelni tłuszcz, formując okrągłe placuszki. Smażymy je z obu stron na jasnozłoty kolor. Gotowe bliny podajemy z konfiturami lub z gęstą słodką śmietaną. Wspaniale smakują też polane owocowym musem.

Zdjęcie Elo-Pol Rondel ELO CZERWONY 84120 Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Zdjęcie Rondel z pokrywką; 16 cm; 1,5l Tescoma HOME PROFI
Elo-Pol Rondel ELO CZERWONY... Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Rondel z pokrywką; 16 cm; 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (5)
Kasza na trzy sposoby
Zaloguj się
  • mawikt

    Oceniono 21 razy 21

    Jestem naprawdę pod wrażeniem liczby możliwości! Trzy dania, nic tylko szaleć w kuchni :)

  • Tatuś Robert

    Oceniono 9 razy 9

    Kaszę gotujemy na sypko, ale lepiej, aby była kleista, nie na sypko??? Zdecydujcie się.

  • naz_niepoprawna

    Oceniono 2 razy 2

    3 dania i do tego artykuł z wykopalisk... Litości.

  • gato.pl

    Oceniono 24 razy -10

    Podpowiem wam, że kasza gryczana jest dostępna także jako biała. Smak ma dużo lepszy od ciemnej i nie czuć tego okropnego fetoru palenia kaszy. Lubie różne kasze ale smród kaszy gryczanej (kiedyś nie widywałem białej) odstraszał mnie od stołu. Lepiej było być głodnym niż czuć ten "zapach".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX