Pomysłowe dania na co dzień

Zimowa kuchnia nie musi być monotonna. Warto uruchomić kulinarną fantazję i podkręcić nieco znane i lubiane dania. To uchroni nas przed rutyną i pozwoli przeczekać posuchę w warzywniakach.
Tartaletki z szynką i jabłkami Tartaletki z szynką i jabłkami

Tartaletki z szynką i jabłkami

Ciasto serowe:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
szklanka mąki
pieprz, sól
ew. 1-2 żółtka

Farsz:
4-5 łyżki pokruszonego sera
niebieską pleśnią
4-5 jabłek
5-6 plastrów prosciutto lub innej surowej szynki dojrzewającej
100 g ciemnych winogron
kilka listków szałwii


Masło i ser ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem pleśniowym (trochę sera zostawiamy). Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera. Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.

Zdjęcie Lekue forma na tartaletki 12cm 4szt Zdjęcie Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET 4EL 623111 Zdjęcie TOMGAST FM-14-048
Lekue forma na tartaletki Tescoma DELICIA 10CM KOMPLET TOMGAST Forma na tartaletki
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placki ziemniaczane z duszoną cebulą i wędzonym łososiem Placki ziemniaczane z duszoną cebulą i wędzonym łososiem Fot.M.Klaban

Placki ziemniaczane z duszoną cebulą i wędzonym łososiem

1,5 kg ziemniaków
duża biała cebula
3 jajka
sól
pieprz
50 g masła
4 czerwone cebule
200 ml śmietanki 30%
200 ml wywaru warzywnego
100 ml zakwasu na żurek
100 ml oleju
majeranek
plastry wędzonego łososia
gałązki kopru do dekoracji


Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki). W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z plastrami wędzonego łososia duszoną cebulą i sosem śmietanowym.

Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012 Zdjęcie VACU VIN Tarka do sera 4655460 Zdjęcie ADD Tarka wielofunkcyjna 4T5186
Lurch VARIO tarka 00010012 VACU VIN Tarka do sera 4655460 ADD Tarka wielofunkcyjna 4T...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z chorizo i fasoli Sałatka z chorizo i fasoli Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z chorizo i fasoli

150 g chorizo
250 g białej fasoli z puszki
3 duże pomidory
sok z 2 limonek
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek natki pietruszki


Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłe mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posypujemy posiekaną natką.

Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401 Zdjęcie Stalgast Patelnia 35321 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400252
Silit Patelnia Selara Stalgast Patelnia TEFAL Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ryba z salsą Ryba z salsą Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Ryba z salsą

czerwona cebula
500 g pomidorków koktajlowych
gałązka natki pietruszki
łodyżka mięty
sól
pieprz
łyżeczka oliwy extra vergine
150 g białej ryby
awokado
sok i skórka z limonki


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i solimy do smaku. Awokado myjemy, obieramy, przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie kroimy je w grubą kostkę i skrapiamy sokiem z uprzednio wyszorowanej i sparzonej limonki. Rybę płuczemy i gotujemy na parze 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa, skrapiamy je oliwą, a na wierzchu kładziemy rybę. Posypujemy ją grubo mielonym pieprzem i ozdabiamy skórką z limonki.

Zdjęcie Zelmer 37Z010 Zdjęcie Tefal VC 3008 STEAM&LIGHT Zdjęcie PHILIPS HD 9115/00
Zelmer 37Z010 Tefal VC 3008 STEAM&LIGHT PHILIPS HD 9115/00
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Selery zapiekane Selery zapiekane FOT. BBS

Selery zapiekane

2 selery
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
cebula
1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
kilka oliwek nadziewanych papryką
200 g twarogu
3 jajka
3 łyżki śmietany
3 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)


Selery szorujemy, wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 35 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Oliwę mieszamy z musztardą i polewamy plastry selera, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę, a oliwki w talarki. Twaróg miksujemy, a następnie mieszamy z żółtkami, śmietaną, oliwkami, warzywami i zieleniną. Starannie ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z masą serową, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem układamy osączone selery, a na nich rozsmarowujemy równą warstwą masę serową. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy około 20 minut.

Zdjęcie Zwilling Garnek Prime 64062-160-0 1,8l 16cm Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Neva Białe 8el
Zwilling Garnek Prime 64062... Altom Valdinox Modern. Komp... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA